Deputatul Costi Rădulescu a depus la Parlament patru iniţiative legislative

0
72

 

Recent, deputatul PSD Costi Rădulescu a avut mai multe initiaţive legislative la care parlamentarul vâlcean este cosemnatar sau iniţiator. Prima dintre ele priveşte instituirea timbrului cultural. Instituirea timbrului cultural este necesara si este ceruta de toate Uniunile de Creatori din Romania. Prezentul text normativ privind instituirea timbrului cultural va inlocui Legea nr. 35 / 1994, privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii si de divertisment, intrucat s-a dovedit greu aplicabila si ineficienta. Timbrul cultural autentifica fiscal obiectul de arta, tot ce nu este purtator de timbru putand fi  supus legilor de combatere a evaziunii fiscale. In momentul in care propunem acest proiect de lege, se evazioneaza jumatate din obiectele de arta existente pe piata. In consecinta, va exista un control, prin aceasta lege, asupra obiectelor de arta si impozitarea lor. Pe de alta parte, taxa pe timbrul cultural, pentru ca acest timbru va avea un pret, va intra in bugetele Uniunilor si Organizatiilor de Creatori din Romania, fara ca bugetul de stat sa fie afectat. Se da in acest fel un ajutor nepretuit culturii romanesti, existentei acestei uniuni, fiecare din ele stabilind o suma sau un procent fix din fiecare obiect de arta iesit pe piata.

Tot deputatul Costi Rădulescu a iniţiat o propunere legislativă pentru subvenţionarea revistelor de cultură reprezentative din România. O revista de cultura nu este un ziar care se hraneste din evenimentele cotidiene si nici nu se sustine finaciar din publicitate, ajungandu-se astfel la inevitabilul colaps. Este inexplicabil cum aceste reviste au fost lasate de izbeliste intr-o vreme in care este nevoie de ele mai mult ca oricand si cand revistele culturale, in lumea civilizata si cu traditii vechi, care pune mare pret pe cultura, sunt subventionate de la bugetele de stat. Devine firesc, atunci, ca revistele prestigioase sa fie tratate de stat ca institutii de cultura, necesare si importante si sa beneficieze de subventionare de la Bugetul de Stat, asemenea altor institutii de cultura cum sunt teatrele, bibliotecile, muzeele, productiile cinematografice. Într-un program European de pastrare a identitatii nationale, statul roman sustine revistele minoritatilor nationale din Romania si revistele romanesti din afara granitelor, ceea ce este firesc si de inteles, dar aceeasi bunavointa trebuie acordata revistelor romanesti de cultura din interiorul granitelor. Prin acest proiect de lege se rezolva permanitizarea culturii romanesti, exprimarea spiritului intr-un mod organizat si coerent, dar si eliminarea discriminarii deja existente.

Parlamentarul vâlcean mai are şi o propunere legislativă pentru modificarea art.6 din Legea nr.597/2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre. Initiativa are ca obiect modificarea art. 6 din L 597/ 2001, respectiv transferul deciziei de sistare a executiei lucrarilor in perioada sezonului estival la nivelul autoritatilor locale ca autoritati competente conform legii sa emita autorizatii de construire. Prin urmare, aceasta interdictie, care in prezent opereaza ca fiind opozabila tuturor indiferent de persoana investitorului, fizica sau juridica, de drept public sau privat, precum si a caracterului investitiei, de interes public sau privat, va fi reinstituita la nivelul capacitatii decizionale a autoritatilor locale riverane Marii Negre, singurele in masura sa discearna cu privire la importanta, necesitatea si caracterul investitiilor in zona, in conformitate cu principiul autonomiei locale si al subsidiaritatii. Practic desi beneficiaza de fonduri europene pentru constructia  sasiului de coasta, Primaria Constanta trebuie sa sisteze lucrarile pe anumite portiuni. Avand in vedere ca programele europene au termene precise, lucrarile pot continua cu protectii special concepute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.