Gata, am privatizat şi plantele

0
68

Gata, am privatizat şi plantele

Au făcut consilierii judeţeni pesedişti ce-au făcut şi au venit la şedinţa de marţi cu ideile lor şi au plecat cu ideile lui Buşe. Când spun asta, mă refer la cotroversata chestiune a transformării Direcţiei pentru Protecţia Plantelor (instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean) în societate comercială. După ce de-a lungul a două şedinţe vicepreşedintele CJ, Ion Cîlea, totodată preşedinte al PSD Vâlcea, a încercat din răsputeri să salveze de la dispariţie instituţia cu pricina, consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate transformarea acesteia în societate comercială. Cel mai probabil, ceea ce s-a întâmplat nu a fost altceva decât rezultatul de compromis acceptat in extremis de PSD. Actuala configuraţie din Consiliul Judeţean este net favorabilă PNL şi PD, partide care au susţinut continuu proiectele de hotărâre iniţiate de preşedintele conservator Dumitru Buşe. Destul de firava alianţă PSD-PRM nu este suficient de puternică să întoarcă votul în cazul unei chestiuni controversate. Una peste alta, viitorul Direcţiei Plantelor a fost decis. Noua structură, organizată sub forma unei societăţi comerciale cu capital integral de stat, va avea în cel mai scurt timp o Adunare Generală a Acţionarilor, care va numi un Consiliu de Administraţie. Pasul următor este prevăzut chiar de legea prin care s-a decretat decesul, după numai trei ani de la înfiinţare, a Direcţiei Plantelor: privatizarea. Cu alte cuvinte, ceea ce nu s-a reuşit cu RAJDP o să se întâmple în acest caz. Diferenţa este că desfiinţarea de facto a Direcţiei pentru Protecţia Plantelor s-a făcut printr-o reglementare legislativă, chiar dacă una controversată.

Nu trebuie să spun eu dacă e bine sau rău că se întâmplă aşa. Ceea ce este de menţionat în toată această chestiune constă tocmai în scopul pentru care a fost înfiinţată Direcţia pentru Protecţia Plantelor: acela de a asigura un minim control asupra modului în care se face pomicultură, ca să dau numai un exemplu, în judeţul Vâlcea. Este cunoscut faptul că orice firmă privată va percepe întotdeauna tarife mai mari pentru stropitul pomilor, decât o societate ca cea numită mai sus. Prin dispariţia acestei direcţii, Consiliul Judeţean rămâne fără un instrument important în domeniul agricol, care ar fi putut realiza, aproape gratis, lucrări de multe miliarde de lei. Nu este de neglijat nici aspectul semnalat de Ion Cîlea, şi anume acela că iarna 2006-2007 a fost una dintre cele mai călduroase ale ultimilor 50 de ani, fapt care încurajează înmulţirea bolilor şi dăunătorilor. Astfel, Consiliul Judeţean s-ar putea trezi în situaţia în care va trebui să apeleze la fel de firme private pentru a realiza lucrări aparent simple însă în realitate, extrem de costisitoare. Nu trebuie uitat nici rolul avut de Direcţia Plantelor atunci când gripa viară provocase haos în întreaga ţară. Această instituţie a fost printre puţinele care s-au implicat direct şi eficient în reducerea riscului de împrăştiere a virusului.

Toate acestea nu sunt neapărat argumente în favoarea celor de la Direcţia pentru Protecţia Plantelor. Totuşi, nu trebuie să privim lucrurile tot timpul prin prisma hotărârilor care se iau la un moment dat, având drept scut litera legii. Cu toţii ar trebui să fim de acord că la adăpostul legii române s-au făcut multe prostii, ale căror efecte sunt resimţite şi acum. La adăpostul legilor au fost comise şi o grămadă de şmecherii, tocmai pentru că legislaţia a fost anume creată pentru a putea fi eludată tocmai prin, paradoxal, respectarea ei ad literam. Şi spunând acest lucru mă refer la patrimoniul destul de însemnat al deja defunctei Direcţii a Plantelor. Toată lumea ştie că au fost achiziţionate tractoare şi diverse alte utilaje, care pot constitui atâtea motive pentru a face noua societate comercială atractivă pentru afaceriştii locali. Sunt în stare să pun pe de-acum pariu că va fi mare înghesuială atunci când se va decide privatizarea. De ce oare?

Octavian HER├×A

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.