Acţionarul SIF Moldova vrea să schimbe administratorul unic de la Fabrica de Aţă
Luminiţa Tiru, administratorul unic de la Favil SA Râmnicu Vâlcea (Fabrica de Aţă), a semnat zilele trecute decizia de convocare a şedinţei ordinare a Adunării Generale a Acţionarilor, pentru data de 7 septembrie 2012. Convocarea şedinţei acţionarilor s-a făcut la cererea expresă a acţionarului SIF Moldova, acţionar cu o deţinere de circa 20% din capitalul social al societăţii vâlcene. Ordinea de zi a şedinţei AGA cuprinde următoarele proiecte de hotărâri: prezentarea, discutarea şi aprobarea raportului administratorului unic privind rezultatele economico-financiare la data de 31 mai 2012; prezentarea, discutarea şi aprobarea raportului comisiei de cenzori referitor la analiza investiţiilor efectuate de SC Favil SA pe piaţa de capital în cursul anului 2011 şi până la data de 31 mai 2012; revocarea administratorului unic;
alegerea consiliului de administraţie prin metoda votului cumulativ, stabilirea remuneraţiilor pentru exerciţiul financiar al anului 2012 şi stabilirea garanţiilor ce trebuie depuse de aceştia; aprobarea datei de 20 septembrie 2012 ca data de înregistrare. Este greu de presupus că solicitarea de revocare a administratorului Luminiţa Tiru va trece de votul acţionarilor având în vedere că acţionar majoritar la SC Favil SA este controversatul om de afaceri Cătălin Chelu, cel care a propus-o pe Luminiţa Tiru în această funcţie. Potrivit raportul semestrial pe 2012 dat recent publicităţii, activele imobilizate ale SC Favil SA au suportat modificări faţă de valoarea activelor imobilizate la 1 ianuarie 2012, diminuarea acestora fiind determinată, în principal, de amortizarea mijloacelor fixe înregistrată pe costuri. Stocurile totale au înregistrat o uşoară creştere (2,13%) faţă de perioada de început de an datorită achiziţionării de materii prime şi materiale care au rămas neconsumate sau în curs de execuţie.
Nivelul disponibilităţilor băneşti din casă şi bancă a crescut în semestrul I 2012 faţă de nivelul disponibilităţilor băneşti de la începutul anului cu 15% ca urmare a încasărilor din ultimele zile. Prin casă şi bancă s-au operat atât plăţi reprezentând salarii, cât şi plăţi către furnizori şi bugete. În acelaşi timp, datoriile ce trebuie achitate într-o perioadă mai mică de un an au crescut în semestrul I 2012 faţă de datoriile de la începutul anului cu 1,75% datorită greutăţilor cu care s-a confruntat şi se confruntă în continuare SC Favil SA. Societatea se află în această stare de dificultate ca urmare a unui portofoliu redus de comenzi, mai ales pe timpul verii când foarte mulţi clienţi SC Favil SA îşi închid porţile pentru efectuarea concediilor de odihnă. O mare pondere în cifra de afaceri o reprezintă şi vânzările către instituţiile de cult (mănăstiri, episcopii şi arhiepiscopii) care achiziţonează de la SC Favil SA aţă pentru lumânări. Datorită procesului mai dificil de fabricaţie, vara, când este foarte cald, ceara pentru lumânări nu poate fi procesată şi astfel comenzile pentru aţă se sistează până la începutul toamnei.
(P.C.)