Proiect îngropat la Feţeni

0
72

Proiect îngropat la Feţeni

Îmi amintesc cu cât fast se anunţa în 2004 câştigarea de către o firmă italiană „de renume” a unui proiect colosal în Râmnicu Vâlcea – realizarea unei gropi de gunoi ecologice, în cartierul Feţeni. Licitaţia, organizată de Ministerul Finanţelor Publice, părea una bine pusă la punct, şi de ce să nu o spunem, pe bune. A fost organizată chiar şi o conferinţă de presă de către Primăria Râmnicului în acest sens; directorul general al firmei câştigătoare – Monticava Italia, a răspuns întrebărilor ziariştilor vâlceni şi a promis că toată lumea va fi mulţumită. Pentru cele 13 milioane de euro (bani primiţi de la Uniunea Europeană în cadrul proiectului ISPA pentru managementul deşeurilor), aveam toate motivele să-l credem.

De atunci au trecut mai bine de doi ani iar la Feţeni nu s-a mişcat mare lucru. Au fost băgate câteva utilaje, a fost rasă vegetaţia şi au fost făcute primele săpături. Lucrările s-au blocat în momentul în care au fost începute drenurile; constructorii au început să se întrebe cum e mai bine să facă drenurile: orizontale, oblice sau mai ştiu ei cum. Subcontractorii români ai italienilor nu au muncit degeaba; nu mai puţin de jumătate de milion de euro au fost deja decontate pentru lucrările executate. Şi aşa s-a oprit totul. În prezent, întârzierea faţă de termenul asumat prin contract este de circa 15 luni de zile.

În tot acest timp, Primăria Râmnicului, adevăratul beneficiar al proiectului, nu a mişcat un deget; vezi Doamne, nu care cumva să creadă cineva că ar avea vreun interes în această afacere. Cu menţiunea că am rezerve chiar şi faţă de această pasivitate – şi când spun asta mă refer chiar la bunele intenţii ale şefilor primăriei, nu pot să nu mă scarpin în creştet şi să nu mă întreb cine are de fapt interesul ca acest proiect să treneze. Să fie oare vorba de milionul de euro care urmează a fi plătit de Primăria Râmnicului începând cu 2007 pentru banii ISPA?

Una peste alta, prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu, a cerut rezilierea contractului cu Monticava. Nu ştiu cât de posibil este acest lucru, însă mă bucur că în sfârşit cineva reacţionează. Las la o parte faptul că acţiunea Prefecturii a cam fost făcută pe şest, fără ştirea presei; important este că se mişcă ceva. Vom vedea cum se va soluţiona această afacere la nivelul Guvernului României.

Mult-aşteptatele firme străine ne lasă, iată, un gust amar. Pozând în companii extrem de serioase, acestea câştigă licitaţii după licitaţii (poate şi pe baza bunelor intenţii ale guvernanţilor de a arăta Europei cât de deschisă e România către investitori), îşi umflă conturile şi portofoliile iar când vine vorba să-şi îndeplinească sarcinile, ne tratează cu spatele. Sper ca afacerea gropii de gunoi de la Feţeni să fie un exemplu pentru cum nu trebuie făcute lucrurile; nu de alta, dar cred că puteau fi găsite firme româneşti, cu mult mai serioase, care să-şi facă bine treaba. Dovadă în acest sens stau şi subcontractorii proiectului gropii de la Feţeni: doi sunt din judeţul Vâlcea iar unul din Bucureşti.

Octavian HERŢA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.