Conferință cultural-duhovnicească în Râmnicu Vâlcea „Cei care controlează reprezentările din mintea oamenilor controlează realitatea”

0
67

Conferință cultural-duhovnicească în Râmnicu Vâlcea

„Cei care controlează reprezentările din mintea oamenilor controlează realitatea”

 

Miercuri, 11 martie 2015, în cea de-a treia săptămână din Postul Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat o conferință cultural-duhovnicească în Sala Consiliului Județean – Vâlcea. A conferențiat biofizicianul dr. Virgiliu Gheorghe, cunoscut publicului român mai ales prin seria de lucrări științifice despre impactul televiziunii asupra minţii umane.

În cuvântul de deschidere, pr. dr. Ștefan Zară, consilier cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, a mulțumit din partea Arhiepiscopiei în mod special tuturor părinților, oficialităților și personalităților culturale din județul Vâlcea, care au înțeles valoarea orei de Religie și au sprijinit înscrierea elevilor la această oră, județul Vâlcea fiind pe locul patru din țară, cu un aproximativ procent de 95% de elevi înscriși.

Făcând apel la cele mai recente studii din domenii științifice precum fizică, medicină, fiziologie, sociologie, psihologie, neuropsihologie și bioetică, dar și la învățătura ascetică a Bisericii noastre, dr. Virgiliu Gheorghe a prezentat statistic principalele provocări prin care este forțată să treacă familia zilelor noastre. Discursul domniei sale a vizat, totodată, și tehnicile moderne de manipulare prin imagine, sub forma unei culturi vizuale care are drept țintă anularea discernământului uman și înrobirea libertății interioare.

„De ce stau copiii pe Facebook? Pentru că vor să li se acorde atenție! Atenție pe care nu au avut-o de la părinți, atenție pe care n-au avut-o de la colegi, stima lor redusă de sine. Vor și ei să pară cineva, să fie cineva. Intră pe Facebook, le-a crescut numărul de like-uri și simt că sunt cineva. Dar este o mare dramă, că pe asta se instalează și crește depresia, pentru că omul, oricât s-ar minți și ar fi mințit, lăuntric știe că nu e așa. Și acel glas lăuntric îi spune: Tu ești nimeni!, și înnebunește. De aia consumă droguri, de aia se duc la desfrânări, pentru că au stimă de sine redusă, nu au demnitatea aceea de om, forța aceea pe care ți-o dă întâlnirea cu natura, întâlnirea cu Dumnezeu, întâlnirea cu oamenii, dragostea, valorile adevărate, copiii aceștia n-au nici valori, ei nu mai au valori. Societatea, astăzi, a distrus toate valorile, toate visele. Ei nu au vise, cel mult reverii erotice. (…)

Din păcate, aceasta este realitatea și noi am fost martori acestor lucruri care s-au petrecut. Realitatea este aici, să știți, realitatea este în mintea omului, realitatea este un construct social. Noi trăim între reprezentările lumii, noi nu trăim în afară. Noi cu trupul, spune Sfântul Maxim Mărturisitorul, trăim în lumea obiectelor, iar cu mintea în lumea reprezentărilor. Cei care modelează și controlează reprezentările din mintea oamenilor controlează realitatea. Realitatea este cea pe care o percepem noi. Când un om se sinucide, pentru el lumea nu mai are nici un sens. Ceilalți se uită la el și se întreabă oare de ce a făcut acest lucru. Lumea nu mai avea nici un sens pentru el. Lumea e plină de sensuri pentru tine, dar pentru el nu. (…)

Am dat prea multă libertate altora să pătrundă în mintea noastră să ne modeleze reprezentările interioare. Ne-au furat lumea lăuntrică, să știți. Noi am pătruns într-o era în care am fost jefuiți de viața noastră lăuntrică, de lumea noastră lăuntrică. Aici, înlăuntrul nostru, se află ce vedem la televizor, narațiuni falsificate și toată nebunia și violența care sunt acolo. (…) Nemulțumirea privind greutățile pe care nu suntem dispuși să ni le asumăm. Învățați-i de mici pe copii cu greutățile, că de mic te înveți și capeți bucuria aceea de a birui într-o greutate. Îți va plăcea toată viața să te lupți cu greutățile.  Dacă copiii nu or să învețe de mici să muncească, nu o să le placă niciodată să muncească și va fi un lucru îngrozitor. Intră în familie și nu o să le placă să facă nimic, iar viața de familie îți cere să faci și tu ceva. Trebuie să pui mâna, că dacă nu se surpă. Adolescenții care intră azi în familie nu au fost învățați, nu au fost pregătiți pentru o viață de familie”, a precizat în cuvântul său dr. Virgiliu Gheorghe.

Conferința, cu titlul „Provocările familiei zilelor noastre”, face parte din seria de evenimente „Serile duhovniceşti” organizate de Arhiepiscopia Râmnicului pe parcursul Postului Mare. Au participat numeroși tineri, dar și persoane în vârstă.

*

Cărți apărute sub semnătura biofizicianului dr. Virgiliu Gheorghe:

1. Efectele televiziunii asupra minții umane (I) (464 pag.)

2. Revrăjirea lumii sau de ce nu mai vrem să ne desprindem de televizor (II) (288 pag.)

3. Știința și războiul sfârșitului lumii. Fața nevăzută a televiziunii (III) (352 pag.)

4. Efectele micului ecran asupra minții copilului (128 pag.)

5. Pornografia, maladia secolului XXI (242 pag.)

6. Fața nevăzută a homosexualității (280 pag.)

 

Pr. Iancu Dorin Nifon

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.