De ce sunt cei mai buni hackeri din Europa de la Râmnicu Vâlcea

0
70

Membrii grupărilor care interceptează fără drept transmisiile de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea sau autentificarea plăţilor cu cărţi de credit provin de cele mai multe ori din Râmnicu Vâlcea. „Acest oraş este un hub, un cluster”, spune Bogdan Dumitru, chief technology officer al Bitdefender.

De ce sunt cei mai buni hackeri din Europa de la Râmnicu Vâlcea

„Sunt câţiva. Dacă vă uitaţi la ce au devenit închisorile în România, sunt adevărate universităţi de escrocat. Intră unul neiniţiat şi iese profesionist de acolo. A fost un mic grup. Au pus la comun cunoştinţele şi au învăţat unii de la alţii”, spune Florin Talpeş, creatorul Bitdefender, cel mai cunoscut antivirus românesc din lume. Potrivit managerului, dacă se face abstracţie de obiectul de activitate al acestor indivizi, fenomenul este unul „extrem de bun”. Cei de la Bitdefender spun că hackerii nu sunt neapărat experţi în programare, ci sunt mai degrabă buni în fraude legate de inginerie socială. „Există nişte guru acolo, dar astea se întâmplă în general în zona neagră. Există organizaţii care funcţionează ca o corporaţie adevărată. În Râmnicu Vâlcea, ştiinţa se însămânţează prin aer”, mai spune Talpeş.

„La o altă scară şi cu un set diferit de valori, acelaşi lucru se întâmplă şi în Silicon Valley. Este un grup entuziast menţinut din alte surse probabil. Nu trebuie să ştii foarte multe ca să fii săgeată: primeşti cardul şi mergi la un bancomat să scoţi banii după un anumit program”, mai spune Dumitru.

Procurorii au destructurat la finalul anului trecut un grup infracţional organizat, constituit din 16 persoane din Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti. suspectate de infracţiuni informatice. Persoanele cercetate în acest caz ar fi efectuat operaţiuni frauduloase cu 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând peste 25 de milioane de dolari, au precizat procurorii DIICOT.

„Cei de la Vâlcea sunt foarte inovativi. Au ajuns să vândă pe internet iahturi mari şi avioane”, mai spune Talpeş. Astfel, membrii grupării interceptau fără drept transmisiile de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea sau autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

„Învinuiţii au utilizat mai multe societăţi comerciale având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT pentru crearea şi întreţinerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate şi cu scopul obţinerii de date informatice, în sistemele informatice aparţinând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT, citat de agenţia de presă Mediafax.

Procurorii susţin că numai în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012, prin intermediul unui „magazin” virtual specializat s-au vândut cu câte patru dolari 68.000 de carduri, membrii grupării obţinând astfel un profit de 270.000 de dolari.

Razvan Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.