Cum explică autorităţile şi firma executantă cozile kilometrice în trafic formate în weekend pe Valea Oltului, la viaductul de la Cârligul Mic

0
97

Cum explică autorităţile şi firma executantă cozile kilometrice în trafic formate în weekend pe Valea Oltului, la viaductul de la Cârligul Mic 

Victor Cozmei – HotNews.ro

Au fost două accidente rutiere mortale pe Valea Oltului. În plus, au trecut şi două coloane oficiale”, au explicat reprezentanţii firmei care lucrează la refacerea viaductului de pe DN7 la Cârligul Mic. Aici, pe una dintre cele mai importante artere din ţară, la finele săptămânii trecute s-au format cozi de circulaţie care se întindeau pe kilometri buni. De cealaltă parte, autorităţile dau vina şi ele pe aceleaşi accidente de circulatie, dar arată cu degetul şi spre firma executantă care nu lucrează decât într-o singură tură şi care nu ar avea destui muncitori pe pod. „Au fost şi zile când erau doar 10 muncitori„, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanţii direcţiei Drumuri Naţionale Vâlcea.

Autorităţile: O primă măsură a fost luată. Traficul peste 7,5 tone este restricţionat

„Vinerea în general traficul este mult mai mare. Dar acum (n.r. – vineri, 29 iulie), au fost şi nişte accidente de circulaţie mortale pe Valea Oltului, s-a strâns coada şi mai mare în momentul când s-au cercetat accidentele şi s-a stat, întradevăr, mai mult decât alte dăţi la coadă. În 40-50 de minute, pe Valea Oltului, la aşa un trafic, se face o coadă de 5-10 km. Podul de la Cârligul Mic are 640 de metri lungime. Vă daţi seama că şi timpul de trecere este mai mare, chiar şi dacă ai trece normal”, au explicat pentru HotNews.ro reprezentanţii Direcţiei Drumuri Naţionale (DN) Vâlcea.

Autorităţile au precizat că, începând de luni, s-a luat o măsură suplimentară pentru a ajuta la fluidizarea traficului pe Valea Oltului, şi anume s-a instituit o interdicţie de circulatţe pentru autoturismele cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane şi vehiculelor cu regim prioritar.

Restricţia temporară de circulaţie se aplică de la 1 august, în zilele de luni până vineri, între orele 12:00-20:00, pe DN7, sectorul cuprins între km 170+750 (intersecţia DN7 cu DN67 – limita municipiului Rm.Vâlcea, judeţul Vâlcea, şi km 258+230 (intersecţia DN7 cu DN1 – Vestem, judeţul Sibiu), tronsonul fiind marcat cu panouri avertizoare. Restricţia permanentă se aplică aceleiaşi categorii de vehicule în zilele de sâmbătă şi duminică, pe intervalul orar 6:00-22:00.

Autorităţile: Nu se lucrează noaptea şi sunt puţini oameni pe pod. Au fost şi zile când erau doar 10 muncitori


Pe de altă parte, autorităţile arată cu un deget şi către firma care se ocupă de lucrările de pe DN7 de la viaductul de la Cârligul Mic, SC Brom-Build Corporaţion SRL.

„Depinde şi de firmă destul de mult. Ei reclamă că sunt oameni puţini pe pod, poate e şi asta una din cauze. Într-o zi are 23, într-o zi are 15 oameni pe pod. La el se lucrează şi în weekend. S-au făcut presiuni pe constructor să mai suplimenteze numărul de oameni. Au avut şi 23, dar au avut şi 10 în unele zile.

Nu se lucrează în ture. Se lucrează doar în timpul zilei. I s-a sugerat firmei să lucreze zi-lumină (n.r. – de când se luminează de ziuă până se lasă întunericul.) Dacă firma nu va da un raspuns pozitiv, există şi posibilitatea de reziliere a contractului. Lucrarea asta este urmarită personal de directorul regionalei de la Craiova. De vineri după-masă până ieri (n.r. – duminică) la ora 20 a stat efectiv pe lucrare. Să vadă ritmul, să vadă cum se lucrează, câti oameni lucrează. Toate astea ca să tragă o concluzie şi să se ia o hotărâre. Într-o zi, două, firma trebuie să ia o hotărâre privind mărirea numărului de muncitori”, au mai precizat reprezentanţii DN Vâlcea pentru HotNews.ro.

În ceea ce priveşte eventuale penalizări financiare care ar putea fi aplicate firmei executante, reprezentanţii DN Vâlcea au precizat că firma este deja „în penalităţi pentru că a întarziat şi nu a respectat termenele iniţiale. Termenul de finalizare a celor două fire este în luna septembrie. Dacă este un ritm alert aşa cum a sugerat direcţia generală Craiova şi se respectă graficul de lucru impus, termenul ar fi unul realist. Nu există nici o restanţă de plată către firma executantă”.

În plus, conform autorităţilor, firmei executante i s-a cerut şi un grafic tehnologic săptămânal precum şi rapoarte zilnice care să fie trimise la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova.

„În fiecare dimineată se transmite prin e-mail la DRDP Craiova şi de acolo mai departe la centru ce au făcut în ziua respectivă, ce fac a doua zi, ce număr de oameni au, ce utilaje au. S-a stabilit aşa de o saptamană. Până acum s-au ţinut de treabă şi firma a transmis în fiecare zi.

Trebuie să ţinem cont că astfel de lucrări nu se pot face în orice perioadă a anului. Trebuie făcute pe timp călduros. Ştim că deranjează teribil dacă şoferii văd doar 10 muncitori pe pod. Dacă am vedea 30 sau 50 de oameni care muncesc ca furnicile pe pod am înghiţi în sec şi măcar am spune <>„, au mai precizat reprezentanţii DN Vâlcea.

Autorităţile: La lucrarea asta poliţia a stat în permanenţă în zonă

În ceea ce priveşte lipsa echipajelor de poliţie din zona de lucrări pe care cititorii HotNews.ro au semnalat-o, autorităţile au precizat că, ori de câte ori traficul se îngreunează, „echipajele de poliţie sunt pe teren. DN7 este drum european şi are trei tronsoane cu poliţie. Ori de câte ori s-a aglomerat, poliţiştii au fost mereu lângă noi. Şi în weekendul ăsta au fost poliţişti acolo. La lucrarea asta poliţia a stat în permanenţă în zonă”.

Pe langă lucrările de refacere a viaductului de la Cârligul Mic, DN Vâlcea mai anunţă intrarea în lucrări şi a unui alt viaduct, Râul Vadului. „Dar acolo problema este mult mai simplă întrucât avem o variantă ocolitoare, chiar lângă pod. Acolo se poate executa lucrarea fară să se întrerupă traficul. Viaductul ăsta este la o distanţă de 35 de kilometri de viaductul de la Cârligul Mic. Nu va influenţa traficul de acolo”, au precizat autorităţile.

Firma executantă despre „vinerea neagră”: Două accidente mortale şi două coloane oficiale / Acum se circulă normal

Firma care execută lucrările la viaductul de la Cârligul Mic este Brom-Build Corporaţion SRL şi are sediul în Baia Mare. Conform datelor de la Registrul Comerţului, acţionar majoritar, cu 99% din acţiuni, este Gheorghe Brumar. În anul 2009, firma a avut o cifră de afaceri de aproape 2,85 milioane de lei şi a avut 37 de salariaţi.

În luna mai 2011, Brom-Build Corporaţion SRL a fost firma care a primit cea mai mare amendă (22.000 lei) din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad pentru primirea la muncă a unor persoane fară forme legale de angajare

Trandafir Zainea, coordonator de lucrări pentru firma Brom-Build Corporaţion SRL, a precizat pentru HotNews.ro că ambuteiajele din weekend au fost o situaţie total specială şi că acum (n.r. – luni, 1 august, ora 15:00), traficul pe viaduct se desfaşura în condiţii „aproape normale”, iar cozile sunt de doar 20-30 de maşini.

„Vineri a fost o problemă foarte mare pentru că au fost două accidente mortale. Unul spre Brezoi şi unul în zona Câineni. La o distanţă de vreo 15-20 de kilometri de viaduct. Poliţia şi procuratura au avut nevoie de măsurători şi au trebuit să oprească traficul. A fost o situaţie de excepţie vinerea trecută. În plus, au fost două coloane oficiale care au avut prioritate. Aproape în fiecare zi servicile de urgenţă fac două-trei curse. Acum (n.r. – luni, 1 august, ora 15:00), se circulă aproape normal. Cozile sunt acum, la ora la care discutăm, de 20-30 de maşini pe fir. Asta înseamnă între 5 si 12 minute timp de aşteptare”, a declarat Zainea.

„O situaţie ca vineri nu am mai avut. Singurele situaţii asemănătoare mai apar doar în zilele când trec transporturile agabaritice, care depăşesc 4,20 metri. Şi astăzi, luni, avem un astfel de transport. Acestea trebuiesc conduse la pas pe pod să nu lovească balustrada. Apoi au probleme la ieşirea de pe viaduct spre Sibiu unde curba este mai stransă”, a mai spus Zainea.

Firma executantă: Au fost şi fluctuaţii al numărului de muncitori. Sâmbătă au fost 18, iar vineri au fost 23 pe viaduct

În ceea ce priveşte reproşul autorităţilor privind numărul mic de muncitori cu care operează firma Brom-Build pe viaduct, coordonatorul de lucrări al firmei a recunoscut că „au fost şi fluctuaţii”.

„Astăzi sunt 23 de muncitori. Duminică nu s-a lucrat. Sâmbătă au fost 18 pe pod, iar vineri şi joi au fost 23 de muncitori. Sâmbătă au fost 18 pentru că doi dintre piloţi, după ziua de vineri, efectiv au clacat. Nu au vrut să mai vină la muncă. Nu se lucrează în schimburi. Se lucrează de dimineaţă de la 7 pană la orele 19. Cu o pauză de masă de 30 de minute.

Există o recomandare ca firma să mărească numărul de angajaţi. Dar această hotărâre ţine de administraţia societăţii care işi face nişte calcule de rentabilitate. Firma are tot interesul să-şi deruleze lucrarea şi să nu se rezilieze contractul”, a precizat Trandafir Zainea.

Firma executantă: Noaptea e prea riscant să lucrăm. Putem vorbi de două schimburi pe timp de lumină

În ceea ce priveşte posibilitatea da a se executa lucrări şi pe timpul nopţii, reprezentantul firmei a spus că lucrările pe timp de noapte ar prezenta un risc prea mare pentru muncitori, dar că se poate discuta de două schimburi pe toata perioada zilei când este lumină.

„În schimburi, putem să discutăm de zi-lumină, să mergem mai mult în noapte. Să lucrăm pe timp de zi cât avem lumină. Noaptea să ştiţi că pe pod, mai ales că este destul de lung, este aproape imposibil de lucrat. Dedesubt este apă la 7-8 metri, este cam riscant să lucrezi noaptea doar la lumina farurilor sau a proiectoarelor. Riscul pentru muncitori ar fi prea mare. Rămâne doar mărirea numărului de salariaţi să lucrăm in două schimburi în timpul zilei”, a precizat Trandafir Zainea.

Firma executantă: La început de septembrie se circulă pe ambele sensuri de circulaţie pe viaductul de la Cârligul Mic

În ceea ce priveşte termenele de finalizare, reprezentantul firmei executante susţine că pe 7 august firul la care se lucrează în prezent va fi asfaltat complet.

„În momentul în care dăm drumul la trafic pe asfalt curat, nu ar mai fi nicio problemă. La sfârşitul lunii august, prima săptămână din septembrie, că ţine şi de vreme, sperăm să dăm drumul la ambele fire de circulaţie. Termenul final pentru toată lucrarea este 31 octombrie, dar în septembrie se va circula normal pe cele două sensuri”, a mai spus Zainea. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.