• După dezbateri aprinse, la o şedinţă la care a participat şi un procuror DNA,
Consiliul Local a aprobat prelungirea contractului cu Urban, cu voturile consilierilor USL, UNPR şi PP-DD
Joi, 9 august, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat propunerea de prelungire a contractului de salubrizare încheiat cu societatea Urban, în favoarea acestui proiect de hotărâre votând cei 18 consilieri de la USL şi PP-DD. Astfel, a fost prelungit contractul de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului Râmnicu Vâlcea nr. 39051/2005, cu durata în care acesta a fost suspendat, pentru o perioadă de 11 luni, respectiv până la 30 noiembrie 2012, urmând să se încheie în acest sens un act adiţional la contractul mai sus amintit. Plata redevenţei datorată pe perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2012, se va face până cel mai târziu la data de 15 septembrie 2012, iar în continuare lunar, conform prevederilor contractului de delegare. Neplata redevenţei va conduce la revocarea hotărârii şi pe cale de consecinţă la anularea actului adiţional cu privire la prelungirea duratei contractului.
La dezbaterile din plenul Consiliului Local, viceprimarul Ion Gigi Matei a spus că acest act adiţional la contractul cu Urban se supune aceloraşi criterii la care este supus contractul iniţial. “Nu putea să plătească societatea Urban redevenţa pentru că nu exista un act juridic în baza căruia să se emită factura. Avem garanţia chiar în material: dacă nu plăteşte până pe 15 septembrie, se anulează actul adiţional. Am ţinut cont de toate propunerile făcute de consilieri, mai ales în comisii”, a punctat viceprimarul Ion Gigi Matei.
Primarul Emilian Frâncu a declarat: “Noi dorim acum să avem posibilitatea să primim bani de la Urban, deci să încasăm redevenţa. Fără să existe această prelungire, ei nu vor accepta niciodată facturarea. Deci există un cerc vicios. Obiectul proiectului de hotărâre ce se dezbate astăzi este tocmai acela de a permite recuperarea unor sume de bani care în acest moment sunt folosite în mod nejustificat de către societatea Urban. Acest lucru se discută acum. Valoarea acestei sume o va stabili instanţa. Noi nu vom renunţa niciodată la punctul nostru de vedere şi avem asigurarea că, din punct de vedere legal, se vor continua toate procesele în care noi ne cerem drepturile, iar cele care ţin de speţa în sine să se stingă. Să nu avem de plătit nici daune şi totul să intre în normal, să avem un operator de salubritate care să îşi facă treaba cu seriozitate. Eu zic că este în beneficiul locuitorilor municipiului să încheiem litigiile, acolo unde se pot încheia litigii”.
Consilierul PDL Romeo Rădulescu a atras atenţia că pe site-ul Ministerului de Finanţe apare faptul că Urban este în procedură de executare silită pentru datorii la bugetul de stat de 600 miliarde de lei vechi şi de aceea îi va fi greu să facă plăţi către Primăria Râmnicului, având în vedere că respectiva firmă are conturile blocate.
În schimb, consilierul local PP-DD Iulian Voicu a precizat: “În privinţa unui debitor care nu plăteşte, nu trebuie neapărat să aştept să îmi plătească, ci poate fi executat silit. La datoria de 3 milioane de euro se va putea da o hotărâre judecătorească, iar în ceea ce priveşte ultimele şase luni, existând facturi, primăria se poate înscrie la masa credală”.
(Petre Coman)