Lângă Vâlcea funcţionează una dintre puţinele turnătorii de clopote care mai există în ţară. Aici s-au făcut sute de clopote pentru biserici din România, iar multe au mers şi la export în alte ţări din Europa, Asia şi America de Sud. Acum fabrica se mândreşte cu un astfel de obiect care cântăreşte o tonă ce va ajunge la un lăcaş de cult din Bucureşti.
Clopotul de o tonă a fost turnat joia trecută iar după câteva zile a fost scos pentru prima oară din matriţă la lumină. Meşterii muncesc la fiecare centimetru pătrat pentru a îndepărta nisipul în care s-a răcit iar apoi se trece la finisat. Cea mai grea realizare a turnătoriei din Vâlcea va ajunge la o biserică din Bucureşti.
”Evoluţia în timp a realizării clopotului nu a permis modificraea faţă de tehnologia iniţială să se aducă prea multe îmbunătăţiri. Metalurgia e mai mult o ştiinţă oarbă pe care nu o vezi decât la final când desfaci.”, a explicat Carmen Botoran, director executiv.
Turnătoria din Vâlcea a pornit acum 20 de ani ca o mică afacere a familiei Botoran. Munca, pasiunea şi seriozitatea au facut ca firma să reziste şi să fie una din cele 4 care mai activeaza încă în România în acest domeniu. De la an la an au venit comenzi de la biserici din toată ţara dar şi din străinătate.
”Facem şi export şi am ajuns aşa de departe în ţări cum ar fi Taiwan,am dat şi în Italia ,Armenia, Slovenia, Slovacia, Mexic, Nigeria şi aşa mai departe.”, a spus George Botoran, responsabil marketing.
Până a fi livrate, clopotele trec şi testul acustic care este strâns legat de procesul de producţie. Acurateţea sunetului depinde de aliajul şi geametria clopotului care trebuie să fie perfecte.
”Un clopot este chiar un instrument care emană nu una şi până la 7 note pe care le emană la percuţie.”, a explicat George Botoran, responsabil marketing.
Turnătoria din Vâlcea lucrează totodată şi alte obiecte bisericeşti candelabre din bronz precum şi obiecte de artă. Clopotele sunt însă punctul forte al firmei si sunt cautate si pentru pretul de aproape 100 de lei pe kilogram. (digi24.ro)