Oltchim, pion pe tabla de şah a Rusiei. Combinatul e dorit la pachet cu rafinăria Arpechim, dar ruşii vor să investească şi în Oil Terminal şi Conpet

0
73

Oltchim Râmnicu Vâlcea se află din luna ianuarie a acestui an în insolvenţă

La un an de la circul privatizării Oltchim cu Dan Diaconescu şi „DJ Vulpescu“, şeful de atunci al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), combinatul vâlcean atrage atenţia unui număr de trei conglomerate ruse care roiesc în jurul companiei.
Săptămâna trecută, Varujan Vosganian s-a întâlnit cu o delegaţie a VTB Capital, braţul de investiţii al unei bănci ruse de stat, iar pe 4 septembrie a apărut un alt peţitor: Oil Gas Trade, tot din Rusia. Acestea se adaugă vechiului pretendent, concernul TISE, controlat tot de stat.
Oltchim este o verigă-lipsă pe lanţul Gazprom Neft – NIS şi este dorit la pachet cu rafinăria Arpechim de la Piteşti, însă, pentru ca lanţul să fie complet, adevăratele ţinte sunt Oil Terminal – operatorul terminalului petrolier de la Constanţa – şi Conpet – transportatorul naţional de ţiţei, în care ruşii vor să investească, potrivit unor surse din piaţă.
În acest fel, Gazprom Neft ar putea să-şi transporte mai uşor ţiţeiul spre rafinăriile din Serbia şi, în acelaşi timp, ar putea susţine dezvoltarea NIS în regiune. Gazprom Neft a deschis deja în ţara noastră 12 benzinării, dar vrea să termine anul cu 50. Mai mult, până la finele anului 2015 vrea să ajungă la 250 de staţii în Balcani, din care jumătate în România. Compania petrolieră sârbă NIS a fost cumpărată de Gazprom Neft în anul 2008.

Umbra lui Putin la Vâlcea

Anterior, în luna mai, Vosganian anunţa că societatea rusă TISE este din nou interesată de Oltchim, după ce în toamna anului trecut a dorit combinatul chimic, dar nu a mai participat la licitaţie din cauza contextului. TISE ar dori, la rândul său, o formulă integrată cu Arpechim. Aceasta este o companie de producţie şi investiţii în domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, înfiinţată în 2003 la Moscova. Între acţionarii săi se află companiile Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz. Zarubejneft este deţinută de statul rus, în vreme ce Zarubejneftegaz este o subsidiară a Gazprom.

La finele lunii august, oficialii Conpet au anunţat că societatea intenţionează să construiască împreună cu Gazprom Neft, Oil Terminal şi compania sârbă de transport al ţiţeiului Transnafta un oleoduct pe traseul Constanţa-Piteşti-Pancevo, proiectul având o valoare de 200 de milioane de euro. Conducta ar urma să aibă 320 de kilometri lungime, din care 280 pe teritoriul României, şi ar transporta anual 7,5 milioane de tone de „aur negru“. De asemenea, ar exista opţiunea de prelungire a conductei până la rafinăria de la Bosanski Brod, situată tot în Serbia.

VTB Capital vrea în România

Săptămâna trecută, o delegaţie a VTB Capital a fost primită de către Varujan Vosganian, ministrul Economiei, şi de Niculae Bălan, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului vâlcean. Acesta a dat detalii despre procedura de privatizare a Oltchim, iar în cadrul discuţiilor VTB Capital a anunţat că vrea să investească în România. VTB Capital este banca de investiţii a VTB Group, una dintre cele mai mari bănci ruse. Aceasta este un adevărat colos, cu venituri de 9,7 miliarde de dolari în 2012 şi un profit net de 2,8 miliarde. VTB are active de 243,2 miliarde de dolari, iar Federaţia Rusă deţine 60% din titluri.

Investiţii promise de 300 de milioane de euro

La începutul lunii septembrie, Vosganian s-a întâlnit cu reprezentanţii unui alt grup, Oil Gas Trade, tot din Rusia. „Intenţia companiei Oil Gas Trade este de a prelua atât platforma de la Râmnicu Vâlcea, divizia petrochimică Bradu, cât şi rafinăria Arpechim, deţinută de OMV Petrom, precizând că sunt pregătiţi să investească după achiziţie o sumă de 300 de milioane de euro în formula integrată a combinatului“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Astfel, Oil Gas Trade ar dori şi partea de rafinare a ţiţeiului.

Pe lângă investitorii ruşi, cele cinci SIF-uri au anunţat că vor forma un consorţiu care să investească în Oltchim, într-o formulă integrată cu Chimcomplex Borzeşti. Aceasta din urmă este deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, care a participat şi la licitaţia de anul trecut. De asemenea, mai este interesat şi producătorul turc de crom Yildirim Holding, iar o altă intenţie a fost afirmată de fondul de investiţii Fortissimo, în consorţiu cu PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim.

Cum vrea statul să cureţe Oltchim de datorii

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea îşi va transfera toate activele şi drepturi de proprietate industrială, în valoare de câteva zeci de milioane de euro, către un vehicul special, numit Oltchim II, care va fi ulterior privatizat. Vor fi transferate astfel peste 90% din active, la care se doreşte şi transferul pirolizei de la Arpechim. Statul are de recuperat de la Oltchim 250 de milioane de euro prin Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS), fostul AVAS, şi 150 de milioane de euro prin Electrica. (www.adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.