Un pariu câştigat de „Ziarul de Vâlcea”
Primarul Sorin Ghiţă trăieşte pentru Vlădeşti
La alegerile parţiale de acum un an redacţia noastră a suţinut candidatul PSD la funcţia de primar al comunei Vlădeşti. Am făcut acest lucru total din prima zi de campanie şi până în ultimul minut al turului al doilea pentru că am avut convingerea că fostul manager al Hervilului poate fi şansa locuitorilor acestei mici, dar frumoase comune vâlcene. I-am studiat programul, i-am urmărit discursurile, i-am notat promisiunile. Şi am promis că vom reveni în comuna limitrofă Râmnicului pentru a vedea evoluţia. Am mai scris în aces an, curte ştiri, despre acţiunile administrative şi proiectele în derulare din Vlădeşti. Azi facem un scurt bilanţ şi o prezentare a Vlădeştiului şi a problemelor ce le au locuitorii de aici.
Valea Ursului afectată de inundaţii
Cetăţenii localităţi Vlădeşti se confruntă cu o alunecare de teren aflată în evoluţie. Potrivit edilului localităţii, Sorin Ghiţă, zilnic bucăţi din teren se prăbuşesc, luând-o la vale. Alunecarea se află în satul Valea Ursului, în zona de acces către un cătun. La finele săptămânii trecute, din cauza ploilor abundente, peste 100 de familii riscau să ajungă în stradă. Grav este şi faptul că din acest cătun sunt transportaţi la şcolile din localitate foarte mulţi copii, microbuzul nefăcând întotdeauna faţă vremii ploioase.
„Alunecarea de teren datează de acum cinci ani, fosta conducerea a primăriei efectuând câteva lucrări pentru a stopa prăbuşirea pământului. Cu toate acestea, începând de anul trecut, cei cinci stâlpi şi parapetul amplasat pentru a opri alunecarea au luat-o cu totul la vale. Sunt îngrijorat şi totodată dezamăgit pentru că instituţiile anunţate în legătură cu această problemă, şi mă refer la Prefectură, Consiliul Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, nu au înţeles cât de gravă este situaţia şi faptul că noi nu putem face nimic, în lipsa fondurilor”, a precizat Sorin Ghiţă.
Aşadar, deşi autorităţile locale sunt alarmate de faptul că nu pot face ceva pentru stoparea alunecării, speră totuşi ca reprezentanţii instituţiilor judeţene să arunce privirea şi asupra acestei probleme, luând măsurile necesare. Sperăm ca prefectul judeţului să dea curs acestei solicitări uitând că a fost membru al PD şi că anul trecut candidatul democrat a fost sancţionat de alegătorii din Vlădeşti, care l-au ales primar pe social democratul Sorin Ghiţă
Ghiţă a adus apa în 60 de case
Proprietar al celei mai frumoase case din zonă, actualul primar a acordat timp respectării unuia dinpunctele programului său electoral.Anul trecut, conducerea Primăriei Vlădeşti a pus în funcţiune un sistem de aducţiune apă potabilă, achiziţionând 83 de cişmele stradale. În prezent, acestea au fost amplasate pe străzile comunei. Sorin Ghiţă are de gând să înceapă şi lucrările de branşare a gospodăriilor la sistemul de canalizare, întreg proiectul ajungând la 22 miliarde lei. Astfel, din cele 400 de gospodării, 60 au fost racordate la sistemul de alimentare cu apă, urmând a fi rezolvate şi celelalte solicitări în maxim două luni. Luna viitoare într-o adunare generală a acţionarilor de la Apavil, se va hotărî predarea de către Consiliul local, prin protocol, a sistemului.
Asfalt pentru o comună cu staţie de asfalt
Un alt proiect aparţinând primarului localităţii Vlădeşti se referă la reabilitarea drumurilor comunale, până-n prezent fiind finalizate drumurile Vlădeşti – Dosul cu Morile, Vlădeşti – Trundini şi Vlădeşti – Priporul Berzei. Acestea au fost pietruite, în programul de asfaltare urmând a fi cuprinse şi celelate drumuri. Dacă pentru primele trei lucrări s-au cheltuit 600 milioane lei, pentru continuarea acestora sunt necesare alte 600 milioane lei. Pe teritoriul comunei se află în funcţiune staţia de asfalt ce aparţine Administraţiei Domeniului Public din Râmnicu Vâlcea. Cum Vlădeştiul se află pe singura şosea ce leagă municipiul de cunoscuta staţiune balneocliamterică Olăneşti ar fi şi păcat ca toate uliţele comunei să nu fie asfaltate în următorii ani.
O grădiniţă şi un autobuz
De anul trecut, Sorin Ghiţă, primarul localităţii Vlădeşti, a încercat achiziţionarea unei maşini pentru a transporta de la domiciliu la şcoală elevii aflaţi la distanţe mai mari de unităţile de învăţământ din comună. De două luni conducerea Primăriei Brezoi a donat vechiul autobuz pe care-l deţinea Primăriei Vlădeşti. Noul mijloc de transport nu a costat nimic, fiind realizate doar câteva reparaţii. Potrivit edilului localităţii, maşina este de mare folos elevilor, existând copii care locuiesc la o distanţă de 7 kilometri de şcoala unde învaţă. În total, în Vlădeşti, sunt 31 de copii ce trebuie transportaţi zilnic la şcoală. Primarul mai avut iniţaitiva de a amenaja o clasă de grădiniţă, dotată modern, beneficiind de izolare termică, ferestre de termopan, parchet şi mobilier nou. Primăria Vlădeşti a finalizat şi lucrările de reabilitare şi modernizare a grădiniţei din localitate. Întreg proiectul a costat 350 milioane lei, banii provenind din bugetul local. Astfel, unitatea a fost dotată cu mobilier nou, fiind amplasată şi o centrală termică. De asemenea, spaţiile clădirii au fost amenajate, fiind modernizate şi grupurile sociale.
Traian Guminski