Oare în anul 2000, când şi-a asfaltat ilegal un teren de tenis, primarul i s-a confesat duhovnicului State Burluşi?
• Raportările socialiste ale primarului arestat din Râmnic nu corespund cu realitatea de pe străzile oraşului
10.000 tone de asfalt realizate în tot anul 2004 de staţia de producţie a Administraţiei Domeniului Public din Râmnicu Vâlcea nu se regăsesc decât în parte pe străzile oraşului, raportările socialiste ale primarului arestat de procurorii anticorupţie, fiind contrazise în mod flagrant de starea jalnică a unor străzi din oraş. Gropile întâlnite la tot pasul sau străzi întregi neasfaltate reprezintă o imagine cu care râmnicenii s-au obişnuit atât de mult încât s-au şi plictisit să tot înjure nepăsarea edililor.
• „Am lucrat numai pentru nevoile interne ale oraşului!”
Conform opiniei specialiştilor în domeniu, cele 10.000 de tone de asfalt ar fi ajuns pentru asfaltarea a 14,28 km de drum asfaltat cu strat simplu, sau pentru turnarea unui strat dublu pe 7,14 km. În Râmnicu Vâlcea în afara cârpelilor electorale efectuate în perioada campaniei locale din vara anului 2004, a amenajării unor parcări întinse pe câteva sute de metri şi a asfaltării cu strat simplu a unui drum de acces către locuinţele ANL închiriate tinerilor, ADP-ul nu a prestat mai nimic în domeniul refacerii sistemului rutier din Râmnicu Vâlcea, cu toată bunăvoinţa acordată în urma calculelor, jumătate din cantitate neregăsindu-se pe străzile din oraş. Şi varianta livrării asfaltului către diverşi beneficiari pică în urma declaraţiilor inginerului Ion Teodorescu de la ADP: “Am lucrat numai pentru nevoile interne ale oraşului. Am avut şi avem comenzi şi din alte părţi, dar nu le onorăm, lucrăm numai pentru străzile din oraş. În 2004 am avut o producţie totală de 10.000 tone de asfalt. În 2005 am crescut capacitatea de producţie la 25 de tone pe oră”.
• Gutău – asfalt, precedent deja creat
Misterul “evaporării” asfaltului în 2004 nu este primul întâlnit în istoria Primăriei Râmnicului şi a ADP, în 1999, Mircia Gutău, pe atunci doar consilier local, fiind implicat într-un scandal similar. La sfârşitul anului 2000, un raport al Curţii de Conturi dezvăluia faptul că actualul primar îşi asfaltase un teren de tenis la casa de vacanţă din Ocniţa, cu complicitatea şefului ADP din acea perioadă, a doi şefi sectoare din cadrul aceleiaşi direcţii a Primăriei Râmnicului, Sorin Sorescu şi Dumitru Oprea, şi a tehnicienilor Nicolae Măriuţa şi Traian Vătăşescu, cele 56 de tone folosite la terenul de tenis al lui Gutău plus alte 7 tone livrate în comuna Prundeni figurând în acte ca asfalt turnat pe străzile Râmnicului. “Cu ocazia verificării efectuate la Administraţia Domeniului Public – subunitate a Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea- rezultă însuşirea fără drept, pentru alţii a 63 de tone de asfalt în valoare de 41.373.213 lei şi executarea unor lucrări de aşternere asfalt cu utilajele şi personalul unităţii, în valoare de 24.367.939 lei unor persoane fizice, fără încheierea de contracte, devize de lucrări şi fără încasarea contravalorii acestora. Prin faptele la care ne-am referit mai sus s-a produs bugetului local un prejudiciu în valoare de 106.379.246 lei, 65.741.152 lei pagubă efectivă plus 40.638.094 lei foloase nerealizate. Pentru justificarea materialelor însuşite, 63 de tone asfalt, şi a celorlalte cheltuieli ocazionate de executarea fără drept a lucrărilor unor persoane fizice, salariaţii ADP Râmnicu Vâlcea au întocmit documente fictive – rapoarte zilnice de lucru, situaţii de lucrări – în care s-a consemnat necorespunzător adevărului că că asfaltul sustras a fost pus în operă pe străzile municipiului Râmnicu Vâlcea, contravaloarea materialelor şi lucrărilor fiind suportată în acest mod de la bugetul local. (…) De asemenea, susnumiţii Vătăşescu Traian, tehnician reparaţii străzi şi Măriuţa Nicolae, tehnician, au întomit rapoartele de lucru din zilele 13 iulie 1999 şi 8 septembrie 1999 în care au consemnat necorespunzător adevărului că asfaltul sustras a fost pus în operă pe străzile municipiului Rm.Vâlcea, deşi cunoşteau că în realitate a fost folosit pentru executarea unor lucrări în localitatea Ocniţa – beneficiar Gutău Mircia (consilier municipal) şi în comuna Prundeni”, se arată în adresa înaintată în 2000 de către procurorul financiar Eugen Ghiţă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean Vâlcea în care se solicita şi începerea urmăririi penale a celor menţionaţi, inclusiv a primarului Gutău.
• „Întrebaţi-i direct pe cei de la ADP!”
Cu toate că până în iunie 2004, Mircia Gutău a fost viceprimar, responsabilitatea sa fiind exact pe probleme tehnice, inclusiv asfaltarea străzilor din oraş, actualul edil-şef al Râmnicului se ferea cu câteva zile înainte de a fi arestat de procurorii DNA să lămurească problema asfaltului. “Eu sunt primar doar din vara lui 2004. Nu am avut decât o lună şi jumătate la dispoziţie pentru turnarea asfaltului. Întrebaţi-i direct pe cei de la ADP, ei ştiu ce s-a făcut cu asfaltul. Ei au graficele de lucrări, ei fac recepţia lucrărilor şi ştiu cât s-a turnat în fiecare loc. Ştiu că s-au făcut 600 de locuri de parcare, dar nu mă întrebaţi de cantitate!”, a replicat primarul Gutău vădit iritat de chestiune. Răspunsul edilului-şef din Râmnicu Vâlcea pică exact ca nuca în perete, ADP-ul devenind o direcţie în subordinea directă a primarului. Mai mult, într-un interviu acordat unei publicaţii locale se lăuda cu realizarea celor 600 de locuri de parcare pentru care se lăuda cu consumarea a … 6.000 tone asfalt (respectiv 10 tone asfalt/loc de parcare).
• Ce poţi face cu 10.000 tone asfalt?
Din cantitatea de asfalt produsă de secţia ADP Rm. Vâlcea se puteau acoperi: 179 de terenuri de tenis ca al lui Mircia Gutău, asfalta 10 hectare de teren (100.000 mp-n.r.) cu strat simplu, reasfalta în întregime Calea lui Traian, etc.