Actualitatea fiscală
Operatorii economici nu trebuie să raporteze personal la fisc fiecare factură fiscală
Pentru eliminarea eventualelor confuzii create prin vehicularea unor informaţii eronate legate de regimul facturilor după aderarea României la Uniunea Europeană Ministerul Finanţelor Publice precizează cele de mai jos.
Operatorii economici nu trebuie să raporteze personal fiecare factură fiscală, aşa cum eronat s-a relatat în unele publicaţii, ci sunt obligaţi să furnizeze în format electronic, fie pe suport magnetic, fie prin internet, de două ori pe an situaţia facturilor emise evidenţiate în registrul de vânzări-cumpărări, ceea ce nu echivalează cu „drumuri ale contribuabililor la Fisc pentru fiecare factură fiscală emisă”. Măsura a fost luată în contextul în care nu mai există obligativitatea utilizării facturilor înseriate cu regim special, iar datele solicitate există în evidenţele fiecărui operator economic. Măsura e benefică pentru operatorii economici care solicita rambursări de TVA şi care, în cele mai multe cazuri, se confruntă cu mari întârzieri din cauza timpului necesar pentru efectuarea controalelor încrucişate la furnizorii de bunuri si servicii, timpul suplimentar fiind eliminat prin existenţa bazei de date raportate de furnizor.
Măsura eliminării obligativităţii utilizării facturilor înseriate cu regim special după aderarea României la Uniunea Europeană e impusă de Directiva UE 112/2006, privind sistemul comun de TVA, fiind luată ca o măsura de alinierea la cerinţele UE.
Ministerul Finanţelor Publice a demarat procedurile pentru implementarea unui sistem electronic, prin care fiecare factura emisă de operatorii economici înregistraţi în scopuri de TVA să fie urmărită pe baza raportărilor operatorilor economici.
Ministerul Finanţelor Publice asigura opinia publică ca modificările aduse Codului Fiscal, în urma cu mai bine de şase luni în Parlamentul României, sunt de natură să ajute la îmbunătăţirea relaţiei contribuabililor persoane fizice şi juridice cu autorităţile statului.
Obţinerea calităţii de consultant fiscal
Potrivit Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 129/2007, termenul limită de înscriere pentru persoanele interesate de obţinerea calităţii de consultant fiscal la examenul din sesiunea martie 2007, este 16 februarie 2007. Depunerea dosarelor se face în zilele lucrătoare între orele 10,00 şi 16,00, la sediul Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă din Bucureşti, str. Lucreţiu Pătrăşcanu, nr.10, sector 3, (staţia de metrou Costin Georgian), iar informaţii suplimentare se pot obţine apelând la numerele de telefon: 031/403.91.60, 021/340.00.26 şi 021/340.16.00.
Important! Persoanele care au fost înscrise la sesiunea de examen din noiembrie 2006 şi nu au solicitat restituirea dosarelor, se pot înscrie la examen pe bază de cerere individuală, cu actualizarea documentaţiei de înscriere – cazier judiciar, certificat de căsătorie etc. – dacă este cazul, şi două fotografii de 2/3 cm.
Persoanele înscrise la examenul din noiembrie 2006, care au solicitat amânarea participării la examen până la momentul afişării listelor cu repartizarea pe săli, nu plătesc taxa de înscriere pentru această sesiune.
De reţinut! Persoanele care au solicitat amânarea participării la examenul din noiembrie 2006, după momentul afişării listelor cu repartizarea pe săli şi cei care din diverse motive nu s-au prezentat la examen şi solicită înscrierea la această sesiune, vor plăti suma de 60 lei, reprezentând cota parte din costul serviciilor prestate.