Primele condamnări în dosarul cu ramificaţii în comuna Ioneşti, păstorită de Constantin Neagoie

0
67

Primele condamnări în dosarul cu ramificaţii în comuna Ioneşti, păstorită de Constantin Neagoie

Omul de afaceri Călin Stoia, judecat pentru trafic de influenţă într-un dosar separat de cel de corupţie în care este judecat şi fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost condamnat, luni, de Tribunalul Cluj, la doi ani de închisoare cu suspendare, sentinţa nefiind definitivă. La ultimul termen în dosar, din 9 iulie, procurorii DNA susţineau că Stoia a lăsat să se creadă faţă de un denunţător că are influenţă, prin intermediul unor persoane, asupra unor funcţionari publici cu atribuţii de decizie în cadrul Guvernului, pe care îi poate determina să aprobe alocarea prin hotărâre de Guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ioneşti, condusă de Constantin Neagoie, provenită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2011. Mai exact, Stoia era acuzat că i-ar fi spus unui cunoscut al său, Ion Bujorel Bold, că poate interveni pentru deblocarea unor sume din fondul de rezervă al Guvernului României în folosul unei societăţi comerciale controlate de omul de afaceri din Vâlcea, Vasile Lepădatu (asociatul lui Ionel Giuran în firma ONILSERV SRL Râmnicu Vâlcea).

Fondurile ar fi urmat să ajungă în contul unei primării din judeţul Argeş, de unde trebuiau redirecţionate la firma lui Lepădatu, care efectuase lucrări pentru reparaţia unor drumuri. Judecătorii Tribunalului Cluj i-au audiat, la acel termen, pe Bujorel Bold, denunţătorul din acest dosar, şi pe omul de afaceri Vasile Lepădatu. Bold a declarat judecătorilor că a fost luat de pe strada din Bucureşti şi adus la DNA Cluj unde i s-a dat să asculte convorbirea telefonică avută cu Stoia. “Am dat acel denunţ la DNA pentru că mi s-a spus că este vorba de o faptă penală şi am vrut să scap. Stoia nu mi-a spus că va interveni la Guvern, am dedus asta cu domnul procuror”, a spus Bold. La rândul său, Lepădatu a declarat că nu are nici o legătură cu acest caz şi că nu i-a cerut niciodată nimic lui Bold, de altfel nici în prezent problema sa nefiind rezolvată. La ultimul termen, procurorii DNA au cerut condamnarea cu executare a lui Stoia, iar avocaţii acestuia au cerut achitarea. Procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată pe Călin Stoia, cercetat în cauza în care este acuzat şi fostul primar din Cluj Napoca, Sorin Apostu, într-un alt dosar după ce ar fi promis unor persoane că va interveni pe lângă funcţionari publici din Guvern pentru alocarea de bani prin HG pentru comuna Ioneşti. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis în judecată pe Călin Stoia în acest dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, informa, în 21 decembrie 2011, DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că, în 28 august 2011, Călin Stoia a lăsat să se creadă faţă de un denunţător că are influenţă, prin intermediul unor persoane, asupra unor funcţionari publici cu atribuţii de decizie în cadrul Guvernului pe care îi poate determina să aprobe alocarea prin hotărâre de Guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ioneşti. Suma ar fi fost provenită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2011. Demersul denunţătorului s-a realizat în numele reprezentanţilor firmei ONILSERV SRL Râmnicu Vâlcea care era interesată în decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008 – 2009. Călin Stoia i-a comunicat denunţătorului că va interveni doar dacă persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcţionarii publici în cauză vor primi 100.000 de euro, adică 10% din valoarea totală a sumei solicitate. Cu toate acestea, Primăria comunei Ioneşti nu a primit în anii 2010 şi 2011 sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. La termenul din 5 martie, Călin Stoia susţinea că dosarul a fost întocmit pe baza unor supoziţii şi că nu ştia nimic despre firma sau primăria pe care trebuia să le ajute prin intervenţia sa la “Number One” din Guvern.

(Nicu Trandafir)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.