Executare silită în cimitir

0
74

 Unicat în România

Executare silită în cimitir

   Conform încheierii numărul 128/03.02.2006 privind executarea silită în dosarul 2062/06.09.2005 a Judecătoriei Drăgăşani, executorul judecătoresc de pe lângă Judecătoria Drăgăşani, efective ale I.P.J. Vâlcea şi I.J.J. Vâlcea, s-au deplasat la parohia ortodoxă din satul Predeşti, comuna Pesceana (judeţul Vâlcea). Obiectul executării l-a constituit asigurarea accesului preotului greco-catolic Victor Tudor în cimitirul ortodox în vederea oficierii de servicii religioase.
Pesceana – Vâlcea. Unicat în România
 
   Iniţial s-a realizat o mediere între reprezentanţii celor două culte – ortodox şi greco-catolic, la care au participat primarul comunei Pesceana, cei doi preoţi, conducerea I.P.J. Vâlcea şi executorul judecătoresc, fără a se ajunge la vreun rezultat.
Efectivele de poliţie, la care s-au adăugat şi forţele aparţinând D.P.I.R. Vâlcea, împreună cu efectivele de jandarmi au trecut la executarea silită constând în aceea că au format un dispozitiv de pătrundere, după ce s-a procedat la tăierea lacătului porţilor de acces în curtea bisericii. În curte se aflau aproximativ 100 persoane, majoritatea vârstnici care îşi exprimau vehement opoziţia la executare, fără a recurge la manifestări violente.
Preotul greco-catolic al Bisericii Ortodoxe Române Unită cu Roma şi executorul judecătoresc, sub protecţia forţelor de ordine au pătruns circa 2-3 metri în curtea bisericii moment în care datorită presiunii mulţimii şi a riscului de a fi vătămate persoanele vârstnice executarea a fost întreruptă. În urma intervenţiei nu s-au înregistrat vătămări corporale în rândul mulţimii sau forţelor de ordine. Executorul judecătoresc a întocmit proces-verbal cu starea de fapt expusă. 

Biserică închisă din cauza unui conflict între doi preoţi

De circa un an şi jumătate, în comuna vâlceană Pesceana a izbucnit un conflict religios de proporţii. Preotul din parohia Predeşti, Victor Tudor, a fost caterisit şi trecut în rândul mirenilor de către Episcopia Râmnicului. Enoriaşii nu au fost, însă de acord cu această măsură, deoarece preotul nu le lua prea mulţi bani pentru slujbe. Preotul a fost acuzat, printre altele, de conducerea Episcopiei, că nu ţinea contabilitatea la biserica cu hramul „Adormirii Maicii Domnului”. Enoriaşii ţin însă cu acest preot, aşa că s-au opus din răsputeri ca el să fie înlocuit cu un altul. Totuşi, în locul lui Victor Tudor, a fost numit preotul Adrian Catană. În acest timp, fostul preot ortodox, care nu mai avea voie să poarte hainele preoţeşti, nu a renunţat la biserică. El a fost numit preot greco – catolic şi a primit o parohie la Blaj, dar se încăpăţânează să ţină în continuare slujbe la Pesceana, chiar dacă pentru acest lucru este nevoit să slujească în curţile oamenilor sau în curtea bisericii.
 
Slujbe cu jandarmi

Mult timp, slujbele s-au desfăşurat în prezenţa jandarmilor, care menţineau ordinea printre credincioşi. La un moment da, între cei doi preoţi s-a petrecut o scenă mai puţin obişnuită într-un lăcaş de cult. Locuitorii satului Predeşti s-au împărţit şi ei în două. O parte dintre ei vor să treacă la cultul greco – catolic, urmându-l pe părintele Tudor Victor, care şi-a dat demisia şi a devenit preot al acestui cult, iar cealaltă grupare este a celor care vor să-şi urmeze credinţa în care s-au născut, cea creştin – ortodoxă. Oameni care altădată erau prieteni, au devenit duşmani de moarte.
 
La un pas de încăierare

Un alt moment tensionat s-a petrecut atunci când Victor Tudor a apărut la biserică în timpul slujbei oficiată de Adrian Catană, împreună cu trei preoţi greco – catolici şi a început să ţină şi el slujbă separate. Preotul Tudor îşi făcuse apariţia în biserica din Pesceana şi sâmbătă, la slujba de pomenire a morţilor, cu 20 de susţinători după el, hotărât să ţină slujba în paralel cu celălalt preot. Enoriaşii aflaţi în biserică s-au luat la harţă cu cei circa 70 de susţinători ai preotului Tudor. De slujbă s-a ales praful şi puţin a lipsit ca totul să nu răbufnească într-o încăierare.
 
Caterisire

Preotul Tudor şi-a câştigat încrederea unei părţi a localnicilor, deoarece nu era lacom şi nu pretindea sume fixe de bani pentru serviciile oferite localnicilor. Preotul Tudor intrat într-un război deschis cu mai – marii Episcopiei Râmnicului, care l-au acuzat că nu ţine contabilitatea la biserica din Predeşti, unde a slujit, că are o viaţă de familie imorală şi că instigă mulţimea să-şi părăsească credinţa. La resfinţirea bisericii, reprezentanţii Episcopiei nu au participat, iar în urmă cu câteva săptămâni, când episcopul Râmnicului, PS Gherasim Cristea a venit să resfinţească biserica, pentru că aceea făcută de părintele Tudor a fost considerată necanonică, înaltul prelat a fost lăsat să facă slujba pe scările lăcaşului de cult, nefiind primit în interior. PS Gherasim, cu soborul de preoţi au ţinut liturghia afară, la o temperatură de zero grade Celsius. Pentru ca situaţia să nu degenereze, poliţiştii au trimis în zonă trupe sporite şi chiar luptătorii Departamentului de Intervenţie Rapidă. Două zile mai târziu, Consistoriul Eparhial a dispus caterisirea preotului Victor Tudor şi trecerea sa în rândul mirenilor.
Părintele Tudor s-a baricadat în biserică cu un grup de credincioşi, în timp ce alţii au participat la slujba de afară a celor de la Episcopie. După acest incident, părintele Tudor urma să fie judecat în consisoriu, pedeapsa cea mai grea pe care ar fi putut-o primi fiind aceea de caterisire (excluderea din preoţie). Preotul Tudor şi-a depus însă demisia de la parohia Predeşti, iar de câteva săptămâni, în zilele de duminică, vin la slujbă atât noul preot numit de Episcopia Râmnicului, Adrian Catană, cât şi părintele Tudor Victor, cu alţi trei preoţi greco – catolici.
 
Acuzaţii

Preotul Victor Tudor a fost acuzat de schismă, nesupunere, preadesfrânare, amestec în politică, adresarea la tribunalele civile, părăsirea parohiei fără încuviinţarea episcopului, sperjur şi neglijarea datoriilor de preot. Într-un comunicat de presă remis de către Episcopia Râmnicului, se subliniază faptul că preotul Tudor a fost căsătorit de două ori. Prima soţie povesteşte că a divorţat în anul 1994 de fostul soţ pentru că acesta trăia cu altă femeie. În anul 1999, preotul s-a căsătorit pentru a doua oară, pentru ca, în luna mai 2004 să divorţeze şi de a doua soţie. Aceasta le-a povestit reprezentanţilor Episcopiei că preotul Tudor are o iubită în vârstă de 19 ani. Astfel, Consistoriului Eparhial a decis că preotul se face vinovat de preadesfrânare şi a încălcat canonul 25 din Apostolii: „Preotul sau diaconul prinzându-se în preadesfrânare să se caterisească”. Pentru că, în anul 2000, Victor Tudor a fost consilier local al comunei Pesceana şi a promovat imaginea politică a unor candidaţi la alegerile locale şi parlamentare din anul 2004, a fost acuzat şi de amestec în politică. De asemenea, i s-au adus acuze că a folosit amvonul bisericii drept loc de învrăjbire a enoriaşilor. Astfel, preoţii au decis că Tudor a încălcat canonul 81 din Apostolii şi Hotarârea Sfântului Sinod numărul 4102004: „Preotului nu i se cuvine a se pune în cârmuiri publice”. Acestea sunt, însă doar câteva dintre acuzele care i s-au adusCeea ce îi scoate din sărite cel mai tare pe şefii Bisericii este că preotul a convins câteva sute de enoriaşi din comuna Pesceana să semneze că sunt de acord să treacă la religia greco – catolică.  De la începutul scandalului, împotriva preotului Tudor s-a încercat luarea mai multor măsuri de sancţionare, însă, de fiecare dată, preotul a fost apărat de enoriaşi, care au refuzat să lase un alt preot să le slujească în biserică.

• Octavian HERŢA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.