Creditorii combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în procedură de insolvență, sunt din ce în ce mai nemulțumiți de activitatea administratorului judiciar, avocatul Gheorghe Piperea. Reprezentanții creditorilor spun că în ultimele luni situația Oltchim s-a înrăutățit din punct de vedere economic iar viitorul este destul de sumbru în condițiile în care Piperea își mai continuă „activitatea“ la Oltchim. „Ziarul de Vâlcea“ l-a susținut publicistic, în demersurile sale, pe avocatul Piperea. Din păcate a trecut, iată, aproape o jumătate de an și situația combinatului nu s-a îmbunătățit.
Nu putem să acceptăm această situație și să privim indiferenți cum, încet dar sigur, Oltchim se îndreaptă spre faliment sau în cazul cel mai fericit spre transformarea într-o societate minusculă care va funcționa la 20 la sută din capacitate. Pentru orice om de bună credință este clar: NU s-a reușit atragerea niciunei finanțări, iar privatizarea este pusă sub semnul întrebării. Miniștrii liberali Daniel Chițoiu, Varujan Vosganian și Andrei Gerea au eșuat cu toții în tentativa de redresare a Oltchimului. Cu alte cuvinte, toți au dat cu mucii în fasole! După ei au mai rămas doar declarațiile sforăitoare!
Revenind la avocatul Piperea, acesta a avut mână liberă la Vâlcea din partea tuturor miniștrilor, inclusiv de la primul ministru Victor Ponta. În afară de concedierea unui număr de 1000 de salariați și de încasarea unui onorariu gras de aproximativ 50.000 euro pe lună (de către cele două firme care fac parte din consorțiu, Rominsolv și BDO) avocatul Piperea nu s-a remarcat cu nimic. A, ba da, se judecă cu fostul director general de la Oltchim, Constantin Roibu! Țara arde și Piperea se piaptănă!
Tocmai de aceea, creditorii Oltchim s-au săturat de „chicițele“ financiaro-avocățești în care i-a vârât Piperea și vor solicita schimbarea administratorului judiciar. Acesta este un drept al creditorilor! Surse guvernamentale ne-au confirmat faptul că printre susținătorii acestui demers se află și noul ministru al Economiei, Teodor Athanasiu, cel care cunoaște foarte bine situația Oltchim din perioada în care a fost președinte al AVAS. Mâna fermă a noului ministru poate salva combinatul în ultimul ceas!
Decizia administratorului judiciar de a solicita peste 200 de milioane de euro pe nou înființatul Oltchim SPV (chiar și în condițiile în care au fost rase toate datoriile!) este una îndoielnică. Nici un investitor nu va oferi această sumă colosală în raport cu investiția viitoare în capitalul de lucru – 40 milioane euro lunar – și necesitatea modernizării anumitor instalații! Chiar și caietul de sarcini a fost întocmit pe genunchi, fiind incluse unele solicitări contradictorii, chiar aberante. Cu alte cuvinte, devine din ce în ce mai evident că strategia privatizării Oltchim trebuie schimbată, iar Piperea și ai lui, trimiși acasă. Au fost creditați cu foarte multă încredere și speranță! Din nefericire au dezamăgit!
În tabelul de creanţă al Oltchim au fost înscrise creanţe totale în valoare de 793 mil. euro, dintre care ponderea cea mai mare o au cele deţinute de Electrica, de 150,2 mil. lei, AVAS, înscrisă cu 123,5 mil lei, BCR, cu o creanţă de 78,7 lei şi Banca Transilvania, care are 37,5 milioane lei de recuperat.
În total, statul are de recuperat de la Oltchim circa 473 mil. euro dacă luăm în calcul instituţiile şi companiile pe care acesta le controlează, precum Electrica, înscrisă în tabelul creditorilor cu suma de 150,1 mil. euro, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului – AAAS (273 mil. euro) şi CFR Marfă (26,3 mil. euro).
(Tiberiu Pîrnău)
parca va ziceam ca nu merita sa te grabesti atunci cand ai o retribuire de nabab!? nimeni n-a comentat. ce mai ziceti de termenul din octombrie 2013(care se pare ca a trecut fara nici o reactie) ?