FMI intervine în transporturi şi cere reluarea lucrărilor la linia CFR Vâlcea-Vâlcele

0
82

FMI intervine în transporturi şi cere reluarea lucrărilor la linia CFR Vâlcea-Vâlcele

Compania CFR va trebui să încheie până la sfârşitul lunii iunie o înţelegere cu constructorul belgian Eurostation pentru modernizarea Gării de Nord din Bucureşti şi va fi obligată să identifice surse de finanţare pentru reabilitarea liniei de cale ferată Vâlcea-Vâlcele, proiect întârziat de 14 ani.
Sursa de finanţare, care va putea include şi garanţii de stat, va trebui identificată până cel târziu la sfârşitul lunii aprilie.

Calea ferată Râmnicu Vâlcea-Vâlcele (cunoscută între 1989 și 1994 în Mersul Trenurilor sub denumirea de magistrala 219) este o cale ferată care face legătura între localitățile Râmnicu Vâlcea (judeţul Vâlcea) și Vâlcele (județul Argeş). Având o lungime de 39 km, linia a fost construită între anii 1979-1989, fiind deschisă traficului în 1989, chiar dacă unele lucrări nu au fost realizate în întregime. Alunecările de teren numeroase de pe acest tronson au făcut ca linia să fie închisă.
Această linie a fost proiectată pentru a decongestiona traficul de pe ruta București – Brașov (să se creeze astfel două trasee, unul via Ploiești, altul via Podu Olt – Făgăraș), să scurteze distanța dintre Arad și București, iar pe plan local să se realizeze o legătură feroviară rapidă între București, Râmnicu Vâlcea, Valea Oltului și Sibiu, evitându-se astfel varianta ocolitoare pe la Caracal și Piatra Olt.

Chiar dacă actualmente nu este deschisă traficului feroviar, calea ferată Râmnicu Vâlcea-Vâlcele este una dintre cele mai impresionante lucrări de infrastructură din România. Printre lucrările de artă se numără două tunele: Gibei (2250 m, unul dintre cele mai lungi din țară) și Ploștina (1910 m), trei viaducte mari: Topolog (1440 m, cel mai mare din țară), Sâmnic (540 m) și Sâmnicel (270 m), precum și alte viaducte mai mici (6 la număr), un pod peste râul Olt și altul peste râul Argeș.
Stațiile de pe acest tronson sunt: Râmnicu Vâlcea Est, Blidari (sau Sâmnic), Schitu Matei (sau Ciofrângeni), Tutana, Vâlcele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.