Vâlcenii Cristiana Barbu şi Adrian Toader se “lăfăie” în locuinţele de lux ale RAAPPS
În cursul săptămânii trecute, Guvernul a prezentat public situaţia persoanelor fizice cu funcţii în aparatul de stat care deţin locuinţe de serviciu închiriate de la Regia Autonomă “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS). Pe lista celor aproape 200 de persoane se află şi doi vâlceni care au “emigrat” în Bucureşti pe funcţii grase prin ministere: este vorba de PSD-ista Cristiana Barbu şi liberalul Adrian Toader. Despre Cristiana Barbu, preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), putem spune că deţine un apartament de lux al RAAPPS de trei camere în suprafaţă de 80 de mp pentru care instituţia la care lucrează plăteşte o chirie lunară de circa 550 de lei. “Cizmarul” Adrian Toader, directorul general al Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială, este chiriaşul de lux al unui apartament generos al RAAPPS de aproape 100 mp, pentru care statul suportă circa 1.000 lei pe lună. Mai precizăm că, în conformitate cu prevederile legale, contractele de închiriere sunt încheiate cu chiriaşii. Instituţiile în cadrul cărora sunt angajaţi chiriaşii suportă contravaloarea chiriei, întreţinerii şi utilităţilor, dar nu mai mult de 1550 lei pe lună, diferenţa fiind suportată de chiriaşi.
S-a mai scris că şefa de la ANOFM este mama deputatei PSD de Teleorman, Elena Cătălina Ștefănescu (24 de ani), fosta secretară a baronului de Teleorman, Liviu Dragnea. Cristina Barbu a fost numită în luna mai 2012, de premierul Victor Ponta, în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Ea a fost sprijinită de organizaţia PSD Vâlcea, condusă de preşedintele Consilului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea.
Anterior, Cristiana Barbu a deţinut funcţia de consilier în cadrul AJOFM Vâlcea. Unul din motivele pentru care cele două femei, mamă şi fiică, au promovat în politica mare ar fi sprijinul lui Ion Cîlea. Potrivit Revistei 22, în comunism, tatăl Cristianei Barbu şi bunicul Elenei Cătălina Ștefănescu a fost şeful actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea. Liviu Zorilescu a condus Direcţia Agricolă Vâlcea. Elena Cătălina este fiica din prima căsătorie a Cristianei Barbu. Tatăl ei, Mircea Ștefănescu, i-a plătit pensie alimentară până în anul 2009. În declaraţia de avere din 2010, actualul secretar de stat în Ministerul Muncii preciza că fiica sa, Cătălina, a încasat pensia lunară de 70 de lei (840 de lei/anual) şi două salarii: de la Ministerul Tineretului (5.000 de lei) şi de la Camera Deputaţilor (5.830 de lei). Anul trecut, ea a primit, în calitate de consultant la o societate comercială care se ocupa cu creşterea bovinelor, un salariu anual de 36.000 de lei. Societatea la care lucrează, Agrotrust SRL Alexandria, este a omului de afaceri Mihai Slăvescu Putineanu, finul şi fostul director de cabinet al lui Liviu Dragnea.
Prima dată, Adrian Toader a fost numit directorul general al Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială în 2008, pe ultima sută de metri a Guvernului Tăriceanu. A rezistat în funcţie câţiva ani, după care a fost “decapitat” de pedeliştii lui Emil Boc. Numai că în luna mai a anului trecut, la puţine zile de la venirea Guvernului Ponta I, oportunistul Adrian Toader a revenit pe cai mari în fruntea Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială. Mai spunem doar că Toader a aterizat la PNL, prin fuziunea cu partidul liliputan al fostului preşedinte Emil Constantinescu, Acţiunea Populară.
Locuinţele de la RAAPPS, o “afacere” profitabilă pentru chiriaşi
Conform cotidianului “Gândul”, casele de la RAAPPS sunt o afacere. Cel mai mult au de câştigat chiriaşii. Cât stau legal, ca miniştri, secretari de stat sau chiar simpli consilieri sau referenţi în cabinete guvernamentale, statul le plăteşte până la 19.600 de lei pe an chirie şi utilităţi. După, mulţi rămân în locuinţele care le-au servit cu titlu “de serviciu” pe chirii în teorie mari, în practică negociate direct cu Regia. Pe cele mici le acceptă, pe cele mari nu le plătesc şi dau statul în judecată. În lista publicată de guvernul Ponta apar cu mii de euro lunar. De fapt, plătesc câteva sute de lei sau nici atât. Oficial, legea le dă o lună să plece. În realitate, statul nu are prinsă în vreun act normativ nicio pârghie concretă să îi scoată din case şi foştii demnitari o ştiu. Primesc o notificare pe care o ignoră. Consilierii sau şefii mai mici din ministere sunt şi mai norocoşi: pentru că nu sunt publicaţi în Monitorul Oficial la plecarea din funcţie, pot scăpa şi fără notificare, păstrându-şi vechile chirii şi, evident, casele. Din 192 de demnitari şi consilieri ai acestora, doar trei au de plătit din propriul buzunar o diferenţă de chirie infimă raportat la indemnizaţii. Ceilalţi 189 au chirii stabilite sub 1.550 de lei pe lună, cuantum suportat de la bugetul de stat.
Discrepanţele cele mai mari între ce apare pe hârtie şi cât încasează statul în realitate apar în rândul foştilor demnitari. 17 dintre cei care au diverse convenţii cu RAAPPPS, prin care şi-au prelungit şederea indiferent de modificările de lege din ultimii 20 de ani, sunt în procese cu statul. În cele mai multe cazuri, aceştia refuză să plătească chiria majorată în 2010 la câteva mii de euro, în funcţie de suprafaţă, şi achită în continuare sub 1.000 de lei vechi pentru case sau apartamente de 4-5 camere. Casă de serviciu de la stat primesc demnitarii, consilierii lor, directorii din executiv şi, mai nou, după extinderea în decembrie a listei, prin semnătura lui Victor Ponta, inclusiv şefii de department din ministere. În teorie, la finalul mandatului, fiecare demnitar are 30 de zile pentru a elibera locuinţa. Restul depăşeşte legea. În practică, la finalul celor 30 de zile nu se întâmplă nimic. RAAPPS poate trimite o notificare de evacuare. Oricum, notificarea poate fi ignorată fără consecinţe directe şi imediate. Mizând pe toleranţa RAAPPS, o întreagă pleiadă de demnitari refuză să mai plece. Singura măsură luată de stat: majorarea chiriilor la 10-20 de euro metrul pătrat. Chiar şi aşa, preţurile rămân bune pentru cartierele de lux ale Capitalei. “Afacerea” imobiliară din jurul RAAPPS se bazează pe mai multe omisiuni din lege. În cazul întregii suite de directori, consilieri, şefi mai mici sau mai mari din ministere, ale căror plecări din funcţie nu sunt publicate în Monitorul Oficial, statul aşteaptă de la cel în cauză să fie notificat că nu mai are dreptul la casă de serviciu.
(Petre Coman)
Verificati daca puteti accesa dosarele pe portalul instantelor ale lui Toader Adrian in care este implicat cu fraude necuantificabile. Acest individ a facut mari manarii cu Ioana Socol, pe care Curtea de Conturi este fortata sa nu le vada. El este demis insa, in locul lui a fost pusa o alta din mafie care are rolul de a ascunde faptele penale.