- Dacă nu scad impozitele pe clădiri, Hidroelectrica Râmnicu Vâlcea ameninţă Primăria cu… disponibilizări de personal din rândul societăţii
Zilele trecute, conducerea societăţii Hidroelectrica Râmnicu Vâlcea a depus la Primăria Râmnicului a cerere privind revizuirea cotei de impunere pentru anul 2016 a construcţiilor aferente SH Râmnicu Vâlcea, aflate în aria teritorială a municipiului. „La nivelul anului 2015, Hidroelectrica Râmnicu Vâlcea a achitat impozite către Primăria Râmnicului în sumă de 281.558 lei, respectiv: impozit pe teren – 29.905 lei; impozit pe clădiri – 237.829 lei; taxă firmă – 1.546 lei; taxă cultură şi sport – 2.412 lei; impozit auto – 9.766 lei. De asemenea, menţionăm că cea mai mare parte a personalului din exploatarea centralelor CHE Râmnicu Vâlcea şi CHE Râureni, salariaţi ai companiei noastre, sunt locuitori ai oraşului Râmnicu Vâlcea. Având în vedere modificările aduse de Codul fiscal, începând cu anul 2016, în sfera de cuprindere a plăţii impozitului pe clădiri sunt incluse si centralele hidroelectrice. Astfel, impozitul aferent centralelor hidroelectrice Râmnicu Vâlcea şi Râureni va constitui o sursă semnificativă de venituri pentru comunitatea dumneavoastră. Dacă la costurile actuale de producţie ale CHE Râmnicu Vâlcea şi CHE Râureni adăugăm costul suplimentar generat de impozitul pe clădiri, costul de producţie al Hidroelectrica pentru cele două centrale hidroelectrice va creşte semnificativ, ceea ce înseamnă practic că Hidroelectrica va fi nevoită să ia în considerare redimensionarea activităţii, inclusiv concedierea angajaţilor. Menţionăm că preţul mediu pe MWh în piaţă este în jur de 155 lei/MWh cu tendinţe tot mai evidente de scădere datorită interconectării pieţei focale cu piaţa din Ungaria, Cehia şi Slovacia. Toate aceste modificări fiscale vor avea un impact negativ asupra costului de producţie a energiei electrice. În consecinţă, vă solicităm analiza stabilirii unei cote de impozit de 0,2% pentru clădirile societăţii noastre aflate în raza oraşului Râmnicu Vâlcea, ceea ce va aduce o creştere a veniturilor colectate de dumneavoastră în anul 2016 cu circa 100.000 lei. Un răspuns pozitiv din partea dvs. ne va oferi posibilitatea menţinerii profitabilităţii în condiţiile actuale”, se precizează în adresa Hidroelectrica Râmnicu Vâlcea către Primăria Râmnicului.
Propunerea Hidroelectrica va fi supusă aprobării în şedinţa ordinară a Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea de joi, 31 martie 2016, însă aparatul de specialitate al Primăriei Râmnicului recomandă respingerea solicitării agentului economic având în vedere următoarele: dezbaterea publică privind elaborarea unui proiect de HCL pentru aprobarea nivelului impozitelor, taxelor şi a altor sume cuvenite bugetului local pentru anul 2016 a fost publicată pe site-ul primăriei şi lansată pentru propuneri în data de 13 octombrie 2015; Hidroelectrica nu a avut nici o intervenţie în acest caz; proiectul de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi în şedinţa din data de 9 noiembrie 2015, când a fost aprobat HCL nr. 216/2015, şedinţă la care Hidroelectrica nu a înregistrat nici o intervenţie; conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, art. 456 prevede următoarele: „Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului sau taxei pe clădiri datorate pentru clădirile aflate în proprietatea operatorilor economici, în condiţiile elaborării unor scheme de ajutor de stat având un obiectiv prevăzut de legislaţia în domeniul ajutorului de stat.”
(Petre Coman)