De ce primarul condamnat din Valcea, Emilian Frâncu, ramane sef local in PNL

1
102

Primarul municipiului Ramnicu Valcea, Emilian Francu, condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita, ramane, cu toate acestea, presedintele organizatiei municipale a liberalilor.

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Cristina Pocora ne-a explicat motivele pentru care acesta nu e nici macar suspendat din partid pana la o sentinta definitiva, aratand ca si instanta i-a permis sa continue activitatea de primar.

„Decizia instantei nu e definitiva si prin hotararea judecatoreasca nu i s-a interzis sa fie primar, nu i s-au interzis drepturile politice, deci nu incarca articole din statut. Pana la pronuntarea unei decizii definitive, orice cetatean se bucura de prezumtia de nevinovatie”, a spus Pocora pentru Ziare.com.

Intrebata de ce nu a luat, totusi, PNL decizia de a-l suspenda macar din partid daca a fost condamnat, Pocora a raspuns: „Instanta i-a permis sa fie primar, a avut toate argumentele ca nu e un pericol sa fie primar in continuare, deci are tot dreptul sa fie membru de partid, sa conduca organizatia in continuare. Este un om nevinovat pana cand o instanta se pronunta definitiv, intr-un fel sau altul”.

Emilian Francu, fost senator PNL, a fost condamnat dupa ce DNA a descoperit ca acesta ii ceruse 20.000 de euro arhitectului care castigase un proiect de reamenajare a centrului orasului, transmitandu-i acestuia ca nu va semna actele daca nu primeste banii. Francu a fost retinut in urma unui flagrant, judecat si condamnat in prima instanta, dar eliberat apoi si repus in drepturile de primar pana la o decizie definitiva. El a facut recurs la aceasta decizie.

Cum procedeaza alte partide?

PNL poate fi considerat partidul cel mai „ingaduitor” cu membrii sai care au probleme cu legea. Printre altii, PNL l-a pastrat in partid pe Verginel Gireada, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuzuri comise ca primar al unei comune, ba chiar acesta a reusit sa fie ales deputat si e acum in Parlament. Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare, a ramas si el in partid, ba chiar a fost reconfirmat ca sef al PNL Iasi.

Gigi Becali, care s-a inscris in PNL inainte de alegerile din 2012, a fost pus de PNL chiar in comisia juridica a Camerei Deputatilor, ba chiar mentinut acolo si dupa ce fusese condamnat in prima instanta, la 3 ani cu suspendare. Intre timp, acesta a primit inchisoare cu executare si isi se afla dupa gratii.

PSD are si el o politica asemanatoare, desi in multe cazuri au fost si membri suspendati din partid sau fortati sa-si dea demisia. PSD l-a mentinut in partid pe Adrian Nastase cat timp acesta a fost condamnat in prima instanta in doua dosare, inainte de condamnarea definitiva la inchisoare cu executare.

De asemenea, primarul de Slatina, Minel Prina, e si acum membru PSD, desi a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru coruptie, chiar in timpul alegerilor locale din 2012. Si presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a inca in PSD, desi a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare, in prima instanta, pentru fapte de coruptie.

Vicepremierul Liviu Dragnea, trimis in judecata pentru fraude comise la referendumul din 2012 pentru suspendarea lui Traian Basescu, a fost aparat de partid si pastrat atat in functia din Guvern, cat si in cea de presedinte executiv al social-democratilor.

Au fost insa si cazuri in care membrii de partid cu probleme au fost indepartati din partid, precum a fost europarlamentarul Adrian Severin, fortat sa paraseasca PSD cand a izbucnit scandalul in care e acuzat ca a primit mita pentru a depune amendamente unor proiecte legislative din Parlamentul European.

PDL are o politica diferita, mai dura, cu membrii sai care au probleme cu legea. In 2011, PDL a trecut in statut ca orice membru al formatiunii care e trimis in judecata e automat suspendat din partid.

1 COMENTARIU

  1. Da aici le dau treptate atata timp cat nu exista o sentinta definitiva are toate drepturile este ca si nevinovat. Asta e legea si nu se poate face nimic,doar daca toti cei din partid hotarasc sa-l suspende prin vot unanim,dar din functia de primar nu-l poate suspenda partidul,asa ca dupa lege ramane in continuare primar. Ce putem face asta e Romania. In alte tari un primar sau orice consilier in momentul in care e cercetat de politie sau de o instanta judecatoreasca isi da demisia singur pana se hotaraste sentinta. In cazul in care e gasit nevinovat revine la functie. Dar pentru asta trebuie sa ai constiinta in Romania se pare ca a disparut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.