Comuna Prundeni a implementat cu succes proiectul „Drumul vinului valcean“

0
79

Comuna Prundeni a organizat astazi 22.10.2013, un seminar de informare al proiectului Drumul vinului valcean, SMIS 26833, implementat prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila  si promovarea turismului, Domeniul major de interventie 5.3 – Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica.

Obiectivul general al proiectului reprezinta dezvoltarea turismului si cresterea vizibilitatii Comunei Prundeni si a localitatilor limitrofe, prin promovarea vinului si prin activitati de marketing specifice.

Proiectul isi propune sa promoveze turismul si produsul viticol, vinul in Comuna Prundeni si a localitatilor limitrofe, deoarece exista un potential turistic ridicat in acest sens.

Acest proiect vizeaza activitati menite sa faca din Comuna Prundeni si localitatile apropriate destinatii atractive pentru turism, afaceri, prin dezvoltarea produselor viticole si cresterea utilizarii internetului in serviciile de promovare turistica.

Proiectul presupune promovarea turismului viticol si a produsului viticol prin actiuni de marketing si organizarea de evenimente care cuprind localitati cu traditie veche in cultivarea vitei de vie si producerea vinurilor in vederea promovarii produselor specifice acestei zone.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

– Promovarea potentialului turistic al Comunei si zonelor limitrofe prin promovarea produselor viticole;

– Cresterea numarului de turisti cu 5% in Comuna Prundeni si in zonele limitrofe prin actiuni de promovare si realizarea de evenimente cu specific viticol;

– Cresterea vizibilitatii Comunei Prundeni si a zonelor limitrofe prin includerea zonei in circuite turistice cu impact la nivel national;

– Mentinerea si crearea de noi locuri de munca ca rezultat al cresterii turismului in zona;

– Cresterea veniturilor factorilor economici locali in perioada determinanta prin stimularea vizitatorilor de a cheltui.

Proiectul nostru are ca scop promovarea, dezvoltarea turismului in vederea valorificarii produselor viticole si cresterii calitatii serviciilor turistice din zona noastra, in ceea ce priveste  cunoasterea produselor viticole romanesti si a turismul in acest domeniu.

Implementarea proiectului va avea un impact la nivel national, prin promovarea si valorificarea potentialului turistic din aceasta zona, si implicit promovare internationala a atractiilor Romaniei si de dezvoltare  a turismului intern.

In perioada martie – noiembrie 2013, Comuna Prundeni a participat la targurile de turism organizate la nivel national, cu scopul promovarii turismului viticol, a traditiilor din Comuna Prundeni si din localitatile limitrofe, informatii care se pot regasi pe site-ul proiectului www.drumulvinuluivalcean.ro:

1. Targul de Turism al Romaniei Romexpo, Bucuresti 14-17.03.2013

2.GoodWine Romexpo, Bucuresti 29-31.03.2013

3. Vinvest Timisoara 19-21.04.2013

4.TIBCO Romexpo, Bucuresti 30.05-02.06.2013

5. Vintest Sala Palatului, Bucuresti 06-09.06.2013

  1. Targul de Turism al Romaniei Romexpo, Bucuresti

Intre 14 si 17 martie 2013, in Complexul Expozitional Romexpo a avut loc cea de-a XXIX-a editie a Targului de Turism al Romaniei, cel mai mare eveniment din Romania dedicat industriei turismului. Prima editie din acest an a inregistrat o serie de premiere pe piata targurilor de turism: 275 expozanti, din care 75 firme din strainatate; 30 000 de vizitatori,  din care 10 000 vizitatori specialisti.

2.GoodWine Romexpo, Bucuresti

Targul International de Vinuri GoodWine, editia martie 2013, si-a consolidat pozitia de cel mai important eveniment dedicat vinului din Romania, cei peste 100 de expozanti si subexpozanti atragand peste 10,000 de vizitatori. Expozantii si subexpozantii –  producatori  romani, importatori, distribuitori si companii din domenii conexe, au prezentat vizitatorilor peste 1.000 de vinuri, din care peste 100  au fost lansari si premiere.

Diferentele de la editie la editie, saltul de dimensiune, de imagine si de atractie, tine de persuasiune, inventivitate, constructie. Adica, actiune. „Actiune”, cuvantul cheie pentru reusita sectorului vitivinicol! GoodWine egal Actiune, a declarat Catalin Paduraru, Master of Ceremony al GoodWine.

  1. Vinvest

În perioada 19-21 aprilie, s-a desfasurat cea de-a X-a editie a Salonului International de Vinuri VINVEST 2013 Timişoara la care au participat 45 expozanţi, producători şi distribuitori de vin, cât şi reprezentanţi ai serviciilor conexe vinului. Ediția jubiliară, a adus în atentia iubitorilor de vin o imagine edificatoare a parcursului pe care viticultura românească l-a făcut în ultimii 10 ani.

  1. TIBCO

Intre 30 mai si 2 iunie, Romexpo a organizat Targul International de Bunuri de Larg Consum. Timp de 4 zile Pavilionul Central a fost gazda pentru expozanti dar si pentru cei peste 90 000 de vizitatori.

5. Salonul Naţional de Vinuri al României – Vintest 2013 s-a desfăşurat, în perioada 6-9 iunie 2013, la Sala Palatului din Bucureşti, evenimentul fiind dedicat vinurilor autohtone şi turismului vitivinicol. Potrivit organizatorilor Vintest, vizitatorii au localizat pe hartă fiecare cramă participantă şi au avut ocazia să cunoască vinurile şi oferta turistică a acestora.

A treia ediţie a Vinvest 2013 a fost organizată cu prilejul desfăşurării în România a celei de-a 36-a ediţii a Congresului Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, prin Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Evenimentul s-a desfăşurat, în perioada 2-7 iunie, la Palatul Parlamentului.

‘Via şi Vinul: între tradiţie şi modernitate’ a fost tema aleasă pentru Congres şi Adunarea Generală O.I.V., unde au participat delegaţi din 44 de ţări. Subiectele propuse au dezbatut evoluţiile din viticultură şi oenologia actuală, cu accent pe păstrarea tradiţiilor din diferite regiuni ale Globului. Congresul s-a desfăşurat pe secţiuni: viticultură, oenologie, cadrul economic şi juridic, siguranţă şi sănătate.

Prima editie a “Festivalului Vinului Valcean”, desfasurat in 26 octombrie 2012, circumscris proiectului “Drumul vinului valcean”, a adunat pe esplanada Centrului de Cultura si Educatie Zavideni, mii de spectatori. Vremea buna, de adevarata vara, a dat prilejul solistilor Ansamblului Doina Gorjului Ion Ghitulescu, Reli Sanda, Valentin Sanfira, Natalia Gorjanu, Roberta Crintea, Mirela Tapota-Lataretu, Maria Loga, Olguta Berbec, Georgiana Barsac, Claudia Torop, Victorita Lacatusu, Ion Dragan, dar si cunoscutii interpreti craioveni Mirela Radu, Marcela Fota, Cornel Cojocaru, Cristian Banateanu, Violeta Constantin, precum si a megasolistului Petrica Matu Stoian, prezentati de artista de revista, Jeni Nicolau, sa-si etaleze valentele interpretative.

In zilele de 13-14 Octombrie 2013, a avut loc la Prundeni editia a II-a  a FESTIVALULUI  „DRUMUL VINULUI VÂLCEAN”.

Pe esplanada ATENEULUI SĂTESC ZĂVIDENI, au fost organizate  standuri pentru degustări de vinuri coordonate de sommelieri cu renume internaţional, expoziţii tradiţionale de vinuri ale unor podgorii renumite, expoziţii de produse agricole.

Festivalul a debutat cu un simpozion, dedicat vitei de vie si vinului, denumit „Tradiţie şi modernism în fabricarea vinului”.

Au fost prezentate teme precum, „Tratarea cu ozon a vaselor pentru vin”, expusa  de lect. dr. ing. Nicolae Draganescu, tema „Plaiul viticol Prundeni-un centru viticol renumit in viticultura nationala si internationala” expusa de Drd. Ing Gorjan Florin, „Tehnologii si utilaje viniviticole”, material prezentat de Marian Cernatescu, Directorul DADR Valcea, „Traditie si modernism”, material prezentat de lect univ. Dr.ing. Felicia Stoica, din cadrul Universitatii din Craiova, Facultatea de agricultura si horticultura si  prof.dr.ing. Constantin Cimpoaca, din cadrul Facultatii de Stiinte, Universitatea Pitesti, care a  prezentat tema, „Arta degustarii vinului”.

In cadrul Festivalului, au  concertat, orchestra de muzica populara “Rapsodia valceana” , cu solistii Cristina Udrea, Mioara Raica, Alin Pavelescu, Luminita Tanase, dar si Grupul vocal ”Mandrele de la Prundeni”,  recitaluri  sustinute de Victorita Lacatusu, Maria Loga, Valentin Sanfira,Cristian Banateanu, Jeni Nicolau, Cristina Giuvelescu, Nelu Bătană, Liviu Dica, Cornelia Tică, Madalina Pescaru, Cristi Tas, Laura Drăguţ, Luiza Ciudin ,Maria Corlan Mischie, Florin Racoci,Constantin Gaciu, Ionuţ Tudorescu, Anamaria Oprişan, Gabriel Andrei, Anamaria Cârjan,  Samir Ionescu , Andreea Florea.

Muzica folk cu Jan-Baiatul de la tara- alias Melcioiu.

Prima zi s-a incheiat cu un superb foc de artificii.

A doua zi de Festival, a debutat la fel de impetuos, prin recitalul celebrului interpret de muzica folk, Mircea Vintila. Georgel Nuca, cunoscut realizator de emisiuni folclorice la TVH(TVRM) a  adus pe scena solisti cu nume si renume: Nineta Popa Ionescu, Nina Predescu, Anica Gantu, Irina Zoican, Angela si Ion Magheru, Cristina Turcu Preda, Rodica Mitran, Rodica Nicolescu, Sandra Stefan, Daniela Cernea ,Diana Călinescu, Marius Voicu, Georgel Nuca,  Grupul vocal ,,Mândrele’’ din Prundeni – Vâlcea ,  Grupul vocal ,,Haiducii’’din Amarasti,  Grupul ,,Domniţele’’ din Costeşti – Vâlcea, Ion Lupu, Dumitru Margine, Dumitru Miuţă, Mihai Enescu, Ion Drăgan, Elisabeta Vasile, Cristina Olteanu, Teodora Pană , Daju Mihaela, Ilie Dură, Ana Maria Gheorghescu, Anamaria Iorga, Marius Tugulescu, Silvana Savoiu, Andreea Vulcu, Alexandru Urs, Florin Parlan, Ancuta Corlatan, Loredana Streche , Ionut Apatachioaie , Ovidiu Furnea , Iulia Bucur , Monica Parlea, Alina Ceuca,  Costel Popa.

Foto: publipro.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.