Valceanul Daniel Bosogioiu, căutat de FBI pentru fraude de 3 milioane de dolari pe internet

0
73

 

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că FBI a inclus pe lista de ”wanted” cinci români care sunt acuzaţi de fraude de milioane de dolari realizate pe internet. Nicolae Popescu, considerat liderul reţelei, Răzvan Dragomir, Ovidiu Vlad Cristea, Dumitru Dan Bosogioiu, Daniel Alexe, un alt român cunoscut sub poreclele de George „Skyper” sau Tudor Barbu Lăutaru, precum şi albanezul Fabjan Meme au fost puşi sub acuzare de procurorii americani. Cinci dintre români, precum şi albanezul, sunt încă în libertate, neputând fi arestaţi încă de FBI.

Aceştia sunt acuzaţi că făceau parte dintr-o reţea de fraudă prin intermediul unor site-uri precum Ebay. Cei şase români şi albanezul sunt acuzaţi de spălare de bani, fals în acte şi transferuri frauduloase.

Modul de operare al acestora era următorul: postau anunţuri fictive pe site-uri de comerţ online, inclusiv pe eBay (EBAY, Fortune 500), Cars.com, AutoTrader.com şi CycleTrader.com. Românii au obţinut prin schema lor de fraudare în jur de 3 milioane de dolari.

Nicolae Popescu, zis Nae sau Stoichiţoiu, 33 de ani, născut în Alexandria, este considerat liderul reţelei, iar FBI crede că a fugit în Europa.

Răzvan Dragomir, zis „Mânuţă”, 34 de ani, nu are o mână şi ar putea să folosească o proteză. El a fost rezident în California şi s-a ocupat printre altele de deschiderea conturilor la bănci americane.

Ovidiu Vlad Cristea, 26 de ani, zis Ică, din Zimnicea, ar fi cumpărat şi trimis în România trei ceasuri Audemars Piguet, în valoare de 140.000 de dolari, bani obţinuţi din fraudele de pe internet, la ordinele lui Nicolae Popescu.

Dumitru Daniel Bosogioiu, zis Ioghi, 32 de ani, din Orleşti, Vâlcea, este cel mai apropiat de liderul Popescu. FBI i-a interceptat pe cei doi discutând despre diferenţele dintre legea federală şi cea statală, ei luând decizia să evite cât pot FBI, iar Popescu declarându-se sigur că americanii nu vor obţine extrădarea din România.

Anunţurile se refereau la bunuri de valoare, inclusiv automobile, motociclete şi bărci, pe care românii cereau preţuri cuprinse între 10.000 şi 45.000 de dolari. Complicii candidaţilor la licitaţie le trimiteau acestora certificate de garanţie fictive, pentru a-i păcăli să plătească banii. De asemenea, suspecţii inventau tranzacţii cu dealeri auto şi chiar au creat site-uri false pentru astfel de dealeri auto falşi, pentru a ademeni victimele.

După ce victimele cumpărau produsele, banii ajungeau în conturile membrilor reţelei, de la bănci americane. Reţeaua a folosit paşapoarte false pentru a deschide aceste conturi şi a falsificat şi documente care să îi păcălească pe cumpărători că provin de la Amazon sau PayPal. Din aceste conturi, banii erau transferaţi în Europa, către alte persoane membre ale reţelei. În final, cumpărătorii de pe internet nu primeau produsele pe care le achiziţionau.

Pe numele românilor şi al albanezului, autorităţile americane au emis mandate de arestare. FBI a solicitat ajutor Interpolului pentru indentificarea celor cinci români care sunt încă în libertate. Până acum, autorităţile americane au obţinut arestarea şi extrădarea din România, în martie 2013, a trei membrii ai reţelei – Mircea Cristea, Ion Pieptea şi Nicolae Simion, arestarea şi extrădarea din Marea Britanie a românului Emil Butoi. Alţi doi români sunt în cursul procedurilor de extrădare din Cehia şi din Canada – Aurel Cojocaru, respectiv Nicolae Gheboşilă.

Gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.