Senatorul Laurenţiu Coca se implică în rezolvarea problemelor de mediu de la USG
Zilele trecute, senatorul PSD Laurenţiu Coca a citit în plenul Parlamentului două interpelări pe adresa ministrului Economiei, Ion Ariton, şi premierului Emil Boc, interpelări în care se solicită intervenţia rapidă a Guvernului pentru a rezolva situaţia de la Uzinele Sodice Govora. „Uzinele Sodice Govora-Ciech Chimical Group SA, companie cu capital majoritar privat polonez, a demonstrat că este un investitor responsabil, care doreşte să redreseze şi să dezvolte activitatea de producţie, nu numai în propriul interes, dar şi în interesul salariaţilor români, precum şi în interesul comunităţii locale.
Totuşi, situaţia cu care se confruntă societatea la ora actuală depinde în mare măsură de rezolvarea a două probleme de mediu generate de procesul de aderare a României la Comunitatea Europeană care sunt reflectate de: OUG 34/2002 aprobată prin Legea 645/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, prin care Uzinele Sodice Govora apare în perioada de tranziţie până în data de 31.12.2011 pentru conformare la Directiva IPPC; HG 349/21 aprilie 2005 privind depozitarea deşeurilor, prin care Batalurile de slam ale Uzinelor Sodice Govora au fost incluse în lista depozitelor de deşeuri nepericuloase care sistează depozitarea lichidă. Grupul din care face parte societatea, mai deţine în Comunitatea Europeană încă trei fabrici de sodă (două în Polonia şi una în Germania). În acestea se aplică acelaşi procedeu de obţinere a sodei calcinate: tehnologia Solvay, iar apele uzate se trateză în acelaşi mod ca şi în societatea de la Govora, utilizând iazuri de decantare. În aceste condiţii, vă întreb domnule ministru, cum în Comunitatea Europeană aceeaşi tehnologie este permisă/acceptată, iar în România nu se permite, în contextul respectării în totalitate BAT-ul (reglementările europene) şi vă cerem sprijinul pentru găsirea unor soluţii juste privind îndreptarea unei erori care nu aparţine societăţii şi care poate genera o mare problemă economică.
Prin OUG nr. 34/2002, aprobată prin Legea 645/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluării, s-au impus Uzinelor Sodice Govora parametri de reducere a cantităţii de poluanţi în apele evacuate în râul Olt imposibil de atins de către cele mai performante tehnologii din lume. Tehnologiile pe care Uzinele Sodice Govora le aplica in prezent se situiază la nivelul celor de peste medie, graţie unui program de investiţii de peste 35 de milioane de Euro, derulat în ultimii ani. În acelaşi timp, Hotărârea Guvernului nr. 349/2005 ne-a impus sistarea depozitării lichide a batalurilor de slam nepericuloase începând cu data de 1 ianuarie 2013. În acest domeniu, Uzinele Sodice Govora utilizează cele mai bune tehnici disponibile în lume (BREF-BAT). Cu toate acestea îi va fi imposibil să nu mai depoziteze deşeuri lichide, aşa cum prevede hotărârea de Guvern precizată şi cum se practică în industria de profil. Dat fiind pericolul ca Uzinele Sodice Govora să-şi înceteze activitatea datorită legiferării unor imposibilităţi tehnice, ceea ce ar avea urmări grave pentru economia şi viaţa socială a judeţului şi a ţării, vă solicităm domnule prim ministru să iniţiaţi o Ordonanţă de Urgenţă şi o hotărâre de Guvern prin care să poată fi corectate prevedereile exagerate, imposibil de îndeplinit, din cele două acte normative precizate mai sus. Pentru orice date suplimentare, necesare fundamentării noilor prevederi, vă stăm la dispoziţie, împreună cu reprezentaţii conducerii companiei”, se arată printre altele în cele două interpelări ale senatorului Laurenţiu Coca.