Privatizarea Oltchim: Licitaţie cu oferta în plic, iar investitorii vor negocia cu OMV Petrom preluarea Arpechim

0
138

Privatizarea Oltchim: Licitaţie cu oferta în plic, iar investitorii vor negocia cu OMV Petrom preluarea Arpechim

 

Ministerul Economiei a publicat astăzi anunţul de vânzare al combinatului chimic din Râmnicu-Vâlcea, Oltchim SA. Potrivit anunţului, combinatul va fi privatizat în două etape, adică pe bază de oferte preliminare neangajante, fază urmată de organizarea unei licitaţii cu oferta în plic, iar potenţialii investitori vor negocia direct cu OMV Petrom preluarea rafinăriei Arpechim, de la Piteşti.

Revista „Capital“ scrie că: “Potenţialii ofertanţi sunt înştiinţaţi că pe parcursul derulării procesului de privatizare este posibilă modificarea capitalului social şi, implicit, a pachetului de acţiuni oferit spre vânzare, ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţei AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) asupra Oltchim. În acest caz, Ministerul Economiei prin OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) va vinde întreg pachetul de acţiuni pe care îl va deţine în mod corespunzător în urma modificării capitalului social”, se precizează în anunţ.

În conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a SC Oltchim SA metoda de privatizare este o metodă combinată: negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic, conform anunţului de vânzare.

“Potenţialii ofertanţi sunt înştiinţaţi de asemenea că, în scopul eventualei integrări verticale a activităţilor S.C. Oltchim S.A. şi a Rafinăriei Arpechim Piteşti (actualmente deţinută de OMV Petrom şi furnizor tradiţional al Oltchim), fără a condiţiona în niciun fel procesul de privatizare a Oltchim şi actuala ofertă, au optiunea, via OPSPI, să negocieze direct cu OMV Petrom, corelat din perspectiva sinergiilor identificate cu procesul de privatizare Oltchim, termenii unei posibile achiziţii de la OMV Petrom a activelor Rafinăriei Arpechim”, se explică în sursa citată.

Cum va decurge procesul de privatizare

Conform sursei citate, vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei la Oltchim (54,80%) va avea următoarele etape:

  • cumpărarea Dosarului de Prezentare;
  • posibilitatea efectuării propriei analize diagnostic prin accesarea Camerei de Date Electronice şi efectuării de vizite la sediul Societăţii;
  • prezentarea de către potenţialii ofertanţi a unor oferte preliminare si neangajante;
  • discuţii cu potenţialii ofertanţi pe baza ofertelor preliminare şi neangajante;
  • organizarea unei licitaţii cu ofertă în plic.

“Preţul de ofertă va fi stabilit la un moment ulterior şi făcut public printr-un nou anunţ publicitar, cu cel puţin 30 de zile înainte de organizarea licitaţiei cu oferta în plic. Tot la acel moment va fi anunţat şi cuantumul garanţiei de participare la licitaţie”, se precizează în anunţ.

Investitorii interesaţi de preluarea combinatului vor putea achiziţiona Dosarul de prezentare al Oltchim începând de marţi, 20 martie. Pentru participarea la negocierile pe baza ofertelor preliminare şi neangajante şi/sau pentru participarea la licitaţia cu ofertă în plic este obligatorie cumpărarea Dosarului de Prezentare, se arată în anunţul de vânzare.

Termenul pentru depunerea ofertelor preliminare şi neangajante expiră la data de 17 aprilie, ora 11:00.

Un anunţ în limbă de lemn, care-i bagă pe potenţialii cumpărători în ceaţă

Opinia unui cititor avizat: „Oare nu ar fi mai bine ca operaţiunea de conversie (transformare) a creanţelor (citeşte datorii către stat) să se desfăşoare înaintea începerii procesului de privatizare? Formularea din anunţul Ministerului Economiei e într-o curată limbă de lemn şi care lasă loc de interpretări…să nu zic că lasă pe cititor în ceaţă. Oare care om (companie) cu scaun la cap s-ar angaja să cumpere ceva când proprietarul îi spune ca de fapt regulile jocului se vor schimba pe parcurs?! Zău dacă mai înţeleg ceva…“

 

Alte informaţii relevante:

 

Avocatul Adrian Bulboacă, adus în CA de la Oltchim ca să ajute statul la privatizare

 

 

Adrian Bulboacă: Există o obligaţie implicită a fiecărui profesionist din mediul privat de a-şi aduce contribuţia sa şi la bunul mers al statului român, acceptarea poziţiei de administrator la o societate cu capital majoritar de stat fiind o formă particulară de îndeplinire a acesteia. Acesta este motivul pentru care am dat curs invitaţiei cabinetului Ungureanu de a mă implica în lunile următoare în ceea ce înseamnă privatizarea Oltchim pentru economia românească.

Consiliul de Administraţie (CA) al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) l-a numit pe Adrian-Cătălin Bulboacă în funcţia de administrator provizoriu al companiei pe postul rămas vacant după demisia fostului preşedinte al companiei Constantin Dascălu.

Aducerea unui specialist în tranzacţii de fuziuni şi achiziţii (M&A) în CA face parte din strategia statului de pregătire a privatizării Oltchim. Ministerul Economiei a publicat ieri anun­ţul de privatizare a Oltchim, potrivit Mediafax.

Adrian Bulboacă, 42 de ani, este managing partner al casei de avocatură Bulboacă şi Asociaţii după ce a lucrat anterior în cadrul birourilor locale ale firmelor internaţionale de avocatură Linklaters (2001-2006) şi Taylor Joynson Garrett (1996-2001). El are experienţă în sectorul M&A şi a fost implicat în pregătirea privatizării Petrom.

Oltchim este una dintre companiile de stat cu probleme, având datorii de peste 2,5 miliarde de lei la finalul anului trecut şi capitaluri proprii negative. În ultimii trei ani Oltchim a acumulat pierderi de 937 de milioane de lei. Oltchim este pe lista companiilor pe care Guvernul s-a angajat faţă de FMI să le privatizeze.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Oltchim este începând de săptămâna trecută Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei. Din CA mai fac parte Constantin Roibu, directorul general al companiei, care conduce Oltchim de peste 20 de ani, Florin Ionel, secretar de stat adjunct în Ministerul Economiei, fost consilier juridic la ING, AIG Londra şi UIB Londra (companii din sectorul asigurărilor), şi Grigore Crăciunescu.

PricewaterhouseCoopers şi firma de avocatură D&B David şi Baias asigură consultanţa pentru stat în privatizarea Oltchim.

Privatizare în două etape

„În conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a Oltchim, metoda de privatizare este o metodă combinată, respectiv negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic”, se arată în anunţul de vânzare a companiei, publicat joi de Ministerul Economiei.

Potenţialii ofertanţi sunt anunţaţi că, pe parcursul derulării procesului de privatizare, este posibilă modificarea capitalului social al Oltchim şi, implicit, a pachetului de acţiuni scos la vân­zare, ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţei Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra combinatului.

Comisia Europeană a aprobat în urmă cu o săptămână conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 mil. euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.

Guvernul a aprobat în 2009 o operaţiune de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de AVAS. Autoritatea a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 mil. lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

De asemenea, posibilii cumpă­rători sunt înştiinţaţi că au opţiunea să negocieze direct cu OMV Petrom, via OPSPI, termenii unei posibile achiziţii a rafinăriei Arpechim, fără a condiţiona în niciun fel procesul de privatizare şi oferta de vânzare a combinatului.

Arpechim a fost principalul furnizor de materii prime al Oltchim. Oltchim a amunţat de mai multe ori că intenţionează să preia Arpechim, însă nu a avut resurse financiare pentru cumpărarea activelor de petrochimie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Principalii acţionari minoritari sunt grupul german PCC şi fondul britanic Carlson Ventures, care deţin împreună circa 31% din acţiuni. Nemţii de la PCC sunt doarte interesaţi de preluarea Oltchim, însă pe lista potenţialilor investitori au mai fost vehiculate în ultimii ani numele companiei azere Socar şi al grupului rusesc TISE. (www.zf.ro)

 

Producătorul rus de energie TISE este interesat să cumpere Oltchim

Compania rusă TISE, producător de energie electrică, este interesată că cumpere pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Producătorul rus de energie TISE este interesat să cumpere Oltchim (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

„Compania este interesată în achiziţionarea pachetului majoritar pe care statul român îl va vinde anul viitor la Oltchim. (…) TISE şi-a arătat disponibilitatea de a cumpăra Oltchim şi de a continua investiţiile, în vederea retehnologizării. Ministrul Economiei, Ion Ariton, le-a prezentat calendarul de privatizare a Oltchim, care prevede finalizarea procesului în 30 aprilie 2012, şi a invitat compania rusă să participe la licitaţia care va fi organizată”, se spune în comunicat.

Ariton, a avut joi o întâlnire cu reprezentanţii companiei ruse, controlată de stat.

TISE este o companie de producţie şi investiţii in domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, infiinţată în 2003, la Moscova. Între acţionarii săi se află companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz.

 

Oltchim din Râmnicu Vâlcea este cea mai importantă unitate din industria petrochimică din România, lider în Europa Centrală şi de Est la PVC, sodă caustică, polioli şi plastifianţi.

Societatea are ca acţionar majoritar statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 54,80% din acţiuni..

CE a dat verde pentru majorarea de la Oltchim, dar nemţii de la PCC ar putea-o bloca din nou

 

 

Ce câştigă şi ce pierd acţionarii din conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim?

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a anunţat pe bursă la finalul săptămânii trecute că a fost înştiinţată de Ministerul Economiei asupra faptului că societatea a primit de la Comisia Europeană undă verde pentru conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS, care se ridică la circa 135 mil. euro.

Ştirea a fost primită cu entuziasm de investitorii de pe bursă, iar titlurile companiei au câştigat circa 8% după anunţ, închizând săptămâna la un preţ de 1,34 lei/unitate.

Totuşi situaţia este încă destul de neclară, având în vedere că operaţiunea trebuie să fie aprobată mai întâi prin AGA extraordinară, iar decizia ar putea să fie blocată de grupul care acţionează concertat cu minoritarii nemţi de la Petro Carbo Chem (PCC), care deţine circa 31,3% din acţiuni.

Legea 31/1990 privind societăţile comerciale precizează faptul că aporturile în creanţe au regimul juridic al aporturilor în natură, iar actul constitutiv al Oltchim prevede că majorările de capital prin aport în natură trebuie să fie aprobate cu votul a cel puţin 75% din drepturile de vot ale acţionarilor, iar la AGA ar trebui să fie prezenţi cel puţin 75% din acţionari.

„Majorările de capital social cu aport în natură trebuie să fie aprobate de adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă cel puţin 3/4 din numărul titularilor capitalului social, şi cu votul acţionarilor ce deţin cel puţin 75% din drepturile de vot”, se arată în actul constitutiv al Oltchim.

Statul controlează prin intermediul Ministerului Economiei 54,8% din acţiunile Oltchim şi deşi deţine controlul asupra companiei, ar putea să nu strângă destule voturi în AGA pentru ca operaţiunea de conversie în acţiuni a datoriilor AVAS să fie pusă în practică.

Nemţii de la PCC nu au fost de acord cu conversia statului şi au amânat pe cât posibil opera­ţiunea, fiind de altfel cei care au raportat la Comisia Europeană faptul că statul intenţionează să convertească o creanţă în acţiuni şi prin acest fapt au condus la ancheta desfăşurată de Comisie pentru a determina dacă conversia în acţiuni a statului intră în categoria „ajutor de stat”. Pe măsură ce ancheta era în desfăşurare, PCC a cumpărat între timp acţiuni de pe bursă şi a ajuns în prezent să deţină 17,5% din titlurile Oltchim. Anul trecut în acţionariatul Oltchim şi-a făcut apariţia fondul britanic Carlson Ventures, care a ajuns prin intermediul vehiculului Nachbar Services Ltd. înregistrat în Cipru să deţină puţin peste 14% din acţiunile Oltchim.

Fondul britanic şi grupul PCC au anunţat anul trecut că acţionează concertat şi deţin împreună 31,3% din capitalul Oltchim.

Cei doi acţionari au strâns din piaţă suficiente acţiuni pentru ca în prezent să aibă putere de „veto” în cazul majorărilor de capital cu aport în natură desfă­şurate de Oltchim.

Poziţia puternică de care beneficiază nemţii de la PCC în acţionariatul Oltchim le cresc serios şansele să preia combinatul în cadrul procesului de privatizare care urmează să fie demarat de stat în primăvara acestui an.

Conversia datoriilor AVAS în acţiuni ale Oltchim ar reduce gradul de îndatorare al companiei, existând posibilitatea ca aceasta să poată atrage din nou împrumuturi de la bănci cu scopul achiziţionării de materie primă în vederea reluării activităţii la capacitate maximă. În prezent, din cauza lipsei de bani şi a materiei prime, Oltchim trimite lunar în şomaj circa 840 de salariaţi dintr-un total de circa 3.500, pentru că nu le poate da de lucru, fapt ce accentuează şi mai mult pierderile raportate de companie.

Pe de altă parte, chiar şi după conversia datoriilor AVAS în acţiuni Oltchim compania va rămâne în continuare cu datorii de peste 1,9 mld. lei (447 mil. euro), în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut avea datorii care se cifrau la 2,5 mld. lei (582 mil. euro). Principalele bănci creditoare ale Oltchim, BCR şi Banca Transilvania, au negociat anul trecut cu Ministerul Economiei ca în cazul derulării majorării de capital să transforme şi ele o parte din împrumuturile acordate Oltchim în acţiuni. Cele două bănci ar ajunge astfel să deţină pachete semnificative de acţiuni la Oltchim.

Conversia datoriilor în acţiuni ar dilua puternic participaţiile acţionarilor minoritari actuali ai companiei, în condiţiile în care aceştia ar trebui să vină cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-şi menţine deţinerile actuale. De exemplu, în cazul punerii în practică a conversiei în acţiuni şi al neparticipării minoritarilor la majorare, nemţii de la PCC şi fondul Carlson ar mai rămâne cu circa 2% din acţiunile Oltchim faţă de 31,3% din capital, cât deţin în prezent.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care grupul PCC s-a declarat de la bun început împotriva majorării capitalului Oltchim cu aportul creanţelor AVAS.

Fondul Carlson şi nemţii de la PCC, care au cheltuit împreună peste 10 mil. euro pentru a achiziţiona acţiuni Oltchim, s-ar trezi astfel că nu mai deţin nici 5% din acţiunile Oltchim şi drepturile acestora în cadrul companiei ar fi afectate în consecinţă.

Combinatul chimic a consemnat pierderi de 90,3 milioane lei în ultimul trimestru din 2011, astfel că a încheiat anul cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Cifra de afaceri a urcat cu 17,1%, de la 1,3 miliarde de lei la 1,53 miliarde de lei. (www.zf.ro)

PCC SE își reafirmă interesul de a participa la procesul de privatizare a Oltchim SA

Publicat de Argesul.info |

În contextul acordului recent anunțat între Fondul Monetar International si Ministerul Economiei din Romania, care indică faptul că privatizarea Oltchim SA urmează a fi finalizată până la sfârșitul lunii aprilie 2012, PCC SE își reiterează interesul de a participa la anunțată privatizare a Oltchim SA.

Interesul de a participa la privatizarea Oltchim a fost exprimat de către PCC SE în numeroase scrisori trimise către AVAS si Ministerul Economiei inca din anii 2007 si 2008. Acest interes a continuat de-a lungul ultimilor cinci ani si a fost confirmat in mod deschis si repetat de catre PCC SE in numeroasele scrisori transmise Ministerului Economiei pe parcursul anilor 2009, 2010 si 2011. In tot acest timp, interesul PCC SE de a participa la privatizarea Oltchim a fost comunicat in mod transparent opiniei publice, prin numeroasele declaratii de presa emise de către PCC SE.

PCC SE dorește să își reconfirme interesul de a participa la apropiata privatizare a Oltchim SA. PCC SE salută acordul încheiat între FMI și autoritățile române privind finalizarea procesului de privatizare a Oltchim până la sfârșitul lunii aprilie 2012 și așteaptă cu interes să ia parte la acest proces.

PCC SE crede cu tarie că privatizarea este cea mai bună soluție pentru Oltchim SA, singura care poate garanta viitorul și dezvoltarea companiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.