Oltchim va fi restructurat pentru o nouă rundă de privatizare

0
85

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu:

Oltchim va fi restructurat pentru o nouă rundă de privatizare
 
Oltchim Râmnicu Vâlcea va urma un plan de restructurare, desfăşurat pe o perioadă de şase luni, pe baza căruia se va încerca reluarea procesului de privatizare a combinatului, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, potrivit HotNews.ro.

Ministrul Economiei a precizat că optează pentru găsirea de soluţii în vederea finanţării, a reluării activităţilor şi a restructurării combinatului, astfel încât să-l pregătească pentru un nou proces de privatizare.
Licitaţia pentru privatizarea companiei Oltchim Râmnicu Vâlcea a avut loc în luna septembrie, însă procesul a eşuat după ce Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a venit cu banii promişi.

Potrivit ministrului, finanţarea Oltchim va fi făcută, în principal, de unele bănci creditoare ale combinatului, care deja au oferit finanţări pentru reînceperea activităţii. Chiţoiu susţine că Oltchim trebuie să funcţioneze la 65% din capacitatea totală de producţie pentru a obţine profit.

“Dacă funcţionează la o capacitate mai mică de 65%, atunci ea funcţionează în pierdere, iar pierderile respective trebuie suportate de undevaÔÇ£, a afirmat Chiţoiu, potrivit HotNews.ro.

În plus, el mizează pe redeschiderea secţiilor care să ofere posibilitatea unei activităţi de 65% până la sosirea iernii, deoarece “instalaţiile de electroliză trebuiau schimbate şi mai trebuiau făcute investiţii între 8 şi 10 milioane de euro. Ori, era obligatoriu necesar să reluăm activitatea combinatului Oltchim înainte de venirea iernii şi producerea îngheţuluiÔÇ£. În caz contrar, Oltchim nu va fi repornit decât peste un an şi jumătate, susţine ministrul Economiei.

Ajutorul financiar primit din partea a două bănci creditoare va fi folosit pentru “achiziţia de materii prime pentru deschiderea celor trei secţiiÔÇ£.

Aproximativ 400 de salariaţi ai Oltchim au protestat la începutul acestei săptămâni pentru că nu şi-au primit salariile restante. Ulterior, Daniel Chiţoiu a declarat că o parte dintre salarii au fost deja achitate miercuri şi joi, urmând ca astăzi să fie plătite restul obligaţiilor băneşti.

Restanţele aferente lunii octombrie vor fi achitate din vânzarea produselor finite rezultate în urma a derulării unui ciclu de producţie. Treptat, finanţarea din partea băncilor va creşte în funcţie de încheierea de contracte noi pe baza cărora se va gaja creditele obţinute. În prezent, finanţarea se acordă pe baza contractelor viitoare de livrări de produse, a explicat Chiţoiu.

Reduceri de personal

Noul management de la Oltchim, în colaborare cu Ministerul Economiei şi al Finanţelor, lucrează la un plan de restructurare care vizează ca activităţile conexe şi serviciile din cadrul combinatului să fie externalizate.

Acest proces presupune reducerea personalului de la 2.600 de persoane angajate în prezent la 1.600-1.700 de persoane.

În această privintă, Chiţoiu a explicat că externalizarea acestor servicii nu înseamnă că Oltchim face concedieri, ci “oamenii respectivi pleacă împreună cu activele respectiveÔÇ£. Printre aceste servicii, Chiţoiu le-a menţionat pe cele de transport CFR, cantina din interior şi sere.

Planul de restructurare se va desfăşura pe o perioadă de şase luni, după care urmează pregătirea combinatului pentru procedura de privatizare.

Pe fondul finanţării venite din partea băncilor, ministrul Economiei a punctat condiţia pusă de aceste bănci, şi anume angajarea unei firme de renume internaţional “care să verifice şi să aprobe programul de restructurare propus de managementul OltchimÔÇ£.

“Procedurile pentru angajarea unei firme de renume internaţional sunt în derulare. Eu cred că cel mai târziu în două săptămâni va fi angajată această firmă. Este o companie Alvarez care a fost adusă în discuţie de principalii creditori încă de acum două-trei luniÔÇ£, a explicat Chiţoiu, potrivit HotNews.ro.

În plus, creditorii au venit cu propunerea de înfiinţare a unei companii independente “care să se ocupe de finanţarea Oltchim, prin care să aibă loc atât finanţarea achiziţiei de materii prime, cât şi livrarea de produse finite”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.