Polonezii de la Ciech, noii patroni ai Uzinelor Sodice Govora

0
89

 I-au înfrânt pe indieni!

Polonezii de la Ciech, noii patroni ai Uzinelor Sodice Govora

• Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de directorul Florin Bălan

Privatizarea Uzinelor Sodice Govora a devenit oficială în această săptămână. Polonezii de la Ciech Varşovia au ajuns la Govora pentru a-şi lua în primire uzina în care au investit, la puţin timp după finalizarea tranzacţiei de reprivatizare. Alegerea investitorului polonez dintre ofertanţii pentru cumpărarea acţiunilor USG s-a făcut şi datorită promisiunilor făcute de polonezi, de mărire a capacităţii de producţie şi de păstrare a numărului de angajaţi după privatizare.

93% din activele societăţii – preluate de polonezi

Firma din Varşovia a preluat 93% din activele societăţii Uzinele Sodice Govora. 40% dintre acţiunile USG au fost preluate prin novaţie, de la societatea BegaCom, a fraţilor Marius şi Emil Cristescu, care a ratat prima privatizare a uzinelor. Procesul de reprivatizare s-a finalizat după câteva luni de tergiversări şi amânări. Ciech Varşovia a cumpărat iniţial de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului 88,6% din acţiunile USG (36% deţinerea celor de la Begacom Timişoara, 49,8% din acţiuni deţinute de CET Govora, preluate anul trecut în urma conversiei unor datorii în acţiuni la USG, şi 2,8% deţinute de AVAS), la care s-au adăugat 4,6% din acţiuni, cumpărate de polonezi în urmă cu trei săptămâni direct de pe piaţa bursieră. Pentru cei 4,6% din acţiunile USG, polonezii de la CIECH Varşovia au plătit circa 27 de miliarde de lei vechi, adică aproape un milion de dolari. De acum înainte, noii patroni polonezi deţin controlul absolut în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Uzinele Sodice Govora.

CET doreşte să-şi recupereze datoriile

Atât Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, cât şi CET Govora au considerat că oferta CIECH Varşovia este viabilă din punct de vedere juridic, deoarece a ajuns deja la o înţelegere cu Begacom pentru novarea contractului de privatizare a USG, fapt care asigură CET Govora de recuperarea integrală a contravalorii datoriei uzinelor, convertită în acţiuni. De fapt, CET Govora a solicitat ca transferul acţiunilor la AVAS să fie făcut doar în condiţiile în care AVAS va vinde aceste acţiuni către un investitor capabil să garanteze plata datoriei comerciale acumulate de USG faţă de CET Govora şi, implicit, reuşita procesului de privatizare a USG, cu recuperarea integrală de către CET Govora a creanţelor asupra întreprinderii. Acum, CET Govora este direct interesată să-şi vândă acţiunile de la USG pentru recuperarea banilor, dar şi pentru că aici sunt necesare investiţii mari, de zeci de milioane de euro în următorii 3 ani, pe care CET nu le poate suporta. O soluţie pentru ca CET Govora să-şi recupereze creanţa de 426 de miliarde de lei vechi, anterioară privatizării, este transformarea ei în ajutor de stat. Datoria ar urma să fie plătită parţial de stat, iar restul de viitorul acţionar. În plus, acesta ar trebui să se angajeze prin contractul de privatizare şi la plata datoriei comerciale de 660 de miliarde de lei vechi, acumulată de USG faţă de CET după privatizare. În schimbul banilor, CET Govora ar renunţa la cele 49,84% deţinute.

Uzina a înregistrat pierderi pe bandă rulantă

În ultima perioadă, uzina de sodă a înregistrat pierderi substanţiale. Conform raportului privind situaţia economico-financiară a întreprinderii în perioada primelor nouă luni din acest an, datoriile totale ale USG au ajuns la data de 30 septembrie 2006 la circa 133,7 milioane de lei noi (aproape 40 de milioane de euro), în creştere cu peste 20 de milioane de lei noi faţă de situaţia înregistrată anul trecut. În primele nouă luni din acest an, societatea a realizat venituri totale de circa 100 de milioane de lei noi, o cifră de afaceri de 95 de milioane de lei noi, şi a înregistrat pierderi de 24 de milioane de lei noi (cu 14 milioane de lei noi mai mari decât la 30 septembrie 2005). Vânzările de produse sodice (sodă calcinată uşoară, sodă calcinată densă) reprezintă aproximativ 80% din totalul cifrei de afaceri a USG. Soda este, astfel, principalul produs care se comercializează, având numeroase utilizări în industrii ca industria sticlei, industria detergenţilor şi a săpunurilor, industria celulozei şi hârtiei, industria chimică, industria metalurgică etc.

Indienii au pierdut în faţa polonezilor

În ultimele luni a fost o „Bătălie” economică pe faţă între polonezii de la Ciech şi indienii de la Indian England NV pentru obţinerea pachetului de acţiuni de la Uzina de Sodă. Deşi indienii cumpăraseră de la BCR creanţa pe care banca o avea asupra USG, până la urmă Chiech a câştigat şi a devenit acţionarul majoritar. Preşedintele Boardului Ciech, Miroslaw Kochalski spune că noii proprietari ai uzinelor se vor axa pe dezvoltarea activităţii USG şi că fabrica din România este nucleul activităţilor legate de sodă. “Suntem principalul acţionar şi proprietar al fabricii, dar urmează constituirea noilor structuri de conducere. În Consiliul de Administraţie al USG sunt patru polonezi, plus un profesor de la Academia Militară. Vrem să începem integrarea USG în concernul Ciech, după care pregătim un proces de investiţii. Apoi dorim să purtăm discuţii cu furnizorii de materii prime şi să intensificăm procesul de contractare a vânzărilor. Ne vom preocupa de elaborarea bugetului pe anul viitor şi vom stabili nişte priorităţi privind modernizarea întreprinderii,. Politica Ciech este de a avea relaţii foarte bune cu sindicatele. Ştim că avem de realizat sporirea producţiei. Intenţionăm să investim în jur de 26 de milioane de euro în USG. Vom căuta şi să soluţionăm datoriile firmei cât mai repede posibil.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi

În schimb, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de modul cum au început polonezii activitatea. După ce sindicaliştii s-au deplasat chiar la Bucureşti, la sediul AVAS pentru a protesta împotriva întârzierii privatizării uzinelor, imediat după ce s-au deplasat la Vâlcea. Adrian Mugioiu, liderul sindicatului Sodistul a spus că în uzină circulă liste pentru înfiinţarea unui sindicat paralel, care să distrugă influenţa actualei organizaţii a salariaţilor: „În cincisprezece ani de zile, nimeni nu a reuşit acest lucru deşi tentative au mai fost. Toată lumea din judeţ ştie prin ce dificultăţi am trecut şi ce vremuri a trebuit să înfruntăm în aceşti ani grei. Unitatea salariaţilor n-a putut fi spartă de absolut nimeni, dar acum se încearcă acest lucru prin crearea unei marionete sindicale care să spargă influenţa de care se bucură în prezent sindicatul. Am certitudinea că a fost deja delegat un om care să se ocupe de punerea la punct a acestei acţiuni, iar în spatele acţiunii se află chiar Florin Bălan, actualul director, care încearcă în aceste zile să convingă noul patronat să-l delege ca responsabil pentru relaţia cu sindicatele.” – a declarat Adrian Mugioiu.  

Anda VLAD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.