Lacul Brădişor – la mila instituţiilor statului

0
66

Lacul Brădişor – la mila instituţiilor statului

• Nu se ştie exact cine ar trebui să cureţe lacul

După ce apa lacului Brădişor a fost plină zilele trecute de peturi şi fel de fel de alte mizerii, mai multe instituţii ale statului au trimis în zonă echipe, fie pentru curăţarea apei, fie pentru control. Nimeni nu îşi asumă însă responsabilitatea pentru curăţarea lacului, reprezentanţii tuturor instituţiilor spunând că fac acest lucru din grija pentru mediu, şi nu pentru că le-ar reveni cumva această responsabilitate.

Primăria Malaia – avertizată de Direcţia Apelor

Primăria Malaia a primit la sfârşitul săptămânii trecute un avertisment de la Direcţia Apelor Olt pentru că nu a luat măsurile necesare pentru curăţarea la timp a lacului. În acelaşi timp, în zonă s-au deplasat echipe din cadrul Hidroelectrica şi Direcţiei Apelor Olt, care au curăţat apa. Problema lacului Brădişor este ceva mai delicată deoarece din zonă se face alimentarea cu apă a Râmnicului şi a mai multor localităţi vâlcene. Mai mult, în lacul respectiv se varsă şi dejecţii provenite de la casele aflate în amonte, pe Lotru, care nu au majoritatea canalizare. Sesizări cu privire la poluarea lacului au fost transmise şi la conducerea Consiliului Judeţean. Preşedintele CJ, Dumitru Buşe a spus că este nemulţumit de felul cum se face curăţirea lacului de către reprezentanţii Primăriei Malaia. „Suntem obligaţi să apelăm la Direcţia Apelor pentru a curăţa lacul, nu am sesizat nici o intenţie în acest sens din partea Primăriei Malaia. Lacul este infestat cu alge, peturi şi buşteni” – spune Dumitru Buşe. Conducerea Direcţiei Apelor Olt şi a Hidroelectrica a trimis angajaţii celor două instituţii pe teren, pentru a curăţa mizeria de la suprafaţa apei, deşi autorităţile nu sunt încă sigure cine ar trebui, conform legii să cureţe lacul.

Probleme cu toate lacurile

 Conducerea Direcţiei Apelor Olt menţionează faptul că probleme sunt pe toate lacurile, nu numai la Brădişor. „La Malaia am dat deocamdată doar un avertisment, dar la Primăria Câineni am dat o amendă de 750 de milioane de lei vechi pentru că nu au întreţinut cursul Oltului. Oamenii noştri au găsit mizerie chiar în apropierea Primăriei.” – spune directorul Tudor Şindrilaru, de la Direcţia Apelor Olt. În schimb, directorul tehnic al Hidroelectrica, Constantin Târş crede că apa lacului nu ar trebui curăţată nici de angajaţii societăţii, ci de cei de la primărie. „Conform legii mediului şi a apelor noi suntem obligaţi să întreţinem numai ceea ce ţine de activitatea proprie, adică ceea ce ţine de partea de construcţie. Noi am trimis acolo oameni care să cureţe apa, deşi nu trebuia. Nu este nici treaba noastră, şi problema este că aceste costuri se regăsesc în costul energiei, deoarece noi asta producem, energie electrică. Problema este să nu fie suportate de două ori. Cred că este treaba primăriilor din amonte.” – este de părere directorul tehnic al Hidroelectrica Vâlcea, Constantin Târş.  Nu este pentru prima oară când apa care ajunge la robinetele râmnicenilor este infestată, unul dintre motive fiind şi absenţa unui sistem de canalizare în comuna Malaia şi în celelalte localităţi, din amonte. Primarul staţiunii Voineasa, Nicolae Dobrin spune că poluarea nu provine din staţiune, în timp ce viceprimaruil de la Malaia crede că nici Malaia nu ar trebui trasă la răspundere, deoarece nu comuna respectivă este principalul poluator.

Anda VLAD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.