Dan Mihai, patronul Silcotab Vâlcea, găsit vinovat de evaziune şi spălare de bani: trebuie să dea Fiscului 2,5 milioane euro

0
78

• Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate Finanţelor Publice

Recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă în privinţa dosarului instrumentat de DNA privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani operate de mai mulţi patroni din ţară (printre care şi din judeţul nostru), prejudiciul creat Fiscului din Vâlcea fiind de circa 2,5 milioane de euro. Judecătorii de la ICCJ au admis recursul declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti împotriva Deciziei penale nr. 151/A din 21 decembrie 2012 a Curţii de Apel Piteşti şi au casat, în parte, decizia penală şi în parte sentinţa penală nr. 78 din 25 aprilie 2012 a Tribunalului Vâlcea. Tot Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis pretenţiile civile ale Agenţiei Judeţene de Administrare Fiscală şi, în consecinţă, a obligat în solidar pe inculpaţii Mihai Dan, Sîrbu Grigore, Giurgi Ovidiu Ioan şi Sabou Gheorghe, la plata sumei de 11 milioane de lei despăgubiri civile plus majorări de întârziere până la plata integrală a prejudiciului. În fine, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Mihai Dan, Sîrbu Grigore, Giurgi Ovidiu Ioan împotriva aceleiaşi decizii. În luna martie 2009, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a trei patroni de societăţi, dar şi a unui contabil, acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Timp de mai bine de şase ani, aceştia au întocmit acte false şi au reuşit să obţină avantaje personale prin fraudarea statului.

Patronii au folosit în circuitele lor documente ale unor societăţi fantomă, sustrase sau falsificate

Dan Mihai, asociat şi administrator al SC Silcotab SRL Râmnicu Vâlcea şi administrator procurator al SC Tubinox SRL Rm. Vâlcea, a fost acuzat de procurorii DNA de spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, dar şi de evaziune fiscală. Grigorie Sîrbu, contabil al aceleiaşi firme, Ovidiu Ioan Giurgi, asociat la Pigmal Agro SRL Târgu Lăpuş şi Gheorghe Sabou, asociat şi administrator al SC Max Forest SRL Hida – judeţul Sălaj au fost şi ei acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală. În perioada 2003-2005, inculpaţii Dan Mihai, Ovidiu Ioan Giurgi şi Gheorghe Sabou, administratori ai mai multor societăţi comerciale au obţinut pe căi ilegale şi în intervale mici de timp venituri consistente prin fraudarea statului şi a altor parteneri de afaceri. Pentru ca activitatea „economică” derulată să fie greu de identificat şi reconstituit, inculpaţii au folosit în circuitele lor documente financiar-fiscale ale unor societăţi fantomă, sustrase sau falsificate. Astfel, în perioada 20 ianuarie 2003 – 5 august 2005, Dan Mihai, în calitate de administrator al SC Silcotab SRL şi SC Tubinox SRL, a înregistrat în evidenţele contabile ale celor două societăţi facturi fiscale nereale, aparent emise de 15 societăţi comerciale, în scopul sustragerii de la plata unor taxe şi impozite datorate statului (TVA şi impozit pe profit). De asemenea, acesta a ascuns şi disimulat adevărata natură a provenienţei banilor rezultaţi prin neevidenţierea în contabilitate a banilor intraţi în conturile bancare, prin înregistrarea unor cheltuieli fictive sau transferarea banilor, fără documente justificative, din contul SC Silcotab în contul Tubinox SRL. A utilizat aceste sume de bani în interes personal, retrăgându-le din societate în baza unor documente care atestă operaţiuni financiare nereale (achiziţii, plata în avans a salariilor, restituire aport patron).

O parte dintre actele contabile cu regim special au fost completate cu date nereale

În demersul său, bărbatul a fost ajutat de Ovidiu Ioan Giurgi şi Gheorghe Sabou, care i-au pus la dispoziţie, în mod nelegal, mai multe documente contabile (facturi şi chitanţe) aparţinând firmelor lor şi altor două societăţi comerciale. Aceste acte îi erau necesare inculpatului Dan Mihai pentru a-şi acoperi actele de comerţ efectuate în mod ilegal şi pentru a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului. O parte dintre aceste acte contabile cu regim special au fost completate cu date nereale de Ovidiu Ioan Giurgi conform indicaţiilor primite de la partenerii de afaceri Dan Mihai şi  Grigore Sîrbu, acte pe care ulterior le-a înmânat inculpatului. La rândul său,  Grigore Sîrbu, în calitate de contabil al SC Silcotab SRL şi SC Tubinox SRL, l-a ajutat pe administratorul societăţii în identificarea şi procurarea de facturi fiscale în care a consemnat personal date nereale, în vederea acoperirii vânzărilor efectuate de acesta fără documente legale. Aceste documente au fost înregistrate în evidenţele contabile ale SC Tubinox şi SC Silcotab SRL Râmnicu Vâlcea, pentru ca administratorul celor două societăţi să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului. Fosta Direcţie Generală a Finanţelor Publice Vâlcea s-a constituit parte civilă în acest caz cu suma de 12,21 milioane de lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Dan Mihai şi Ovidiu Ioan Giurgi. În prima fază, dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

(Petre Coman)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.