Ștefan Vuza: „În cursa pentru Oltchim suntem în pole-position”

0
85

Proprietarul „Grup Serviciile Comerciale Române“, cu o avere estimată la peste 120 milioane de euro, conform TOP 300 Capital, nu a renunțat la ideea de a prelua combinatul din Râmnicu Vâlcea. Mai mult, Ștefan Vuza a găsit și un partener străin de mare anvergură

Capital: Discutam în urmă cu doi ani despre criza economică și impactul negativ asupra societăților pe care le administrați. Care este situația în prezent?

Ștefan Vuza: Astăzi, criza nu mai este o amenințare pentru noi. Am reacționat imediat și consider că ne-am făcut bine temele. Măsurile de restructurare pe care, împreună cu echipa mea de manageri, le-am luat în ultimii ani încep să-și arate roadele. Toate cele 19 fabrici ale grupului sunt pe profit și a scăzut semnificativ gradul de îndatorare către bănci. În plus, rezultatele financiare, în urma investițiilor făcute în capacitățile de producție, ne fac să vorbim fără nicio îndoială de un trend ascendent.

Capital: Despre ce investiții este vorba?

Ș.V.: La Sinterom Cluj-Napoca am finalizat un proiect european, utilajele achiziționate având un impact major în ceea ce privește îmbunătățirea cali­tății produselor sintetizate. La A6 Impex, urmare a unei investiții de 20 milioane de euro, am inaugurat anul acesta o centrală pe biomasă, iar la Chimcomplex funcționează deja a doua fabrică de cogenerare, o investiție de 17 milioane de euro. Și exemplele pot continua… Apropo de Chimcomplex, la începutul acestui an societatea a aprobat contractarea de credite de 200 de milioane de euro, în vederea achiziţiei activelor Oltchim.

 

Capital: Să înțelegem că nu ați abandonat ideea cumpărarii combinatului din Râmnicu Vâlcea…

Ș.V.: Absolut deloc. Cu aceeași tărie cred și acum că fratele mai mic, Chim­complex, îl va cumpăra pe cel mare, Oltchim, și cele două firme împreună îmi vor permite realizarea unei mari dorinţe ca om de afaceri român, crearea Companiei Naţionale de Chimie. Și aș completa că, într-o cursă corectă organizată de statul român, ce are ca unic scop binele societății Oltchim, noi ne aflăm în pole-position.

 

Capital: De ce spuneți asta? Care ar fi atuurile companiei dumneavoastră în raport cu ceilalți investitori care și-au manifestat interesul pentru Oltchim?

Ș.V.: Suntem singura soluție românească la acest proiect și credem că doar noi putem îndeplini dorințele vânzătorului cu privire la efectuarea investițiilor la Oltchim, păstrarea a cât mai multor locuri de muncă și ținerea în funcțiune a secțiilor rentabile, astfel încât combinatul din Râmnicu Vâlcea să redevină viabil din punct de vedere economic. Este adevărat că noi, Chim­complex, suntem jucători din liga a doua în domeniul chimiei europene, dar la fel de adevărat este și faptul că nimeni din liga I nu va fi cu adevărat interesat de Oltchim, deoarece acesta are probleme sociale, incertitudini privind problemele de mediu, cât și probleme politice. În astfel de cazuri, vânzările se fac doar către un investitor autohton ce știe să rezolve problemele locale. Noi știm că se așteaptă investitori străini, cu forță economică mare care să acopere pierderile Oltchim, dar aceștia nu vor veni.

Capital: Vorbeați mai devreme despre Chimcomplex ca fiind „fratele mai mic“ al Oltchim…

Ș.V.: Așa este, Chimcomplex are un bogat portofoliu de produse clorosodice, solvenți organici și pesticide. Combinatul are o capacitate de producție mai mică decât Oltchim, dar deține cea mai performantă instalație de produse clorosodice din Europa, cu elemente de tehnologie de generația a cincea, în timp ce la Oltchim o instalație similară are numai dotări de generația a doua. La Chimcomplex putem vorbi de aceeași tehnologie, aceeași piaţă şi aceleași materii prime ca la Oltchim. Mai departe, însă, noi avem profit de mai bine de zece ani, în timp ce ei funcționează în pierdere.

 

Capital: Care ar fi primele măsuri pe care le veți lua la Oltchim, dacă veți prelua combinatul?

Ș.V.: Putem prelua întreaga activitate a Oltchim, asigurând capital de lucru, capital tehnic de investiții urgente, precum și capitalurile necesare pentru investițiile de mediu și prețul părților sociale ale Oltchim. Avem conturat un plan de măsuri pe termen scurt și mediu, care vizează realizarea investițiilor de mediu, finalizarea lucrărilor de investiții la propenoxid și polioli sau construirea unei centrale de cogenerare cu o capacitate de 200 MW. În plus, nu vom fi singuri. Chim­complex se va prezenta în consorțiu împreună cu investitori strategici. Iar aici cred că este suficient să vorbim despre americanii de la Tricon Energy, lider și trader mondial în produse chimice, având o cifră de afaceri de peste șase miliarde de dolari. Prin urmare, avem puterea și știința de a relansa producția chimică la nivel național, cu numeroase efecte benefice, atât pentru economia României în general, cât și din punct de vedere social, prin menținerea și apoi crearea de locuri de muncă în industrie.

De asemenea, avem experiența resuscitării unor companii aflate în dificultate, iar exemplul cel mai concludent este momentul din 2003 al privatizării Chimcomplex, când societatea oneșteană pe care o preluasem avea pierderi de un miliard de lei vechi pe zi. La scurt timp, aplicând împreună cu specialiștii noștri măsurile de restructurare adecvate și făcând investiții în capacitățile de producție ale combinatului, au urmat evoluții spectaculoase la aproape toți indicatorii importanți. Astăzi, situația combinatului din Borzești este una mai mult decât bună. (capital.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.