Emilian Frâncu cere sprijinul ministrului Educaţiei pentru reabilitarea drumului care duce la ICSI
Săptămâna trecută, senatorul Emilian Frâncu, preşedintele PNL Râmnicu Vâlcea şi candidatul USL la Primăria Râmnicului, a formulat o nouă întrebare la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pe tema reabilitării şoselei care leagă drumul naţional Râmnicu Vâlcea – Drăgăşani de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice – ICSI Râmnicu Vâlcea. „Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice este o unitate de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice Rm. Vâlcea funcţionează în baza HG nr. 1319/25 noiembrie 1996 şi a Legii nr. 324 din 8 iulie 2003 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică si de dezvoltare.
ICSI se află situat la limita municipiului Rm. Vâlcea, învecinându-se cu terenuri administrate de comuna Mihăeşti. Terenul din zonă, aflat în proprietatea publică a statului a fost dat în administrarea INC-DTCI-ICSI Rm.Vâlcea, conform HG 965/26 august 2009. Accesul către Institut de pe DN 64 se face pe Aleea Nuci pe cca 250 m, iar apoi pe strada Uzinei pe o lungime de cca 1300 m, respectiv de la intersecţia cu Aleea Nuci până la Poarta III USG-Ciech Govora pe o lungime de cca 450 m aflaţi în proprietatea Primăriei Rm. Vâlcea. În continuare, până la poarta institutului, drumul traversează calea ferată îngustă a remizei CF a USG-Ciech pe o lungime de aproximativ 850 m, cale ferată aflată în domeniul public al statului şi în administraţia ICSI. Datorită vechimii de peste 40 de ani, aceste drumuri s-au deteriorat afectând traficul auto.
După Revoluţie, ICSI Rm. Vâlcea a menţinut un trend ascendent de dezvoltare, atât pe relaţii naţionale, cât şi internaţionale, în acest mod dezvoltându-se puternic infrastructura internă a institutului. Din păcate, nu s-a găsit până acum posibilitatea de a se obţine fonduri de reabilitare a drumului de acces de la Autoritatea Naţională pentru Cercetarea Ştiinţifică în subordinea căreia funcţionează. Menţionez că, an de an, ICSI Rm.Vâlcea obţine zeci de medalii de aur la Saloanele Internaţionale de Inventică şi este partener la numeroase proiecte naţionale şi internaţionale de cercetare ştiinţifică. În urma constatărilor făcute, vă rog, domnule ministru să-mi comunicaţi în ce măsură, Ministerul pe care îl conduceţi, poate aloca fonduri pentru ca accesul la această unitate emblematică din judeţul Vâlcea să fie corespunzător, ştiind că foarte multe delegaţii străine vin în Râmnicu Vâlcea şi poartă dialog cu cercetătorii vâlceni la Institut dar rămân dezamăgiţi şi negativ impresionaţi de situaţia căilor de acces din zonă”, se arată în întrebarea senatorului vâlcean adresată ministrului Daniel Funeriu.