Mai mulţi patroni de firme au fost „convinşi” de Miţă Lăbuş să plece din judeţ

0
83

• Potrivit referatului procurorilor DIICOT, mai mulţi patroni de firme au fost „convinşi” de Miţă Lăbuş să plece din judeţ

După cum am mai consemnat, judecătorii de la Tribunalul Vâlcea au decis ca Mihăiţă Obreja (Miţă Lăbuş) – liderul grupului, Petre Valeriu Sandu, Camelia Popa, Andrei Nicolae Binder, Radu Ştefan Drăghici şi Elena Larisa Ungureanu să-şi petreacă următoarele zile în arest preventiv, ei fiind acuzaţi de constituirea unei grupări infracţionale specializată în şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală. Aşa cum bine se ştie, în acest dosar este implicat şi adjunctul Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, comisarul-şef Gabriel Popa, el fiind acuzat că le-a pus la dispoziţie date confidenţiale din baza de date a Poliţiei Vâlcea.

Potrivit referatului arestării Clanului Lăbuş, numitul Binder Andrei Nicolae a avut calitatea de administrator şi ulterior asociat în cadrul SC Lamconstruct SRL în perioada 24 august 2007 – 30 martie 2012 punând la dispoziţie întreaga activitatea comercială a societăţii intereselor grupului şi executând ordinele liderului în acest sens, susţinând de asemenea activităţile infracţionale ale grupului de şantaj şi inducere în eroare. Activitatea infracţională desfăşuratele către Binder Andrei Nicolae este relevată de procesul verbal de sinteză întocmit cu privire la acesta, prin coroborare cu totalitatea mijloacelor de probă administrate în cadrul dosarului penal, inclusiv cu aspectele rezultate din interceptările convorbirilor telefonice aferente membrilor grupului infracţional din care face parte şi Binder Andrei Nicolae. Numiţii Dumitrescu George Mircea şi Chiţoiu Florin, ultimul aderând ulterior la grupul infracţional, au avut rolul în cadrul grupului de a racola persoane vătămate, respectiv pe numiţii Diaconu Dorel Octavian şi Fetele Doru, de a le supraveghea îndeaproape în vederea obţinerii de beneficii în interesul grupului de a exercita constrângeri şi de a crea o temere acestora în acelaşi sens. Rolul acestor două persoane în cadrul grupului infracţional rezultă din ansamblul materialului probator administrat în cadrul dosarului penal, în special din exploatarea interceptărilor şi convorbirilor telefonice aferente numitului Dumitrescu George Mircea şi Chiţoiu Florin, coroborate cu declaraţiile persoanelor vătămate şi martorilor audiaţi până în acest moment şi celelalte mijloace de probă.

 

Grupul infracţional al lui Miţă Lăbuş a creat prejudicii de 800.000 euro mai multor firme

Ulterior, la grupul infracţional au mai aderat şi alte persoane, respectiv Sandu Marilena, Barbu Ionuţ, Marinescu Ştefan, Barabas Dragoş Florian, Drăghici Radu Ştefan şi Ungureanu Larisa, aceştia în funcţie de context sprijinind activitatea grupului infracţional în vederea obţinerii unor foloase injuste. Trebuie menţionat că există indicii şi cu privire la aderarea şi sprijinirea grupului şi de către alte persoane, cercetările urmând a stabili în mod concret şi documentat activitatea fiecăruia, mai ales în condiţiile existenţei unui ultim palier al organizaţiei infracţionale constituit din persoane violente, aşa zişii „recuperatori”, care exercitau la ordinele lui Obreja Mihăiţă constrângerile asupra persoanelor vătămate. Relevant pentru pericolul social deosebit de ridicat este efectul comiterii infracţiunilor asupra persoanelor vătămate. Astfel societatea comercială SC DOD Teroconstruct Com SRL administrată de Diaconu Dorel Octavian şi-a pierdut toate bunurile deţinute destinate activităţii de lucrări în construcţii, şi ca urmare a neplăţii contravalorii lucrărilor executate, nu a mai putut continua activitatea. Persoana vătămată Diaconu Dorel Octavian, nerecuperându-şi sumele personale avansate pentru efectuarea lucrărilor respective, şi-a pierdut întreaga avere, fiind în procedură de executare silită, dintr-o persoană care coordona activitatea societăţii menţionate cu un portofoliu de lucrări şi o cifră de afaceri apreciabile, ajungând să nu mai deţină nicio resursă financiară sau bun. Referitor la persoana vătămată Popii Ion, societatea administrată de acesta SC Marlaurcomp SRL şi-a încetat activitatea, iar acesta a pierdut toate bunurile deţinute.

Persoana vătămată Fetele Doru a fost determinat să reducă în mod voit activitatea societăţilor comerciale pe care le administra, care aveau cifre de afaceri de 4-5 milioane de euro, pentru ca în acest fel să nu mai fie în obiectivul grupului infracţional, la un moment dat renunţând în totalitatea la activităţile comerciale desfăşurate şi angajându-se cu un salariu fix, acesta arătând în declaraţia sa că nu a identificat la momentul respectiv o altă modalitate de a ieşi din sfera de interes a grupului.

Persoana vătămată Zotică Cătălin Gheorghe şi-a angajat personal de pază propriu, starea de tensiune permanentă a sa şi a familiei sale fiind relevantă pentru reprezentarea pe care orice conexiune cu grupul infracţional o creează. Prejudiciul creat în totalitate persoanelor vătămate menţionate se ridică la aproximativ 800.000 de euro, însă prejudiciile create de grup şi altor persoane identificate şi neidentificate până în prezent se ridică la sume foarte mari şi se reflectă în bunurile şi sumele de bani aflate în proprietatea sau în controlul membrilor grupului, în condiţiile în care aceştia nu au avut surse de venit iar societăţile comerciale nu au desfăşurat o activitatea comercială propriu-zisă, efectivă şi au fost preluate pentru a disimula activităţile infracţionale ale grupului.

 

Patroni „convinşi” să părăsească Vâlcea

 

La data de 26 ianuarie 2012, persoana vătămată Diaconu Dorel Octavian a formulat plângere împotriva numitului Obreja Mihăiţă şi a membrilor grupului său cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, şantaj, spălare de bani, evaziune fiscală, constituirea unui grup infracţional organizat, fapte săvârşite în perioada 2008-2012. Similar modului de operare expus şi în cazul persoanei vătămate Popii Ion, numitului Diaconu Dorel Octavian, administrator al SC DOD Termoconstruct Com SRL i s-au oferit diverse lucrări de construcţii în interesul societăţilor controlate de către Obreja Mihăiţă, a căror contravaloare nu a fost achitată, ulterior fiind determinat prin ameninţări şi şantaj să renunţe la sumele de bani cuvenite, de altfel acesta fugind practic din mun. Rm. Vâlcea unde efectua lucrările în mun. Sibiu unde domicilia din cauza temerilor reale create. Astfel referitor la persoana vătămată Diaconu Dorel Octavian acţiunea grupului coordonat de Obreja Mihăiţă se poate rezuma în aceea că persoana vătămată a fost indusă în eroare pentru a executa lucrări de construcţie prin intermediul SC DOD Termoconstruct Com SRL în beneficiul societăţilor controlate de către Obreja Mihăiţă şi în interesul numitului Dumitrescu George Mircea, lucrări în cuantum de aproximativ 300.000 euro, iar, ulterior realizării acestora aproape în totalitate, prin constrângere fizică şi psihică acesta a fost practic determinat să părăsească mun. Rm. Vâlcea şi să îşi abandoneze toate lucrările pe care le desfăşura în localitate, inclusiv toate bunurile mobile care serveau obiectul de activitate al societăţii, şi care erau folosite la efectuarea lucrărilor de construcţii la diferitele şantiere aparţinând societăţii. Practic toate bunurile societăţii care erau folosite în cadrul lucrărilor de construcţii efectuate în interesul grupului au intrat astfel în posesia membrilor acestuia.

Un aspect care trebuie subliniat şi care practic defineşte prin scop acţiunile concertate ale grupului care a acţionat la coordonarea şi în interesul lui Obreja Mihăiţă este faptul că, aşa cum rezultă din starea de fapt reţinută în cazul persoanelor vătămate Diaconu Dorel Octavian Popii Ion şi Fetele Doru, unul din scopurile importante ale grupului menţionat a fost realizare şi ulterior valorificarea complexului imobiliar de pe strada Hogii din Rm. Vâlcea. Se poate observa din analiza situaţiei de fapt prezentate că acţiunile de constrângere au vizat iniţial efectuarea de lucrări de construcţii prin intermediul societăţilor administrate de Diaconu Dorel Octavian şi Popii Ion, lucrări neachitate – cu precizarea că există date şi cu obţinerea în mod injust de beneficii ca urmare a exercitării de constrângeri şi de alte persoane vătămate în acelaşi sens – iar ulterior valorificarea la preţuri impuse de Obreja Mihăiţă şi ca urmare a constrângerii exercitate către Fetele Doru.

Se poate concluziona în mod evident că prin constrângere fizică şi psihică Obreja Mihăiţă în mod direct şi prin intermediul grupului infracţional care îl coordona, a obţinut în mod injust construcţia cel puţin parţială a ansamblului de locuinţe şi ulterior vânzarea, cel puţin parţială a locuinţelor din cadrul acestuia. Ca urmare a declaraţiei persoanei vătămate Diaconu Dorel Octavian coroborată cu documentele puse la dispoziţie de acesta şi cu materialul probator administrat s-a reţinut următoarea stare de fapt: în perioada 2006-2008 Diaconu Dorel Octavian, domiciliat în mun. Sibiu, în calitate de administrator şi asociat unic la SC DOD Termoconstruct SRL Sibiu a contractat mai multe lucrări de lucrări în construcţii, respectiv mansardarea unor imobile în mun. Rm. Vâlcea. Pe parcursul derulării contractelor menţionate, prin prisma unor colaboratori, sus numitul l-a cunoscut pe numitul Dumitrescu George Mircea, care, la sfârşitul lunii noiembrie 2007 i-a propus construirea unei locuinţe. În vederea analizării construcţiei ce urma a fi construită, Dumitrescu George Mircea l-a condus pe Diaconu Dorel Octavian la complexul de locuinţe de pe strada Hogii nr. 5, proiect imobiliar derulat de SC Lamconstract SRL, societate administrată de Binder Andrei şi controlată de  Obreja Mijăiţă, care împreună cu Binder Andrei aveau calitate de asociaţi. Persoanei vătămate i s-a prezentat de către Dumitrescu George Mircea locuinţa care trebuia executată, fiind stabilit un cost al manoperei de 24.000 de euro, urmând a fi achitat un avans de 8.000 lei, astfel că în perioada imediat următoare Diaconu Dorel Octavian a început execuţia lucrării deplasând o echipă formată din 5 lucrători. Întrucât lucrările efectuate erau de calitate şi aveau un timp scurt de execuţie, Dumitrescu George Mircea i-a comunicat aceste aspecte lui Obreja Mihăiţă, beneficiarul real al lucrării, care s-a deplasat la faţa locului la câteva zile de la demararea lucrărilor, însoţit de Popa Camelia, Binder Andrei şi Lucian Şerban.

– va urma –

(Nicu Trandafir)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.