Zilele trecute, Guvernul României a adoptat o hotărâre privind alocarea către primării, direct de la bugetul de stat, a unor sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. La nivel naţional, suma totală ce urmază a fi virată administraţiilor locale este de 2,53 de miliarde de lei. Guvernul a stabilit şi câteva criterii ce vor fi luate în considerare pentru acordarea acestor sume. Astfel, aşa cum a declarat ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, „formula face referire la numărul de locuitori (55% influenţă), suprafaţa judeţului (15% influenţă), respectiv lungimea drumurilor judeţene si comunale (30 % influenţă)”. Oficialul a mai spus că noua hotărâre de Guvern „înseamnă, practic, o descentralizare totală, în sensul în care sumele sînt transmise direct către autorităţile publice locale prin intermediul Ministerului Finanţelor, care nu face decât să aplice formula din Legea aprobată de către Parlament. Ingerinţa politicului a fost redusă la maxim, în sensul în care, atât consililiile judeţene, cât si autorităţile publice locale vor primi direct de la ministerul de resort aceste sume. Nu vor mai fi consilierii judeţeni cei care vor stabili sumele pentru fiecare localitate”.
Hotărârea de Guvern privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumelor din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale prevede pentru judeţul Vâlcea alocarea următoarelor sume: către CJ Vâlcea 8.531+31.029 lei; Drăgăşani 1.427+5.190 lei; Băbeni 313+1.140 lei; Băile Govora 895+3.255 lei; Băile Olăneşti 537+1.954 lei; Bălceşti 832+3.028 lei; Berbeşti 637+2.317 lei; Brezoi 698+2.538 lei; Călimăneşti 139+506 lei: Horezu 132+481 lei; Ocnele Mari 879+3.198 lei, etc. Conform hotărârii de Guvern, publicată zilele trecute în Monitorul Oficial, CJ Vâlcea va beneficia şi de o alocare de 27% din suma aferentă cotei de 18,5% din impozitul pe venit pentru bugetul judeţului. Este vorba despre 11,1 milioane de lei.
Recent, ministrul de Finanţe a promis că toate localităţile din ţară au la dispoziţie sumele corespunzătoare elaborării bugetului pentru 2015. ,,Conform Legii bugetului de stat si coeficienţilor stabiliţi prin această HG, nici o comună din ţară nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, nici un oraş nu va avea un buget mai mic de şase milioane de lei, nici un municipiu reşedinţă de judeţ nu va coborî cu veniturile sub 50 de milioane de lei şi nici un consiliu judeţean nu va avea alocaţi mai puţin de 80 de milioane de lei. 2.000 de localităţi vor avea o creştere majoră a bugetelor. În special, mă refer la comunele sărace si foarte sărace. Există chiar şi creşteri de 900% a bugetului unor astfel de localităţi. Cred că, aplicând această formulă timp de patru ani, în 2018, primarii sau preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai avea scuze dacă în localităţi nu vor mai exista reţele de apă-canal, infrastructură rutieră sau sisteme de educaţie care nu sunt puse la punct, pentru că vor avea la dispoziţie fonduri prin care să implementeze proiecte proprii sau să achite cofinanţările aferente investiţiilor ce beneficiază de finanţare europeană”, a spus Vâlcov.
(Petre Coman)