Legea privind alegerea primarilor din primul tur este nedemocratică şi toxică pentru România

0
105

Declaraţie politică a deputatului Aurel Vlădoiu:

Legea privind alegerea primarilor din primul tur este nedemocratică şi toxică pentru România

Traian Băsescu şi liderii grupurilor de interese din PD-L sunt tot mai îngroziţi de gândul că, cel târziu în anul 2012, vor pierde Puterea, dar şi instrumentele prin care, pe spinarea statului, au reuşit să-şi mărească averile. Asta în timp ce tot mai mulţi dintre români au ajuns sub pragul sărăciei. Pedeliştii sunt conştienţi că riscă să nu mai obţină nici 10 la sută din sufragii şi, de aceea, încearcă disperaţi să găsească noi metode de fraudare a alegerilor următoare.
Din planul lor diabolic de a frauda viitoarele competiţii electorale face parte şi ideea alegerii primarilor din primul tur, pentru că nu-i interesează o confruntare electorală cinstită. Pentru ei, nu contează că această lege este total nedemocratică. Pe ei îi interesează doar Puterea, pe care să o folosească împotriva românilor şi în beneficiul grupurilor pe care le servesc sau din care fac parte.

Promovarea acestei legi de către PD-L demonstrează şi faptul că actuala Putere intenţionează să se folosească din plin de resursele financiare ale statului pentru a obţine cât mai multe voturi. Este limpede că, în condiţiile în care se va consfinţi varianta cu un singur tur de scrutin, până în ziua alegerilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va aloca fonduri doar localităţilor cu primari PD-L sau cu primari dispuşi să susţină Partidul Democrat Liberal, evident, în ideea de a-şi maximiza scorul electoral. În schimb, în celelalte oraşe şi comune, PD-L va incerca sa intimidze, sa persecute şi sa hărţuiasca candidaţii puternici ai Opoziţiei, sperând ca aceştia să cedeze si sa se inscrie in PDL sau UNPR.

Rezultatul, dacă legea va fi promulgată de către preşedinte, va fi următorul: candidaţii care obţin cel mai mare rezultat vor fi desemnaţi câştigători. De exemplu, într-o localitate cu 1.200-1.400 de votanţi, din care la urme se prezintă jumătate, 600-700, se va putea întâmpla ca primarul să fie ales cu 80-100 de voturi. Ce legitimitate să aibă un primar ajuns în funcţie în acest mod? Pe cine ar reprezenta un primar ales astfel? Ar fi o situaţie absurdă, dar astfel de situaţii sunt preferantele celor de la PD-L. Neexistând un al doilea tur, în care majoritatea să decidă, iar majoritatea, în peste 90 la sută dintre localităţile din această ţară, este în favoarea USL, candidaţii actualei Puteri, cărora până atunci li se vor pune la dispoziţie bani grei, îşi măresc şansele. Pot cumpăra mai ieftin voturi şi, prin această metodă, nu neapărat din ceea ce au furat de când se află la Putere, ci profitând că PD-L se află la guvernare, din banii statului, din banii românilor. Pedeliştii sunt conştienţi că, dacă nu fraudează alegerile şi nu aplică noi tehnici de deturnare a voinţei electoratului, românii vor sancţiona electoral cel mai slab Guvern din ultimele două decenii, iar PD-L va avea o soartă poate chiar mai tragică decât cea a PNŢCD. De aceea, reprezentanţii Puterii doresc să se asigure că îşi vor menţine pârghiile de control în privinţa aleşilor locali.
Promovarea acestei legi evidenţiază laşitatea Presedintelui Traian Băsescu şi a Partidului Democrat Liberal. Dacă sunt aşa de convinşi că guvernarea Boc le-a făcut numai bine românilor, atunci ar trebui să lase alegerile să se desfasoare corect. În plus, să nu uităm că, dacă s-ar fi aplicat sistemul de vot dorit mai nou de PDL, atunci când Traian Băsescu a candidat pentru funcţia de primar general al Capitalei, în 2000, Sorin Oprescu ar fi câştigat alegerile. Deci, după cum observăm, Băsescu şi PD-L schimbă regulile în funcţie de cum le convine lor.

Această lege pentru România este la fel de toxică ca şi Guvernul PD-L. De aceea, noi, social-democraţii, susţinem menţinerea actualului sistem de vot, care prevede ca, în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu reuşeşte să întrunească cel puţin jumătate plus unul dintre voturile valabil exprimate, să se organizeze, în termen de două săptămâni, un al doilea tur de scrutin în care să fie desemnat câştigător candidatul care obţine cele mai multe voturi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.