Greu de crezut, posibil la Vâlcea:
În administraţia vâlceană şi nu numai, longevitatea este „pasăre rară”, mai ales în funcţiile publice. Există numai doi primari care nu şi-au pierdut încrederea populaţiei din 1989 şi până în prezent. Aceştia par să fi fost aleşi pe acest post pe viaţă, deoarece, deşi guvernarea s-a schimbat, ei au rămas pe poziţii, iar încrederea populaţiei în aceştia nu a scăzut în ultimii ani. Primarul comunei Tomşani, Dumitru Pearcu este primul primar ales după 1989 în judeţul Vâlcea.
Primar de 17 ani
Primarul de la Tomşani spune zâmbind că niciodată nu a fost singurul candidat la postul de primar. Înainte de a ajunge primar, post pe care nu l-a mai părăsit din 89, Dumitru Pearcu a fost profesor 7-8 ani la Liceul Horezu, iar după aceea a absolvit dreptul şi un masterat în administraţie. „Am făcut masteratul în administraţie, pentru a şti ce trebuie să fac în acest post, de primar. Am avut o mulţime de contracandidaţi de câte ori am candidat: între 10 şi 13, dar am ieşit de fiecare dată din primul tur. Nu îmi fac griji pentru că aş pierde funcţia aceasta, important este să îţi pese de oameni şi să faci ceva pentru ei, asta se vede întotdeauna. Sunt 17 ani şi jumătate de când sunt primar, şi din păcate nu îmi place ce se întâmplă în ţara asta, nu mai avem lege, educaţie, nu mai avem nimic” – spune primarul comunei Tomşani, Dumitru Pearcu. Edilul îşi aminteşte că a fost ales pe data de 27 decembrie 1989. „Eram preşedinte CPUN, mă cunoşteau oamenii şi am încercat să fac ceva şi pentru oameni, s-au făcut biserici, şcoli, am rezolvat cu legile fondului funciar, cu drumurile şi podurile, ceea ce se vede. Sunt 4000 de alegători în 8 sate.” – mai spune edilul. Primarul are de gând să iasă la pensie din acest post, şi spune că va pleca atunci la vânătoare. „Îmi doresc să fac ceva după ce ies la pensie cu puşca de vânătoare, vânătoarea este una dintre pasiunile mele.” – spune el.
23 de ani la cârma a două comune
Primarul comunei Milcoiu, Gheorghe Ceauşu a ocupat acest post neîntrerupt, din 1989 până în prezent, dar a fost primar şi înainte de revoluţie, atât în comuna Milcoiu, cât şi la Ioneşti, ceea ce îl face să fie cel mai vechi primar din judeţ. „Am fost primar din 1974 până în 79. Am terminat studiile la Academia Ştefan Gheorghiu în 83. După aceea am fost patru ani preşedinte al Consiliului Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport, apoi primar la Ioneşti. După revoluţie am fost ales aici, la Milcoiu. Sunt primar de 23 de ani.” – spune edilul Ceauşu. În anul 1989 comuna Milcoiu, pe care o gospodăreşte acum primarul Ceauşu a fost desfiinţată şi arondată Goleştiului, dar Gheorghe Ceauşu a făcut demersurile pentru ca localitatea să fie separată de comuna vecină. Dacă primarul Tomşaniului a fost primul declarat ales, Gheorghe Ceauşi este primul primar din judeţ legal constituit, la 16 ianuarie 1990, după numai trei săptămâni de la revoluţie. „Oamenii au venit după mine să le fiu primar, mă ştiau când ocupasem postul de primar înainte şi le-a plăcut, că eram tânăr şi încercasem să fac ceva pe aici. De atunci am fost pe acest post încontinuu. Acum este mai greu să fii primar decât înainte, şi asta este şi din cauza oamenilor. Înainte, dacă îi rugam să se strângă la muncă, să reparăm parapeţii de la drum sau altceva ieşeau imediat, acum nu te mai bagă nimeni în seamă. Primarul avea o prestanţă în faţa lor, dar acum nu este nimic deosebit, şi asta se întâmplă şi din cauză că au ajuns primari şi oameni care nu aveau ce căuta pe aceste posturi. Funcţia de primar s-a demonetizat. Eu nu sunt adeptul dosarelor de cadre, dar nici nu sunt de acord ca la funcţia asta să candideze orice tâmpit, care nu poate să lege două propoziţii.” – mai spune primarul Ceauşu.
Suflu tânăr în comune îmbătrânite
În Vâlcea mai este un primar care deţine un record în domeniu. Edilul de la Orleşti, Constantin Cârstina este primar din 1996, dar atunci când a fost ales era cel mai tânăr primar din judeţ. „Am fost ales când aveam 27 de ani, este greu să te impui când eşti atât de tânăr, dar am învăţat pe parcurs ce trebuie făcut. Din acelaşi an sunt primari la Vâlcea Viorel Radi, la Buneşti şi Nicolae Voicescu, de la Fârtăţeşti. La mine în comună media de vârstă este de 65 de ani, aşa că este o realizare că am rămas primar. Mulţi dintre tineri au plecat de aici şi lucrează la Drăgăşani sau la Vâlcea, iar jumătate au plecat în străinătate” – spune primarul comunei Orleşti.
Anda VLAD