Explozie de rujeolă!

0
71

Explozie de rujeolă!
 
Cazurile din Vâlcea – monitorizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
 
În judeţul Vâlcea, ca şi în alte zone din ţară s-a înregistrat în ultimele trei luni o adevărată explozie de cazuri de rujeolă la copiii cu vârste cuprinse între un an şi jumătate şi şase ani. Pentru că în câteva judeţe din ţară s-a ajuns şi la decesul bolnavilor aceste cazuri sunt monitorizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut această anchetă deoarece în perioada noiembrie 2005 – mai 2006 s-au înregistrat în toată ţara peste 6.000 de cazuri de rujeolă şi 13 decese în rândul copiilor.” – a spus Ion Mihail, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat Vâlcea. Studiul epidemiologic a început la Vâlcea şi Suceava, dar se va extinde apoi în toată ţara, continuând cu judeţele Timiş, Hunedoara şi Braşov.
În ultimii doi ani, la Vâlcea s-au înregistrat nu mai puţin de 140 de cazuri de rujeolă, majoritatea la copii. Deşi nu a fost înregistrat nici un deces până acum numărul mare de îmbolnăviri este un semnal de alarmă pentru medici. În urma anchetei epidemiologice efectuate de curând la Vâlcea de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-a stabilit că vinovaţi pentru înmulţirea alarmantă a îmbolnăvirilor sunt atât medicii de familie, care nu îi informează pe părinţi de faptul că trebuie să-şi vaccineze copiii, cât şi mamele, care nu apelează la medicii de familie decât atunci când este prea târziu. De asemenea a reieşit că boala s-a răspândit la Vâlcea prin intermediul unor romi veniţi din judeţul Argeş.
Ancheta epidemiologică efectuată la Vâlcea de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a arătat că nu mai puţin de 90% dintre cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă se înregistrează în rândul rromilor, la copiii care nu sunt vaccinaţi. De asemenea, îmbolnăvirile au fost mai frecvente în familiile unde părinţii sunt analfabeţi şi care nu acordă nici o importanţă vaccinării. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a constatat că 80% dintre medicii de familie nu le explică rromilor importanţa vaccinării. Pe de altă parte mai mult de 90% dintre mamele chestionate ai căror copii s-au îmbolnăvit de rujeolă au declarat că nu apelează niciodată la medicul de familie, ci merg direct la spital. Începând cu luna noiembrie 2005 până în mai 2006 la Vâlcea s-au înregistrat 140 de cazuri de rujeolă, iar diagnosticul s-a pus corect pentru 118 cazuri, depistate prin analize de laborator. În această perioadă au fost 30 de cazuri apărute la copiii cu vârsta sub un an, care nu au fost vaccinaţi şi 44 de cazuri la cei cu vârste între 1 şi 4 ani. 21 de copii au făcut rujeolă la vârsta de cinci ani. 100 de persoane afectate de rujeolă nu au făcut nici celelalte vaccinuri.
„În judeţul Vâlcea nu s-a înregistrat nici un deces, dar sunt mulţi copii din grupele mici de vârstă care au fost afectaţi. Am mai avut 12 cazuri apărute la adolescenţii cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Boala s-a manifestat şi la nouă persoane cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani.” – a mai spus Ion Mihail.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.