320 de şcoli nu au autorizaţie

0
81

320 de şcoli nu au autorizaţie

• Jumătate dintre unităţile de învăţământ din mediul rural nu ar trebui să îşi deschidă porţile la 15 septembrie

320 de unităţi şcolare din Vâlcea nu au până în prezent autorizaţie sanitar-veterinară de funcţionare. Cele mai multe se află în mediul rural. Astfel, dacă până în prezent în mediul urban dintre cele 575 de şcoli, grădiniţe şi creşe 30% nu sunt autorizate sanitar în mediul rural jumătate dintre şcoli nu ar trebui să-şi deschidă porţile pentru elevi la 15 septembrie. Dintre cele 200 de unităţi de învăţământ peste 100 nu au primit până acum autorizaţie sanitar-veterinară. Pentru verificarea tuturor şcolilor în prezent inspectorii sanitari de la Autoritatea pentru Sănătate Publică Vâlcea efectuează un amplu control în toate cele 775 de unităţi din Vâlcea, deoarece s-a constatat că foarte multe dintre ele au mari probleme în ceea ce priveşte igienizarea. Conform medicului Ioan Mihail, de la Autoritatea de Sănătate Publică amenzile pe care le pot primi cei care sunt responsabili cu igienizarea şcolilor pot ajunge şi până la 20 de milioane de lei vechi. Şcolile din judeţul Vâlcea sunt în prezent în plin proces de reabilitare, înaintea începerii noului an. Câteva şcoli sunt reabilitate cu fonduri externe, altele au primit bani de la primării, iar altele nu beneficiază de nici un fel de finanţare pentru noul an.

Lucrări de curăţenie în şcoli – cu o zi înainte de începerea noului an

O comisie din partea Prefecturii Vâlcea a mers zilele acestea în şcolile din judeţul Vâlcea, pentru a verifica stadiul lucrărilor e igienizare care se realizează înainte de începerea anului şcolar. Constatările nu reflectă însă o situaţie roxă, ci dimpotrivă. Prefectul a spus că în unele unităţi lucrările de igienizare sunt programate chiar şi în noaptea dinaintea începerii anului şcolar. De asemenea, microbuzele şcolare arată jalnic. De altfel, numai 16 maşini sunt în prezent funcţionale la Vâlcea, dintre cele 39 care sunt necesare. „Microbuzele şcolare sunt un soi de coteţe de pui. Dacă şcoala începe pe 15 septembrie noi spălăm geamurile în noaptea de 14 septembrie. Am constatat că avem doar 16 maşini şcolare în funcţiune, deşi judeţul are nevoie de 39. În localităţile unde am constatat că microbuzele arată groaznic le-am dat termen să le pună la punct până la 1 septembrie.” – a declarat prefectul Anuţa Handolescu. La nivel naţional aproximativ 50% dintre unităţile şcolare nu au încă autorizaţii de funcţionare, peste opt mii de unităţi şcolare nu au alimentare cu apă, iar instalaţiile sanitare din aproape şapte mii de unităţi trebuie reparate.

14 şcoli din Râmnic nu au primit nici un leu pentru igienizare

Şi şcolile din Râmnicu Vâlcea sunt în plin proces e modernizare, dar fondurile au fost alocate, ca de obicei, to la cele aflate în centru. Primăria Râmnicu Vâlcea a alocat astfel peste 8,2 milioane de lei noi pentru lucrările de reparaţii şi igienizare şi pentru achiziţionarea de mobilier pentru majoritatea şcolilor şi grădiniţelor pe care le are în administrare.  Banii vor fi folosiţi pentru igienizare, dar şi pentru achiziţionarea de mobilier. Cei mai mulţi bani, 288.000 de lei noi au fost alocaţi Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, 170.000 de lei pentru Şcoala Generală 13, la Şcoala numărul 8 din Colonia Nuci au ajuns 150.000 de lei noi, iar la Grădiniţa cu Program Prelungit Ostroveni 3  – 130.000 de lei noi. 14 unităţi şcolare din municipiu nu au primit nici un leu pentru reparaţii şi igienizări. În acest an elevii din câteva comune vâlcene vor beneficia de transport gratuit până la şcoală, cu microbuze speciale.

Unele şcoli nu au aviz de la Sanepid de câţiva ani

Multe şcoli şi grădiniţe din Râmnic nu au primit avize de funcţionare de la Sanepid de câţiva ani buni. Este vorba mai ales despre cele din cartierele mărginaşe ale oraşului, care nu au reţea de apă curentă, nu au telefon fix, au geamurile sparte, sobele vechi, tencuiala gata să cadă peste elevi, iar în unele săli de clasă parchetul este distrus. Unitatile fără bani pe lista primăriei sunt Grădiniţa 6, Grădiniţa 2, Grădiniţa 16, 17, Internatul Grupului Şcolar Sanitar, Grădiniţa 3 Nord, Grădiniţa numărul 1, Şcoala 6 Copăcelu, Şcoala 11 Râureni, Grădiniţa 13 Râureni, Grădiniţa 12, Şcoala Căzăneşti, Grădiniţa 8 din Colonia Nuci, Grădiniţa 9 Stupărei, Grădiniţa 11 Copăcelu şi Grădiniţa 15 Stolniceni. Şcoala şi grădiniţa din Căzăneşti nu au telefon, iar Şcoala şi Grădiniţa numărul 12 din Căzăneşti, unde învaţă peste 40 de copii au o parte din gemuri sparte. La Şcoala din Copăcelu grupul sanitar este insalubru, iar exemplele ar putea continua. Deşi unităţile şcolare de la periferia oraşului arată jalnic conducerea Inspectoratului Şcolar dă asigurări că acestea vor fi pregătire pentru a primi elevii la început de an. Inspectorul general adjunct Gabriela Ene speră ca 80% dintre cele peste 700 de unităţi şcolare din judeţ să obţină avizul de funcţionare de la Sanepid înainte de 15 septembrie.

Şcoli reabilitate cu finanţare externă

Multe dintre unităţile de învăţământ sunt cuprinse în programe de reabilitare cu finanţare externă, derulate prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi monitorizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea. Una dintre şcolile incluse în acest program este şi Şcoala cu clasele I-VIII din Călimăneşti – corp A, unde lucrările de consolidare şi reabilitare nu au fost finalizate. În acelaşi proces au intrat şi Şcolile cu clasele I-VIII Zlătărei – Drăgăşani şi I-IV Brezoi. Lucrările la aceste şcoli au fost deja recepţionate. S-au mai desfălurat în această perioadă lucrări de reabilitare la Grupul Şcolar Energetic din Râmnicu Vâlcea, la Liceul Teoretic Băile Govora, la Colegiul Naţional Economic Râmnicu Vâlcea, Colegiul Naţional “AIexandru Lahovari”.

Şcolile de la ţară – cuprinse în proiectul pentru învăţământ rural

Alte unităţi şcolare sunt cuprinse în proiectul pentru învăţământ rural. Este vorba despre unităţi de învăţământ din Boişoara, Titeşti, Runcu, Dănicei, Galicea, Stăneşti, Şuşani, Grădiştea, majoritatea lucrărilor fiind deja recepţionate. Pentru aceste şcoli s-au efectuat mai ales racoduri de alimentare cu apă. instalaţii de încălzire centrală, reparaţii la instalaţii electrice, grupuri sanitare, centrale termice, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.