În acest an, se vor reabilita termic 21 de blocuri de locuinţe din Râmnicu Vâlcea

0
75

• Cu un buget în 2012 de 1,7 milioane euro,

În acest an, se vor reabilita termic 21 de blocuri de locuinţe din Râmnicu Vâlcea

În cursul săptămânii trecute, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat proiectul de buget pentru finanţarea lucrărilor de intervenţie privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, pentru anul 2012. Astfel, în cursul acestui an, Primăria Râmnicului va dispune de un buget total de circa 7,34 milioane de lei (1,7 milioane de euro), bani cu care se va finanţa reabilitarea termică a 21 de blocuri de locuinţe, dintre care la 13 imobile s-au început lucrările în 2011. La data de 31 decembrie 2011, contul „Disponibil din fonduri cu destinaţie specială pentru finanţarea lucrărilor de intervenţie privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe” avea un sold de circa 255.000 de lei din care care 136.000 lei de la asociaţiile de proprietari, iar restul de la bugetul local. Pentru anul 2012, se preconizează că resursele care vor alimenta acest cont vor fi după cum urmează: sold din anul trecut – 255.000 lei, transfer de la bugetul local – 3,3 milioane de lei, transfer de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – 2,1 milioane de lei, alimentare cont din fond reparaţii al asociaţiilor de proprietari – 1,68 milioane de lei.

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe şi ordinului comun al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi al ministrului Finanţelor, s-a stabilit printre altele modul de finanţare a lucrărilor de reabilitare. Astfel, finanţarea lucrărilor de reabilitare termică este asigurată în următoarele proporţii: 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local iar restul de 20% din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari. Având în vedere prevederile normelor de aplicare a acestei ordonanţe, Primăria Râmnicului a deschis la Trezoreria Râmnicu Vâlcea un cont de disponibil pentru gestionarea resurselor menţionate anterior. Pe de altă parte, trebuie să spunem că la finele anului trecut, Comisia Europeană a fost de acord ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) să utilizeze fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit, potrivit instituţiei. „Suntem în discuţii avansate cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a permite utilizarea fondurilor din POR şi pentru lucrări de creştere a eficienţei energetice. 

Comisia Europeană susţine iniţiativa noastră, iar, în prezent, lucrăm la punerea în practică a acestei iniţiative. Dorim să facem lucrări complexe de creştere a eficienţei energetice a locuinţelor şi nu să ne rezumăm la o simplă anvelopare”, a declarat într-un comunicat Răzvan Murgeanu, secretar de stat în MDRT. În cursul lunii martie 2012, MDRT va prezenta o schemă de finanţare a lucrărilor de creştere a eficienţei energetice prin fonduri europene nerambursabile. Beneficiarii vor fi autorităţile publice locale, în parteneriat cu asociaţiile de proprietari. „Vrem ca fondurile să fie disponibile pentru întregul mediul urban. De asemenea, vrem să interesăm beneficiarii în acest demers, de aceea şi ei vor trebui să vină cu o parte de cofinanţare, pe care în prezent o discutăm. Prioritate la lucrări vor avea blocurile de locuinţe construite în perioada 1950-1990 şi care, în prezent, au pierderi energetice şi costuri mari de întreţinere”, a mai spus Murgeanu. Schema de finanţare va fi inclusă în POR 2007-2013, prin Axa Prioritară 1.

(Petre Coman)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.