Incredibila afacere de 1 milion de dolari cu tablă „exportată” de ţigani

0
82

Ţiganii din Strehaia au dat din nou lovitura și au încasat peste 1,3 milioane de dolari, cumpărând din țară și apoi vânzând fictiv în India tablă silicioasă. Afacerea e halucinantă. Ca să ajungă la bani țiganii au cooptat o companie din Danemarca, ”suveica” dovedindu-se că avea ramificații internaționale. Polițiștii de frontieră din Mehedinți au lucrat un an de zile la ancheta coordonată de DIICOT Mehedinți, după ce primele informații au apărut anul trecut în ianuarie, vizând cea mai nouă afacere a țiganilor din Strehaia, și anume exportul de tablă spre India, via Danemarca. M. Verdeana, soţul ei M. Nelu şi socrul ei M. Gheorghe, administratori ai unor societăţi comerciale, au cumpărat fictiv tablă silicioasă de la 46 de firme fantomă din ţară pe care au transportat-o, tot fictiv, din Strehaia la o societate din Râmnicu Vâlcea al cărui administrator era R. Toma. Tabla silicioasă era transformată de acesta, fictiv, în deşeuri şi apoi era exportată tot fictiv, printr-o firmă din Danemarca, în India, în portul Mumbay.

În realitate, tabla nu a părăsit niciodată portul Constanța, pentru că de fapt nici măcar nu există. Doar în acte țiganii au notat și că au efectuat mai multe transporturi și că au cărat o singură dată 25 de tone de tablă folosind un autoturism Oltcit. Prin exportul fictiv a 775,385 tone de deşeuri de tablă silicioasă prin Danemarca, cu destinaţia Mumbay – India, țiganii au ”spălat” suma de 1.019.782 de dolari și au realizat un prejudiciu la bugetul de stat de 301.000 dolari. ”Membrii grupării încasau de la stat TVA pe baza facturilor fictive de aprovizionare”, explică anchetatorii. ”În fapt, societatea din Strehaia nu a achiziţionat tablă silicioasă, iar facturile emise sunt false întrucât în realitate s-au livrat către societatea din Râmnicu Vâlcea  deşeuri de tablă silicioasă recuperate din tole de transformator scoase din uz. Pe tot acest circuit Strehaia – Râmnicu Vâlcea – Strehaia, tabla silicioasă nu a fost supusă niciunei transformări sau modificări decât scriptic. În acest mod, membrii grupului infracţional au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 301. 000 dolari”, arată comisarul șef de poliție Valeriu Pera, de la Poliția de Frontieră Mehedinți.

Un milion de dolari „spălaţi” în Danemarca

De fapt, toată afacerea se bazează pe 39 de facturi de export (INVOICE) întocmite fictiv de firma din Danemarca pe care țiganii au cooptat-o în ”suveică”. ”Punctul final al activităţii infracţionale îl constituie borderourile fictive şi pe baza cărora membrii grupului infracţional din Strehaia au extras dintr-o bancă suma de 1.019.982,27 dolari SUA, viraţi în cont de firma daneză. Astfel, banii se „plimbă” de la o societate comercială la alta prin intermediul unor operaţiuni tip „suveică”- operaţiuni specifice activităţilor ce urmăresc spălarea banilor, prin scopul de a disimula originea ilicită a fondurilor şi de aceea o parte a societăţilor aparţinând membrilor grupului infracţional au dublă calitate de creditor şi beneficiar în relaţiile dintre ele”, a mai declarat polițistul de frontieră.

Săptămâna trecută, DIICOT Mehedinţi a emis rechizitoriul prin trimiterea în judecată a lui M. Nelu, M. Verdeana, M. Gheorghe, R. Toma, M. Mariţa, T. Zamfira, M. Duda, M. Ion şi M. Zanfiruţa pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fraudă vamală şi spălare de bani. În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor inculpaţilor, în vederea recuperării prejudiciului. Se vor executa separat cercetări în colaborare cu autorităţile daneze, chineze şi indiene, deoarece pentru alţi doi învinuiţi, împuterniciţi ai firmei din Danemarca, s-a disjuns cauza.

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.