DESIGNRO de la planşetă la soft şi hard

0
82

DESIGNRO de la planşetă la soft şi hard
 
S.C. DESIGNRO S.A. a fost înfiinţat la 20.11.2003 în urma externalizării activităţii Secţiei Proiectare din cadrul S.C. Oltchim S.A.
            Noua societate a preluat întreaga activitate de prestări servicii: inginerie de bază, inginerie de detaliu şi de consultanţă  tehnică existente în Secţia Proiectare din cadrul SC Oltchim SA, încă din anul 1970.
            Îmbinând tradiţia şi  experienţa cu noutăţile tehnice de ultima ora, S.C. DESIGNRO S.A. oferă soluţii optime din punct de vedere tehnic, funcţional, design, protecţia mediului, PSI şi al raportului cost / eficienţă.
Specialiştii SC  Designro SA au o experienţă de peste 30 de ani în proiectare industrială şi civilă în domeniile: tehnologie, montaj, utilaje, construcţii, electro-ama, etc. În utilizarea instrumentelor de realizare a desenelor s-au parcurs toate etapele: de la creion, peniţă, planşetă, şabloane, rigla şi florare scalate la soft şi hard. Compexitatea, numărul mare de lucrări şi timpul scurt de realizare a obiectivelor  impunea introducerea  în DESIGNRO  a noilor tehnologii de proiectare: soft si hard. Conducerea societăţii a considerat că sunt instrumentele cel mai bune pentru a realiza proiectele până la cel mai complex detaliu de execuţie. Să nu uităm că în industrie de la “există” la “iată un exemplu” este o cale lungă, în spatele căreia se ascunde foarte multă muncă. Nu poţi să mulţumeşti pe nimeni cu exemple artificiale. Nici o carte, nici un normativ sau algoritm nu-ţi dă soluţia clară sau drumul cel mai scurt de la a-ţi cumpăra calculator până  la a produce cu el ceva cu aplicabilitate directă.
             Managerul societăţii, inginerul Steliana Udrea spune despre acest lucru: „Ca să trecem la un sistem nou de proiectare era nevoie de dotare corespunzătoare cu soft si hard, de personal specializat în lucru cu astfel de instrumente noi.  Dotarea cu soft si hard impunea doar !!…bani, însă problemă de cea mai mare importanţă şi cea mai de durată era personalul, care era foarte bine pregătit profesional, dar la care media de vârstă era 45 de ani (adică vârsta la care foarte puţini avuseseră ocazia să studieze în facultate ceva despre lucrul cu calculatorul).  Gândiţi-vă cu ce elan se poate pregăti profesional într-un domeniu foarte nou un om care mai are  3-5 ani până la pensie!  Aceasta pe de o parte, iar pe de alta ce experienţă profesională (de la tehnologie până la ultimul detaliu de execuţie) are un proaspăt absolvent de facultate!?  Deci, în acest context trebuia găsit un algoritm de rezolvare a unei probleme de “programare liniară’ care depindea de un şir de “inegalităţi liniare”.  De asemenea, activitatea de proiectare  nu numai că trebuia să continue, dar se mărise complexitatea şi numărul lucrărilor care trebuiau elaborate, deoarece toate societăţile de pe platforma industrială intraseră deja într-un ritm alert de retehnologizare, de modernizare şi…. timp nu mai era! Să nu uităm, însă, că munca unui proiectant nu poate fi măsurată simplu cu instrumentele unei mentalităţi contabiliceşti.  Se impunea urgent asigurarea cu specialişti bine pregătiţi profesional care să asigure materializarea ambiţioaselor Programe de Modernizare şi de Dezvoltare în care erau angrenate societăţile beneficiare, dar şi schimbarea structurii şi mentalităţii salariaţilor din proiectare.“
            S-a trecut, deci, la fapte. S-au făcut cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului, începând cu Sisteme de Operare, Utilitare, Editoare de texte, s-a continuat cu AutoCAD, Genius şi Genius Vario de la Autodesk ;   AutoPlant de la REBIS ;   PRO II de la SIM SCI ;  Axis si Tekla XSteel de la ConSoft ;  CAESAR II , CADWORX si PVElite de la Firma COADE, etc   (softuri specifice pentru realizarea documentaţiilor necesare în execuţia obiectivelor civile si industriale).  Cursurile s-au realizat în mai multe etape, atât pentru a asigura continuitatea în activitatea de proiectare, cât şi pentru a putea crea posibilitatea participării tuturor celor interesaţi .
            Începutul efectiv de lucru cu AutoCAD-ul a fost modest; câteva licenţe de AutoCAD R12 instalate pe PC 386.  Primele desene au fost timide: schiţe, dispoziţii de şantier în formate A4 sau A3.  Documentaţiile de proiectare erau elaborate cu toate tipurile de instrumente de care dispunea proiectarea: aveau unele capitole dactilografiate  la maşina de scris  altele la calculator, desenele erau elaborate o parte pe calculator alta pe planseta,  calculele tabelare erau facute unele utilizand soft altele prin completarea manuala a rubricilor. Timpul a fost si a ramas pentru noi proiectantii  un mare dusman .  Proiectantii trebuie sa elaboreze documentatiile necesare in timp util, asa ca noi cei care am avut initiativa trebuia sa continuam ceea ce incepusem ; nu puteam sa dam inapoi. Entuziasmul cu care se lucra pe calculator de la primele elemente geometrice (linie, cerc, arc, cub, paralelipiped, etc) la cele mai complexe simulari si detalii de executie ( reactoare, coloane, schimbatoare de caldura, structuri metalice si de beton, retele electrice si de automatizari, etc)  era atait de mare, incat  nu am  cuvinte sa-l descriu. Proiectarea in DESIGNRO a fost si este o scoala .  Zilele de sambata si duminica au fost  si au ramas  zile de autoinstruire. La DESIGNRO este ca la «Junimea» lui Titu Maiorescu :« vine cine vrea, ramine
cine poate »
 
            La DESIGNRO a învins noul
 
  Colaborarea strânsă între cei care au experienţa de proiectare şi cei care cunosc soft-urile fac din echipa de proiectanţi o familie de invidiat. Terminologia noua din dicţionarele explicative de calculatoare şi documentaţiile de iniţiere soft-uri însuşite de vechii proiectanţi şi Normele şi Normativele de proiectare  însuşite de cei noi fac în aşa  fel  ca cele doua generaţii de proiectanţi să se înţeleagă, să se apropie  şi să colaboreze strâns în elaborarea documentaţiilor. Fiecare proiectant a reuşit însuşirea cunoştinţelor noi în mod treptat şi numai utilizându-le în elaborarea documentaţiilor. S-a reuşit ca în scurt timp firma să nu mai aibă desenatori tehnici;  ei sint acum operatori calculator buni cunoscători ai  soft-urilor  de desenare (de fapt aceleaşi persoane).
            Facilităţile puse la dispoziţie de noile versiuni ale softurilor, îmbinate cu simbolurile din bazele de date create de Designro  au dus la mărirea productivităţii, a calităţii, la reducerea timpului de lucru pentru realizarea unei documentaţii şi nu în ultimul rând la o satisfactie profesionala pe care numai un proiectant o poate intelege. Gândiţi-vă ce simte un proiectant care face o plimbare cu săgeată prin  desenul sau 3D reprezentând o instalaţie şi care la numai citeva luni dupa aceasta face aceeaşi plimbare direct in instalaţia realizata pe teren ! 
 Reprezentările tridimensionale ale instalaţiilor în diferite variante de amplasare îţi dau posibilitatea să alegi varianta optimă din punct de vedere funcţional, al protecţiei mediului, al căilor de acces şi nu în ultimul rând  din punct de vedere estetic.
            Documentaţiile elaborate sunt fie desene 2D  fie 3D: scheme tehnologice (de flux sau P&ID ), desene de ansamblu (vederi în plan, secţiuni, detalii ), desene de execuţie pentru elemente speciale,  studii de amplasament sau proiecte finale (cu faze tehnologice, cai de acces, drumuri, căi ferate, estacade, canale, cămine, reţele subterane sau supraterane, depozite, rampe de încărcare/descărcare, grupuri sociale, DCS, MCC,etc).
 
            S-a reuşit astfel ca în scurt timp să fie realizate toate tipurile de documentaţii de proiectare cu ajutorul calculatorului. Toate astea au  fost posibile,  având ca susţinători spectaculoşi softul şi hardul şi ca susţinători încurajatori conducerile firmelor de pe Platforma Industrială Sud ( beneficiari şi/sau executanţi ai obiectivelor proiectate de DESIGNRO): S.C.Oltchim S.A , SC Uzinele Sodice Govora, SC Vilmar, CET, Protectchim, Oltgroup, TMUCB, Govora SA, IMSAT PROGAZ, SET, etc.
Considerăm, de asemenea, ca întreaga evoluţie economică a judeţului  Vâlcea şi de ce nu a întregii  ţări  încurajază Designro şi ne face să credem că societatea nu va rămâne fără subiecte de proiectare.

Dacă Arhimede a spus” dati-mi un punct de sprijin in spatiu si rastorn pamantul”,  noi putem să vă spunem doar atât: colaboraţi cu DESIGNRO şi veţi reuşi să schimbaţi  nu numai arhitectura casei, întreprinderii, oraşului,  ci şi mentalitatea oamenilor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.