Mai sunt două săptămâni până la debutul grupelor principale ale Ligii Campionilor

0
86

• Cu cine ne batem pentru semifinale?

Mai sunt două săptămâni până la debutul grupelor principale ale Ligii Campionilor

Dintre cele trei variante de grupe se poate spune că Oltchim Râmnicu Vâlcea a nimerit în cea mai convenabilă, cu şanse mari de a accede în semifinale. Elevele lui Radu Voina le vor avea ca adversare pe campioanele din Muntenegru, Slovenia şi Franţa, Buducnost, Krim Ljubljana şi Metz şi sunt creditate cu şanse mari de calificare. În mare parte, problema poate fi rezolvată dacă româncele nu vor pierde în etapa de debut, atunci când se vor deplasa la Ljubljana. În mod normal, cu şapte sau opt puncte se poate ajunge în penultima etapă a Ligii Campionilor.

Sperietoarea Buducnost

Campioana din Muntenegru, Buducnost Podgorica, a câştigat Grupa A, cu zece puncte, tot atâtea câte a acumulat şi Oltchim. Adversara Oltchimului a pierdut singura partidă chiar în ultima etapă, 20-34 pe terenul lui Midtjylland, după 60 de minute în care nu s-a forţat prea tare pentru calificare. Gurile rele au spus că Buducnost le-a facilitat voit drumul spre grupele principale nordicelor. Gruparea din Podgorica a marcat în grupe 172 de goluri şi a primit 149. Are al doilea atac din Liga Campionilor, după ETO Gyor dar o apărare vulnerabilă. Gruparea din Podgorica are în lot şase handbaliste străine, dintre care una este româncă. Adriana Ţăcălie este la primul sezon pentru Buducnost şi a marcat şase goluri. Celelalte straniere sunt Dragana Cvijic, Zeljka Nikolic, Dijana Stevin (toate din Serbia), Dijana Jovetic (Croaţia) şi Clara Woltering (Germania). Vedetele de incontestat de la Podgorica sunt Bojana Popovic, Ana Djokic şi Katarina Bulatovic. Campioana din Muntenegru a ajuns până în semifinalele ediţiei trecute a competiţiei, atunci când a fost eliminată de Larvik, formaţie care avea să câştige trofeul pus în joc. Interesant este că Oltchim a transferat de la Buducnost, la finele sezonului trecut, două handbaliste: portarul croat Sanela Knezovic şi interul muntenegrean, Marija Jovanovic. Oltchim şi Buducnost s-au întâlnit şi în ediţia trecută a grupelor principale ale Ligii Campionilor şi şi-au împărţit victoriile.

Krim, de învins

Krim Mercator Ljubljana este campioana din Slovenia care are în palmares Liga Campionilor. Trupa antrenată de Tonje Tiselj, technician dorit acum câţiva ani şi de Oltchim, a terminat pe locul secund în grupa B, obţinând calificarea cu mari emoţii, chiar în ultima etapă, atunci când a pierdut pe propriul teren cu Larvik dar a avut noroc cu insuccesul lui Viborg la Podravka Koprivnika. Krim a făcut în faza grupelor un meci mare, contra danezelor, pe propriul teren, atunci când au condus cu 10-0 şi s-au impus în final cu 31-25. Interesant este că gruparea din Ljubljana a terminat în clasament cu un golaveraj negatic, 143 de goluri marcate şi 151 primite. În ediţia trecută a Ligii Campionilor, Krim a ajuns în faza grupelor principale, acolo unde le-a avut ca adversare pe Oltchim, Buducnost şi Itxako. Chimistele şi slovenele şi-au împărţit victoriile dar au văzut semifinalele la televizor, mai departe mergând Buducnost şi Itxako. Echipa din Slovenia are în lot nu mai puţin de nouă handbaliste străine: patru croate: Kristina Franic, Jelena Grubisic, Andrea Penezic şi Andrea Seric, o asutriacă – Gorica Acimovic, o daneză – Kristina Bille, o rusoaică – Liudmila Bodnieva, o maghiară – Ibolya Wieszne şi o ucraineancă – Maryna Vergeliuk.

Metz, surpriza din Franţa

Campioana din Franţa, Metz, este una din surprizele acestei ediţii a Ligii Campionilor. Franţuzoaicele au terminat pe locul secund într-o grupă dificilă şi le-au lăsat acasă pe danezele de la Randers şi pe austriecele de la Hypo Viena, pe primul loc terminând unguroaicele de la ETO Gyor. Metz pare a avea ultima şansă de calificare dar punctele care se vor pune la bătaie pe terenul lor se pot dovedi a fi decisive pentru stabilirea celor două formaţii care ajung în semifinale. Metz a avut un golaveraj negative, 152 de goluri marcate şi 154 primite. Adversara Oltchimului are în lot cionci straniere, dintre care cea mai cunoscută este rusoaica Ekaterina Andryushina. Celelalte sunt: Yvette Broch şi Luciano Jurswailly (ambele din Olanda), Svetlana Ognjenovic (Serbia) şi Tamara Horacek (Croaţia). Metz nu a jucat în ediţia trecută a Ligii Campionilor dar a ajuns până în semifinala Cupei Cupelor, acolo unde a fost eliminată de FTC Budapesta.

Grupa 1 are patru favorite!

În cealaltă grupă principală a Ligii Campionilor situaţia este cu mult mai complicată, toate cele poatru formaţii având şanse reale de calificare. ETO Gyor din Ungaria, Larvik din Norvegia, Midtjylland (fosta Ikast) din Danemarca şi Itxako Estella din Spania se vor bate pentru cele două locuri calificante. Interesant este că unguroaicele, norvegiencele şi ibericele au jucat în semifinalele ediţiei trecute a Ligii Campionilor, din careul de aşi lipsind numai Buducnost Podgorica.

Debut cu dreptul în 2012

Oltchim Râmnicu Vâlcea a debutat cu dreptul în 2012, reuşind să câştige primul meci oficial. Elevele lui Voina şi Roşca s-au deplasat la Brăila, pentru meciul cu Dunărea din localitate şi s-au impus cu 33-30. După 20 de minute echilibrate, campioanele au avut 16-10 la pauză. Dbutul mitanului secund le-a aparţinut gazdelor care au redus handicapul de pe tabelă la numai un gol, la zece minute de la reluare: 18-19. Peste alte şapte minute, Dunărea a egalat la 22 şi meciul părea să aibă un final incendiar. În minutele decisive, diferenţa de valoare şi de experienţă şi-a spus cuvântul, Oltchim s-a distanţat din nou şi a câştigat fără prea mari emoţii. Echipa vâlceană este pe primul loc al clasamentului, cu opt victorii din opt meciuri şi câştigarea unui nou titlu naţional este o formalitate şi de această dată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.