Cea mai mare reţea de traficanţi de carne vie din Oltenia – anihilată

0
98

Cea mai mare reţea de traficanţi de carne vie din Oltenia a fost anihilată

Trei vâlceni, administratori de firme, au fost arestaţi sâmbătă pentru că au escrocat mai mulţi cetăţeni, români şi moldoveni. Contra unor sume de bani, cuprinse între 550 şi 800 de euro de persoană, administratorii societăţilor de intermediere a forţei de muncă, Intact Grup şi Impact Inf promiteau  locuri de muncă bine  plătite în Italia, Grecia şi Cipru. În realitate, când ajungeau la destinaţie, oamenilor li se luau banii, iar în locul joob-urilor pentru care erau pregătiţi şi care li se promiseseră, erau nevoiţi să muncească în agricultură, contra unor sume derizorii.
Din anul 2006 pe Internet au început să apară reclame prin intermediul cărora două societăţi vâlcene, Intact Grup, administrată de Francisc Szocs (40 ani) şi Ion Coşereanu (19 ani) şi Impact INf, administrată de Gabriel Stoica (29 ani) recrutau forţă de muncă, respectivii patroni încheind cu cei interesaţi contracte de intermediere, consiliere sau mediere a forţei de muncă. Foarte mulţi români şi moldoveni, aflaţi în căutarea unui joob, aveau de ales dintr-o ofertă foarte generoasă. Iată ce se putea citi pe site-ul firmei Impact Inf. În Grecia, pentru lucrări în agricultură, cazarea este asigurată şi se plăteşte 15-30 euro/zi, pentru depozitarea de legume, menajerie, lucrări în domeniul hotelier, la restaurant, îngrijire copii, tipografie, construcţii, toţi cei trimişi aveau cazare şi masă asigurată. În Italia, aceeaşi firmă trimitea asistente medicale, care urmau să fie plătite cu 1.600 de euro. Prin oferta mult mai generoasă, ar fi trebuit să li se ofere lunar celor interesaţi sume între 650 euro şi 1.000 de euro pentru lucrări în construcţii, agricultură, în demeniul hotelier, restaurante. Oferta firmei Impact Inf se adresa şi celor care urmau să absolve un renumit colegiu, “Takkas-InterNapa”, urmând apoi să fie angajaţi la cea mai mare firmă de hoteluri din lume. Studiind managementul turismului, ştiinţa calculatoarelor şi administraţia afacerilor, cei ajunşi la Colegiul “Takkas”, aveau facilităţi cu toptanul: contract de muncă în paralel cu cel de desfăşurare a studiilor, salariu de 300 Cyprus Pounds, cazare, masă, asistenţă medicală, asigurare socială. Site-ul firmei Intact Grup, ceva mai modest, le oferea de muncă celor interesaţi, lucrări în agricultură, la recoltatul portocalelor, a legumelor, a măslinelor, în menaj, în cosntrucţii, în zootehnie, la îngrijirea cailor, vitelor, oilor şi caprelor.

Cei păcăliţi îşi filmau condiţiile inumane de muncă

Şeful IPJ Vâlcea, cms. şef Adrian Cazan ne-a spus că: “Firmele respective care asigurau consiliere, mediere şi intermediere asigurau inclusv transportul cu ajutorul unor microbuze proprii persoanelor care semnau astfel de contracte. Odată ajunşi la destinaţie, românii şi moldovenii care apelau la aceste firme trebuiau să plătească sume de bani unei persoane care îi prelua şi care apoi în duce în locuri unde cei păcăliţi erau nevoiţi să lucreze şi să fie cazaţi în condiţii inumane. Nu se ţinea cont de pregătirea fiecăruia, iar cei ajunşi pe “tărâmul făgăduinţei” lucrau la negru, fiind plătiţi cu sume cuprinse între 1 şi 5 euro pe zi. Cred că până acum în jur de 10 persoane au depus cereri, unii dintre ei au sunat la Consulatul României de la Atena. O parte dintre românii şi moldovenii din R.Moldova chiar şi-au filmat caznele la care au fost supuşi. După arestarea administratorilor celor două firme, cu siguranţă mult mai multe persoane vor veni şi vor depune plângeri”. 

Reţeaua de traficanţi are filiere şi dincolo de graniţele ţării

Vineri, 30 martie, poliţiştii din cadrul Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism – Biroul teritorial Vâlcea şi de la Servicul de Combatere a Criminalităţii Organizate au făcut 12 percheziţii domicilare la administratorii mai multor firme care se ocupă cu exploatarea forţei de muncă. La percheziţii au fost ridicate şase paşapoarte ale unor tinere din R. Moldova, dar şi unităţile de calculator, hard-discuri, documente contabile şi înscrisuri. Cei patru patroni ai celor două firme, Francisc Szocs, Ion Coşereanu, Gabriel Stoica şi Ion Iordan, toţi din Râmnicu Vâlcea, au fost reţinuţi pe bază de Ordonanţă de reţinere, iar sâmbătă au fost prezentaţi Tribunalului Vâlcea. Pe numele primilor trei dintre ei, Szocs, Coşereanu şi Stoica au fost emise mandate de arestare pentru 29 de zile, iar lui Ion Iordan i s-a interzis să părăsească localitatea de domiciliu. IPJ Vâlcea face apel la toate persoanele escrocate de aceşti indivizi să depună plângeri la Poliţie. Reţeaua are însă ramificaţii mult mai mari, iar cercetarea este în plină desfăşurare. În Râmnicu Vâlcea există semnale că şi alţi patroni ai altor societăţi care se ocupă cu plasarea forţei de muncă, îi trag în ţeapă pe cei dornici să lucreze dincolo.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.