• În oraşul Călimăneşti,
Primarul Ilie Amuzan va da startul taberelor de pictură „Vlaicu Ionescu” şi de teatru „Florin Zamfirescu”
Luni, 4 iulie, la Centrul de Expoziţii Nord Oltenia din Călimăneşti va avea loc deschiderea oficială a Taberei Internaţionale de Pictură „Vlaicu Ionescu” ediţia a V-a şi a Taberei Naţionale de Teatru „Florin Zamfirescu”, ediţia a III-a. Cu acest prilej, vor susţine alocuţiuni: ing. Ilie Amuzan, primarul oraşului Călimăneşti; Myriam Provence, preşedinte Asociaţia Europeană pentru Conservarea şi Promovarea Patrimoniului Cultural European Paris – Franţa; Marianne Vulcu Greco, secretar al Asociaţiei Europene pentru Conservarea şi Promovarea Patrimoniului Cultural European Paris – Franţa; prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, rectorul Univesrităţii de Arte Teatrale şi Cinematografice „I.L. Caragiale” Bucureşti, iniţatorul proiectului teatral. În cadrul programului va fi prezentat vernisajul expoziţiei retrospective 2007-2010 de către Fenia Driva.
Anul trecut, cea de-a doua ediţie a taberei de teatru de la Călimăneşti a lui Florin Zamfirescu a debutat fără prezenţa marelui actor român care şi-a lăsat fiica, pe Ştefana Samfira, să facă deschiderea. Aceasta a pregătit cu câţiva dintre studenţii care participă la tabără un fragment dintr-o piesă de teatru, „Cerere în căsătorie” de Cehov, care a reuşit să smulgă aplauzele publicului prezent într-unul dintre modulele Centrului Expoziţional de la Seaca, unde autorităţile s-au gândit să facă anul acesta deschiderea taberei. Florin Zamfirescu a demarat proiectul organizării unei tabere de teatru în localitatea natală, Călimăneşti, încă de anul trecut, impresionat de gestul autorităţilor locale de a-i pune numele pe Casa de Cultură. Tot în 2010, a reuşit să aducă şi mai mulţi studenţi de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti.
Cursurile taberei de pictură din acest an vor avea loc la Casa de Cultura din Călimăneşti. „Faptul că organizăm şi acum aceste două evenimente este o stare de normalitate, căci nu se poate vorbi de dezvoltarea unei zone fără cultură. Este important ca, la apariţia în oraşul Călimăneşti a unui centru expoziţional, să aveam să le oferim oamenilor de afaceri care vor veni aici şi din cultura noastră, atât cea tradiţională din Călimăneşti, dar, de ce nu, şi pe cea a ţării. Aceste două evenimente, tabără de teatru şi cea de pictură, ne oferă această şansă”, a precizat Ilie Amuzan, primarul din Călimăneşti.
Tabăra Internaţională de Pictură de la Călimăneşti poartă numele lui Vlaicu Ionescu, născut la 1 aprilie 1922, la Jiblea, în judeţul Vâlcea, licenţiat în pictură şi muzicologie, profesor de pictură, mare expert şi colecţionar de artă. De altfel, colecţia sa era celebră în epocă, printre tablourile adunate de profesor numărându-se şi o operă a celebrului Rafael Sanzio de Urbini. După ce a părăsit România, prin anii ’60, Vlaicu Ionescu şi-a dedicat întreaga viaţă decriptării şi interpretării „Centuriilor” şi „Profeţiilor” lui Nostradamus, impunându-se pe plan internaţional ca unul dintre cei mai buni interpreţi. (P.C.)