Vosganian, la moţiune: Nu Ponta trebuie să ceară scuze salariaţilor Oltchim, ci Boc şi Ungureanu
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, luni, în plen, că moţiunea PDL privind Oltchim este un eseu de responsabilitate din care lipseşte perioada când PDL a fost la guvernare, arătând că nu Victor Ponta trebuie să ceară scuze salariaţilor de la Oltchim, ci Emil Boc şi M.R.Ungureanu.
„Moţiunea poate fi considerată mai degrabă un eseu de responsabilitate, reuşit în felul său, dacă socotim că el poate fi un obiect de studiu pentru cei care vor să afle că Guvernele Boc şi Ungureanu au îmbinat lipsa de responsabilitate cu fuga de responsabilitate şi cu transferul de responsabilitate”, a spus Vosganian.
Ministrul a adăugat că din moţiune „lipseşte cu desăvârşire” perioada ianuarie 2009 – mai 2012, arătând că datele statistice arată că în timpul guvernării PDL s-au pierdut 700.000 locuri de muncă, în timp ce în guvernarea USL s-au creat 140.000 locuri de muncă.
El a menţionat că, din 2009 în 2011, Oltchim a înregistrat pierderi, în această perioadă dublându-se datoria Oltchim. „Oltchim a fost nevoit să ipotecheze tot. Nu a fost doar înglodat în datorii, dar a fost atât de ipotecat încât doar păsările care zburau deasupra Oltchim au scăpat de conducerea care ipoteca în disperare”, a spus Vosganian.
Acesta a mai susţinut că PDL a vândut iluzii salariaţilor de la Oltchim, „minţindu-i an de an”.
„Dacă cineva trebuie să-şi ceară scuze salariaţilor, acela nu este Victor Ponta, ci Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu„, a mai spus Vosganian.
El a conchis că dezbaterea ar trebui să sancţioneze guvernarea PDL.
Camera Deputaţilor dezbate luni moţiunea simplă depusă de PDL şi PPDD privind situaţia de la Oltchim. Votul final asupra moţiunii simple intitulate „Guvernul Ponta, fabrică de şomeri” urmează să fie dat marţi în plenul Camerei.
Dezbaterea moţiunii pe tema Oltchim la Camera Deputaţilor s-a încheiat. Deputaţii dau marţi votul final
Dezbaterea moţiunii simple privind situaţia Oltchim s-a încheiat, luni seară, la Camera Deputaţilor, după ce deputaţii PDL şi cei ai USL s-au învinovăţit reciproc în legătură cu situaţia combinatului.
Deputatul liberal Andrei Gerea a catalogat moţiunea simplă iniţiată de PDL privind Oltchim drept o scrisoare la care a fost greşit destinatarul, arătând că democrat-liberalii ar trebui să răspundă în faţa legii pentru „tâlhăria” de la acest combinat.
Liberalul a spus că Guvernul PDL a tratat cu lipsă de profesionalism şi iresponsabil cazul Oltchim, abordat ca o altă „vacă de muls”.
„Dumneavoastră, cei din PDL, care aţi mai rămas în PDL, alături de domnul Ariton, Videanu sau marele prim-ministru Boc aţi avut la dispoziţie cel puţin trei ani în care să redresaţi economic această societate, dar, din păcate, aţi ales altceva. Aţi manipulat şi minţit constant în legătură cu planul de redresare economică a acestei entităţi, aţi mistificat realitatea pentru a putea să vă perpetuaţi hoţia, ajungând ca în fiecare an bugetele Oltchim să fie aprobate cu excedent, iar realizările să fie minus. Aţi distrus o întreagă industrie printr-o cârdăşie care lega prin fire invizibile conducerea combinatului în persoana prietenului dumeavoastră, Roibu, de complicitatea miniştrilor Economiei de la acea vreme, căpuşând combinatul Oltchim până la epuizare„, a adăugat Gerea.
Deputatul PC Damian Florea a spus că moţiunea este o „radiografie a neputinţelor Guvernelor Boc şi Ungureanu trasnmisă Guvernării USL”.
Deputatul PSD Iulian Iancu a precizat că situaţia de la Oltchim este „cântecul lacrimilor” şi că singura şansă a celor de la Oltchim este repornirea combinatului. El a invitat clasa politică să găsească soluţii pentru Oltchim-Arpechim şi să renunţe la demersurile politicianiste.
„Dacă soluţii nu avem, atunci cea mai bună variantă ar fi tăcerea”, a spus Iancu iniţiatorilor moţiunii.
Iulian Iancu a explicat că în martie 2011, când era în opoziţie, a iniţiat „un demers onest” şi a propus premierului Emil Boc, într-o scrisoare oficială, un investitor strategic din SUA pentru Oltchim-Arpechim, investitor pe care Guvernul nu îl avea.
„Vă daţi seama că noi am ratat o oportunitate pentru care, la vremea respectivă, în calitate de opoziţie, am venit în întâmpinarea dumneavoastră. Astăzi care este replica: facem un demers strict politicianist, la finele căruia ştiţi că din vot nu va fi niciun rezultat, şi fără nicio soluţie concretă pentru salvarea acestui lanţ economic vital pentru economia românească. Poate că acesta ar fi momentul ca clasa politică să aibă altă abordare în afara cinismului, ipocriziei şi politicianismului pe care îl văd. Vă invit la o atitudine responsabilă şi la soluţii pentru a această problemă”, a spus Iulian Iancu.
În replică, deputatul PDL Lucian Bode a susţinut că ratarea privatizării combinatului de către Guvernul USL a afectat grav credibilitatea României, arătând că Executivul a „stins lumina” pentru angajaţii societăţii.
„Din păcate pentru cei 3.000 de salariaţi Oltchim, Arpechim, pentru cei peste 10.000 de salariaţi pe orizontală care depind de funcţionarea Oltchim minciuna USL, demagogia USL nu ţine de foame. Ratarea privatizării Oltchim a afectat grav credibilitatea României. Eforturile pentru salvarea locurilor de muncă au rămas vorbe goale, sloganuri de campanie, din păcate pentru România, pentru angajaţii Oltchim şi nu numai Guvernul USL nu are voinţă politică pentru rezolvarea situaţiei de la Oltchim. Din păcate pentru România, pentru angajaţii de la Oltchim, Guvernul USL a stins lumina şi la propriu şi la figurat”, a spus Bode.
El a criticat intervenţia ministrului Economiei, Varujan Vosganian de la dezbaterile privind moţiunea simplă, susţinând că acesta mai avea puţin şi vorbea „despre efectul razelor de lună asupra cizmelor de gumă şi nicidecum despre Oltchim” şi a arătat că în perioada guvernării susţinute de PDL s-au făcut eforturi serioase pentru rezolvarea situaţiei combinatului.
Deputaţii vor da votul privind moţiunea PDL pe tema Oltchim în şedinţa de marţi.
(Mediafax)