Însoţitorii persoanelor cu handicap din Runcu nu şi-au mai primit indemnizaţiile de 1 an

0
83

• În timp ce primarul Maria Dina se bronzează pe plajele din Bulgaria,

Însoţitorii persoanelor cu handicap din Runcu nu şi-au mai primit indemnizaţiile de 1 an

Există în judeţul Vâlcea câteva sute de oameni care figurează în evidenţele primăriilor ca însoţitori ai persoanelor cu handicap, dar care nu au mai primit nici un leu de luni bune din partea administraţiilor locale. Unde sunt astfel de probleme, primarii motivează prin faptul că nu există fonduri financiare suficiente pentru plata însoţitorilor, puţinii bani care intră în visteria edililor fiiind alocaţi cu prioritate pentru plata salariilor personalului propriu şi pentru achitarea datoriilor către firmele care au executat diverse lucrări prin localităţi. Un astfel de caz disperat este în comuna Runcu, păstorită de primarul liberal Maria Dina, unde cei 15 însoţitori din localitate nu şi-au mai primit indemnizaţiile de peste 1 an. Situaţia dramatică este cunoscută şi la Consiliul Judeţean Vâlcea şi la DGASPC Vâlcea, însă toţi dau din umeri şi spun că nu există bani pentru plata unor astfel de indemnizaţii.

Însă, şi primarul Maria Dina poartă o parte din vină pentru această situaţie pentru că nu a insistat mai mult la autorităţile judeţene şi naţionale pentru a rezolva această situaţie. La rectificarea bugetară operată de Guvernul Ponta la finele lunii august, Primăria Runcu a primit câteva sute de milioane de lei vechi, însă toţi au fost “direcţionaţi” de Maria Dina exclusiv pentru plata salariilor angajaţilor din primărie. Despre salariaţii Primăriei Runcu se pot scrie multe, dar ne mărginim să spunem doar că mare parte din ei sunt angajaţi acolo pe “pile şi relaţii” şi că, oricum, sunt prea mulţi faţă de nevoile reale ale localităţii. Pentru că Runcu deţine tristul record în tot judeţul Vâlcea unde nu s-a efectuat nici o investiţie majoră: nu există reţele de apă şi canalizare, nu există gaze, iar drumurile arată deplorabil. În tot acest timp, primăriţa din Runcu a avut timp recent să se… bronzeze la soare pe plajele din Bulgaria, excursie oferită cu generozitate de mai mulţi “sponsori” liberali.

Revenind la situaţia însoţitorilor persoanelor cu handicap, trebuie să mai spunem că, spre exemplu, în urma demersurilor făcute pe lângă Guvern, unui alt judeţ i-au fost repartizate, ca bonus, circa 80% din fondurile necesare plăţii acestor indemnizaţii (din care 20% din fondurile bonus alocate pentru anul 2012!). Conform art. 43, alin. 1 şi 2 din Legea nr. 448/2006, plata indemnizaţiei lunare se asigură de primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap. Conform prevederilor art. 44 din Legea 448/2006, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia: de a angaja şi salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav; şi de a asigura şi garanta plata indemnizaţiei lunare, în cazul în care, persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta. Deci, primăriile, şi nu Guvernul, au obligaţia să prevadă şi să garanteze în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit Legii nr. 448/2006. Conform acestei legi, autorităţile administraţiei publice au obligaţia să aplice dispoziţiile legale referitoare la protecţia persoanelor cu handicap, în caz contrar vor răspunde administrativ, civil sau penal, după caz. Aceleaşi autorităţi trebuie să dispună examinarea cu profesionalism a cererilor ce au ca obiect plata asistenţilor personali şi a indemnizaţiilor de însoţitor, pentru a se respecta dreptul la muncă şi la un trai decent. Primăriile trebuie să urmărească respectarea cadrului legal prin care se reglementează plata acestor drepturi băneşti şi să facă totul pentru asigurarea fondurilor necesare plăţii.

(Marian Dinu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.