Ne-au lăsat cu gura căscată. Judecătorii vâlceni se consideră oameni de ╚Ötiin╚øă

0
100

Ne-au lăsat cu gura căscată. Judecătorii vâlceni se consideră oameni de ╚Ötiin╚øă

Ne-au lăsat cu gura căscată. Judecătorii vâlceni se consideră oameni de ╚Ötiin╚øăJudecătoria din Rm. Vâlcea a ajuns celebră.

Ca ╚Öi cum ar fi rezolvat toate problemele care ╚øin de amânarea la infinit a dosarelor, de re╚øelele de interese politice ╚Öi economice care macină de ani buni justi╚øia vâlceană, judecătorii de sub dealul Capela îl vor afară din CSM pe colegul lor Cristi Dănile╚ø.

Nu bag mâna în foc, dar impresia este că a fost aleasă o judecătorie din centrul ╚øării pentru a lua foc, în mod concentric, toate celelalte.

Iară╚Öi nu bag mâna în foc, dar aici miroase a lucrătură de partid, pre╚Öedintele judecătoriei fiind odrasla unui primar liberal.

Pentru ce bag mâna în foc este modul stupid în care Judecătoria Rm. Vâlcea î╚Öi argumentează decizia. Comunicatul care a apărut în toate gazetele parcă ar vrea să demonstreze că judecătorii de sub Capela vorbesc păsăreasca.

Aproape că nu are rost să fac o analiză de text, fiindcă textul în sine pare o glumă proastă. Iată-l:

„In esenta, Adunarea Generala a Judecatorilor a considerat ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiuliului in contra celor insusite in proiectul de candidatura, iar pozitiile sale publice exprimate recent au lasat unui observator obiectiv impresia implicarii mai degraba in alte scopuri precum, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini decat a intereselor judecatorilor romani”.

Cine e ÔÇ£observatorul obiectiv” ? Au devenit judecătorii vâlceni oameni de ╚Ötiin╚øă în sens kantian ? Dar exprimarea ÔÇ£alte scopuri precum, fără a fi singurul” ce înseamnă ?

Judecătorii vâlceni au condamnat în mai multe rânduri ziari╚Öti. Probabil că, la acest capitol, sunt primii din ╚øară.

Tot fruntași sunt și la lipsa de comunicare cu presa.

Tot în frunte se află ╚Öi la capitolul transparen╚øă.

A╚Öa stând lucrurile, nu e de mirare că îl vor afară din CSM pe Dăni╚øe╚ø. Acesta vorbe╚Öte prea mult ╚Öi atentează astfel la spiritul de castă al judecătorilor.

Afară !
• Gheorghe Smeoreanu (www.criterii.ro)

Fiul primarului liberal din Băile Govora,

Preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, Bogdan Mateescu, cere revocarea din CSM a lui Cristi Danileţ

Adunarea Generală a Judecătoriei Vâlcea a decis declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru CSM a judecătorului Cristi Danileţ, motivul fiind „comportamentul inadecvat” al acestuia de la ultima şedinţă a Consiliului, de vineri.

Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat că Danileţ şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate, prin alegerea ca membru al Consiliului, participând în mod activ la o procedură netransparentă de alegere a conducerii Consiliului, în contra celor însuşite prin proiectul de candidatură, iar poziţiile sale publice exprimate recent au lăsat unui observator obiectiv impresia implicării mai degrabă în alte scopuri, fără a fi singurul, cel al promovării propriei imagini decât a intereselor judecătorilor români, se arată într-un comunicat al Judecătoriei Vâlcea.

Pe de altă parte, joi se va întruni Adunarea Generală a Curţii de Apel Cluj, pentru a discuta procedura de revocare din funcţia de membru CSM a Alinei Ghica, fost preşedinte al CSM în 2012.

Potrivit articolului 55, alineatul 4, din legea 317/2004, un membru ales al CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând, la rândul lor, cu două treimi din voturile judecătorilor în funcţie.

La şedinţa CSM de vineri, Cristi Danileţ şi-a depus candidatura la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, după ce candidatura Alinei Ghica, singura care aspirase la această funcţie, fusese respinsă.

“Am ajuns într-o situa╚øie de blocaj. Mi-am depus candidatura ca vicepre╚Öedinte la CSM ╚Öi mi-am însu╚Öit proiectul d-nei Hăineală. A╚Ötept votul”, a scris Cristi Danile╚ø pe Facebook.

Votul pentru alegerea vicepre╚Öedintelui s-a amânat pentru această săptămână.

Preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, judecătorul care a iniţiat această procedură este tânărul Bogdan Mateescu, fiul primarului liberal din oraşul Băile Govora, Mihai Mateescu.

„E lipsită de temei această solicitare. Membrul CSM poate fi demis dacă nu şi-a îndeplinit atribuţiile sau le-a îndeplinit defectuos. Scrie în regulamente şi legi. Nefiind nici un motiv legal, în opinia mea, cauza acestei vrajbe e legată mai degrabă de probleme interpersonale. Sunt surprinsă că se invocă cutuma în România, când ţara noastră este într-un proces de armonizare cu legislaţia europeană. Este de-a dreptul naiv să invoci cutuma, pentru că România nu e Marea Britanie. Și câtă vreme nu este interzis ca un procuror să fie preşedintele CSM, atunci este permis!”, a declarat pentru EVZ Cristina Guseth, director executiv Freedom House.

Ce spune Danile╚ø despre cererea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea de revocarea a sa din CSM

Judecătorul Cristi Danile╚ø a declarat, luni, la B1 tv, privind cererea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea de revocarea a sa din calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că demararea acestei proceduri este o reac╚øie în urma votului pentru alegerea pre╚Öedintelui CSM, vot câ╚Ötigat de procurorul Oana Schmidt-Hăineală.

„Nu în╚øeleg colegii de la Vâlcea ce-mi impută, doar judecătoriile mă pot revoca dacă sunt nemul╚øumite de alegerea mea în CSM. Cred că reac╚øia lor este ca urmare la votul exprimat vineri pentru pre╚Öedintele CSM, a fost ales un procuror în fruntea CSM ╚Öi probabil asta a nemul╚øumit. Motivele de revocare sunt doar două, neîndeplinirea atribu╚øiilor în CSM sau îndeplinirea necorespunzătoare, pentru exprimarea unui vot nu po╚øi fi revocat. Este o nemul╚øumire izolată a unor colegi judecători”, a declarat Danile╚ø, într-o intervenţie telefonică la B1 TV.

Acesta a afirmat că procedura de revocare este una destul de simplă, existând până în prezent patru astfel de ini╚øiative, însă niciuna nu a dus la revocarea magistratului în cauză.

„Pentru modul în care am votat nu pot fi revocat, votul îmi apar╚øine. Nu ╚Ötiu de ce Jucătoria Vâlcea, ideea este că o judecătorie din ╚øară trebuie să pornească procedura de revocare iar restul trebuie să adere sau nu la această procedură”, a încheiat Danile╚ø.

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a declan╚Öat procedura de revocare a jucătorului Cristi Dănile╚ø din Cosiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cerarea majorită╚øii instan╚øelor pe care le reprezintă, acestea hotărând, la rândul lor, cu două treimi din voturile judecătorilor in func╚øie.

Dănile╚ø este membru ales din partea judecătoriilor în CSM, care ╚Öi-a depus candidatura pentru func╚øia de vicepre╚Öedinte al Consiliului.

Adunarea Generala a Judecatoriei Valcea a decis sa ceara revocarea din functia de membru CSM judecatorului Cristi Danilet, motivul fiind „comportamentul inadecvat” al acestuia de la sedinta de vineri a Consiliului, in care au avut loc alegeri pentru o noua conducere, relateaza Ziare.com.

„In esenta, Adunarea Generala a Judecatorilor a considerat ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiuliului in contra celor insusite in proiectul de candidatura, iar pozitiile sale publice exprimate recent au lasat unui observator obiectiv impresia implicarii mai degraba in alte scopuri precum, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini decat a intereselor judecatorilor romani”, se arata in comunicatul judecatorilor valceni, informeaza Digi24, preluat de Ziare.com.

Conform sursei citate, o situatie similara se inregistreaza si in cazul Alinei Ghica, fostul presedinte al CSM, in prezent candidat pentru functia de vicepresedinte. Conform sursei citate, joi se va intruni Adunarea Generala a Curtii de Apel Cluj, pentru a discuta procedura de revocare din functia de membru CSM a Alinei Ghica.

Potrivit articolului 55, alineatul 4, din legea 317/2004, un membru ales al CSM poate fi revocat la cererea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand, la randul lor, cu doua treimi din voturile judecatorilor in functie.

Alina Ghica: Sunt chestiuni pur emotionale si personale, nu legale

Intr-o interventie telefonica la postul B1TV, Alina Ghica a declarat ca nu este pentru prima oara cand se solicita revocarea unui membru CSM, s-a mai intamplat si in cursul anului 2011 cand s-a cerut revocarea unui alt membru al Consiliului, fara succes insa.

Fostul presedinte al CSM a mai subliniat faptul ca un membru al Consiliului poate fi revocat in conditii „prevazute expres in lege”, cum ar fi cazuri grave de incalcare a legii, iar acuzatiile care i se aduc lui Cristi Danilet de catre judecatorii valceni nu se incadreaza in aceste conditii.

„Sigur ca putem cere orice in aceasta democratie romanesca, insa toate cererile trebuie sa aiba la baza dispozitiile legale”, a declarat Alina Ghica.

Totodata, acesta a declarat ca pana in prezent nu a fost revocat vreun membru CSM. „In solicitare trebuie indicate foarte clar acele dispozitii legale incalcate in exercitarea functiei. Legea nu prevede o asemenea abatere”, a declarat Alina Ghica, referindu-se la acuzatia potrivit careia judecatorul Cristi Danilet ar fi actionat in interesul propriu.

„Sunt chestiuni pur emotionale si personale, nu legale”, a conchis Alina Ghica.

Vineri, procurorul Oana Haineala a fost ales presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, o premiera dupa infiintarea CSM, functia fiind ocupata pana acum doar de judecatori. In sedinta de miercuri se va transa prin vot si situatia postului de vicepresedinte al institutiei, pentru care candideaza judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.