Noul Cod Rutier dă bătăi de cap şoferilor!

0
76

Noul Cod Rutier dă bătăi de cap şoferilor!

Contra sumei de 1 leu şoferii pot să-şi scoată caziere auto pentru a afla punctele penalizareIeri, la sediul IPJ Vâlcea a avut loc o conferinţă de presă, în care cea mai arzătoare chestiune discutată a fost cea a noului Cod Rutier. Ca element de noutate am aflat că şoferii pot plăti suma de 1 RON şi îşi pot scoate cazier auto astfel încât să afle câte puncte penalizare au acumulat. În termen de aproape un an, nu va mai fi permis accesul căruţelor pe drumurile Europene, iar cele care vor mai circula vor fi confiscate şi depuse la Consiile locale, urmând ca acestea să fie scoase la licitaţie. Primii şoferi amendaţi ieri cu puncte penalizare au fost cei care nu purtau centura de siguranţă. Noul Cod Rutier dă destulă bătaie de cap atât poliţiştilor cât şi conducătorilor auto. Ieri, după amiază, zeci de poliţişti însoţiţi de ziarişti au participat la o acţiune îăn municipiul Râmnicu Vâlcea, cu scopul de a-i înştiinţa pe şoferi despre greşelile pe care le fac în trafic şi la ce se pot aştepta ope viitor. Doi dintre şoferii găsiţi fără centură au fost primii vâlceni care au acumulat primele puncte penalizare: Damian Lera, din Mădulari şi Ştefan Vasile Oprea, din Ocnele Mari. Restul conducătorilor auto au fost averizaţi cu… ruşinică, urmând ca până la 1 ianuarie să fie amendaţi doar conducătorii auto care comit infracţiuni grave, iar după această dată “să se dea milităria jos din pod”. Filtrul la care redactorul Ziarului de vâlcea a fost “postat” a fost chiar în imediata vecinătate a Spitalului de Obstretică şi Ginecologie. Problemele au fost însă mult mai multe: soarele fiind puternic, pe radar nu se putea vedea numărul maşinilor şi nici dacă respectivi conducători auto poartă sau nu centură de siguranţă.

Nou născuţi, primii care „învaţă” să încalce regulile de circulaţie

Şoferii sunt cei care au fost admonestaţi. Dar şi copiii de câteva zile sunt primii vâlceni care purtaţi în braţe de părinţi, sunt “învăţaţi” să încalce normele rutiere. Motivul este unul simplu: La ieşirea din Maternitate, nu există o trecere de pietoni, aşa că oamenii trec pe unde pot, evitând să meargă ceva mai departe unde este o… zebră. Povestea lipsei trecerilor de pietoni este una frecventă şi în alte localităţi din judeţul Vâlcea. Aşa se face că pentru oamenii din Râureni este un calvar să traverseze un drum extrem de aglomerat, la fel şi la intrarea în municipiul Râmnicu Vâlcea, în carietul Goranu. În conferinţa de presă, şeful Servicului de Poliţie Rutieră Vâlcea, cms. Ilie Voica ne-a spus câteva noutăţi referitoare la noul Cod Rutier. „Punctele sunt pe cinci categorii, fiecare punct reprezintă 10 % din salariul minim pe economie (33 RON – punctul). Restituirea permisului se face după susţinerea unui test, cu 15 întrebări, cu grad de dificultate mediu. Trebuie să fie rezolvate cel puţin 13 întrebări. Suspendarea permisului poate fi de 30, 60 sau 90 de zile în funcţie de abaterile săvârşite. Cel mai aspru sunt punctate conducerea sub influenţa alcoolului şi defecţiuni la sistemul de direcţie”. Şoferii care nu sunt opriţi în trafic vor primi înştiinţări acasă după fiecare punct acumulat, prin care se solicită cine a condus pe tronsonul respectiv, în momentul respectiv, la acea oră şi dată. Răspunderea nu mai revine proprietarului, cum era până acum ci persoanei care a condus. Societăţile comerciale sunt obligate să anunţe în termen de cinci zile numele persoanei aflate la volan, astfel amenzile sunt până la 3300 lei RON.

Peste un an, adio căruţe pe drumurile Europene

„Şoferii care vor să ştie câte puncte penalizare au acumulat, contra sumei de 1 RON pe care o plătesc la Administraţia Financiară pot intra în posesia unui cazier auto, sau se pot adresa direct SPR. Pe viitor va fi instalat un telefon, cu suprataxă, pentru astfel de informări”, a spus mai marele SPR Vâlcea. Şi în judeţul Vâlcea au fost foarte multe accidente rutiere, cele mai multe din cauza căruţelor, informaţii de ultimă oră relevă că în mai puţin de un an de zile, căruţelor li se va interzice circulaţia pe drumurile Europene. Aşa se face că Valea Oltului, traversată de E 81, nu va mai fi împânzită de căruţe care încurcă circulaţia. “Căruţele şi animalele nu se vor mai folosi decât pentru turism, în scop recreativ, urmând să fie promulgată o lege în acest sens”, a spus cms. Ilie Voica. Cât despre circulaţia prin muncipiul, Râmnicu Vâlcea va fi primul oraş din ţară unde se va face în anul 2007 un studiu privind decongestionarea circulaţiei. Astfel de studii s-au mai făcut pe cartiere, dar niciodată la nivelul unui municipiu. “Cât priveşte montarea camerelor de luat vederi în municipiu, operaţiunea va fi întâziată cu câteva luni, nu din cauza noastră, a poliţiştilor”, a spus şeful IPJ Vâlcea, cms şef Adrian Cazan.

Dorel ŢÎRCOMNICU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.