Asociaţia Vânătorilor cere un miliard despăgubire de la Guvern

0
81

Asociaţia Vânătorilor cere un miliard despăgubire de la Guvern
 

Gripa aviară a alungat în acest an vânătorii din pădurile Vâlcii. Din cauza apariţiei virusului în ţară conducerea Ministerului Agriculturii a luat măsuri de limitare sau sistare a vânătorii, fapt care a dus la înregistrarea unor pagube foarte mari pentru Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vâlcea. Deşi iniţial conducerea asociaţiei apreciase paguba ca fiind de 3 miliarde de lei, în final s-a hotărât să fie cerută doar suma de un miliard ca despăgubire de la guvern. Pagubele au fost calculate pentru sezonul care s-a încheiat la sfârşitul lunii ianuarie. Pe lângă măsura de vânare cu restricţii şi numai în anumite condiţii a mistreţilor cea mai mare parte a pagubei a fost pricinuită de interdicţia privind vânătoarea păsărilor sălbatice, care nu a fost încă ridicată. Drept urmare conducerea asociaţiei a cerut în instanţă Guvernului României despăgubiri de un miliard, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 140/2005. Despăgubirile pot fi acordate dintr-un fond special prevăzut pentru eventuale pierderi de la un sezon de vânătoare la altul.  „Pentru stabilirea pagubelor am luat ca reper încasările din anul precedent şi, în baza lor cerem în instanţă daune de aproximativ un miliard de lei vechi. La noi, totul s-a făcut în baza unor suspiciuni. Mai mult, ministerul nu a avut înţelepciunea să vadă vânătoarea ca pe o soluţie, ci mai degrabă ca pe o problemă. Nu-mi pot explica de ce s-a interzis vânătoarea în România, unde pagubele înregistrate de asociaţiile de vânători sunt deja de ordinul zecilor de mii de euro, dacă în Canada, SUA, Africa de Sud, Rusia, Ucraina, Croaţia şi Germania s-a procedat tocmai invers. Vreau să subliniez faptul că până acum la nici o pasăre sălbatică moartă sau împuşcată pentru analize nu s-a confirmat a fi infestată cu gripa aviară! Cererile noastre sunt absolut îndreptăţite, pentru că pe teritoriul nostru orice suspiciune de gripă aviară nu s-a confirmat. În ceea ce priveşte ordinele Ministerului Agriculturii, Pădurii şi Dezvoltării Rurale 1.133 şi 1.134 privind accesul la resursele acvatice şi reglementările cuprinse în acestea cerem anularea acestora prin reprezentanţii noştri de la AGVPS. Credem că vom avea câştig de cauză.” – a spus Ion Antonescu, directorul asociaţiei vâlcene a vânătorilor şi pescarilor. În încercarea de a reglementa situaţia Ministerul Agriculturii a transmis recent către Parlament un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru reglementarea vânătorii în Parcurile Naţionale, dar şi o propunere justificativă pentru redeschiderea vânătorii la păsări şi alte specii de vânat interzise prin Ordonanţa 140/2005.

Patrule ale asociaţiei monitorizează malurile Oltului

 Pe râul Olt a fost stopată în ultimele patru luni vânătoarea la păsările sălbatice. Acest lucru va duce la creşterea cotizaţiei anuale pe care trebuie să o plătească cei înscrişi în asociaţie în acest an. Reprezentanţii AJVPS Vâlcea sunt totuşi în alertă, de când s-au înmulţit cazurile de gripă aviară în ţară. Patrule ale asociaţiei monitorizează permanent râul Olt pentru a constata mortalitatea la gâştele şi raţele sălbatice. Conducerea asociaţiei preconizează că în acest an cotizaţia va creşte cu 30%. Până acum asociaţia a perceput o cotizaţie de 600 de lei noi de persoană, pensionarii trecuţi de 62 de ani plătind 300 de lei, iar cei de peste 70 25 de lei noi. La acest tarif se adăuga o taxă de timbru evaluată la 2 ,ei noi.
 

Vânătoarea la mamifere – numai sub supraveghere

 Vânătoarea mistreţilor, care s-a încheiat oficial la 31 ianuarie a fost realizată sub supravegherea medicilor veterinari. Acţiunile de vânătoare s-au realizat numai individual şi în grup restrâns, în conformitate cu reglementările legale în vigoare în domeniile cinegetic şi sanitar veterinar, în prezenţa unui medic veterinar. De asemenea organizatori au executat acţiuni de dezinfecţie şi au prelevat probe pentru laborator. Planul de recoltă a fost realizat în întregime la iepuri şi mistreţi: 1.500 iepuri şi 130 de mistreţi au fost vânaţi. La 15 februarie s-a finalizat şi sezonul la vânătoare de ciute şi femele căpriori. În prezent se vânează lupi la Boişoara şi se face selecţia pentru căprioare femele, la restul animalelor vânătorii sportivi având restricţie. În mod normal în această perioadă s-ar fi vânat raţe şi gâşte sălbatice.  

Vânătorii străini au ocolit pădurile vâlcene

 Pentru că s-au temut de gripa aviară şi de pesta porcină vânătorii străini au ocolit  în ultimele luni ţara noastră, mai als la sfârşitul anului trecut, când era sezon plin de vânătoare la cerb, capră neagră, urs, mistreţ şi multe alte specii. „Este clar că pesta porcină şi gripa aviară au produs teamă vânătorilor străini.” – a spus Ion Antonescu. Din cauza interzicerii vânătorii la păsări mulţi vânători nu au mai plătit cotizaţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.