Interviu cu deputatul Samoil Vîlcu

0
80

• Interviu cu deputatul Samoil Vîlcu, secretar general al PDL Vâlcea şi vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România

„Descentralizarea în sistemul sanitar a fost începută de 10 ani, dar abia acum încercăm să o încheiem”

• Domnule deputat Samoil Vîlcu, cum se vede din Parlament activitatea desfăşurată de dumneavoastră?
„Sigur, activitatea mea din Parlament este legată de comisiile pentru muncă şi protecţie socială, şi cea pentru sănătate şi familie. M-am aplecat întotdeauna asupra problemelor medicale pentru că interesează toată populaţia, conform tuturor sondajelor de opinie. Pe români îi preocupă, şi este bine că îi preocupă, starea de sănătate şi cum poate fi ea îmbunătăţită. Fie că vorbim de internările în spital, fie că vorbim de internările în ambulatoriu, fie că vorbim de cei care se tratează la medicii de familie, fie că vorbim de centrele de sănătate, de centrele de permanenţă, de camerele de gardă, de unităţi de primiri urgenţe, de sistemul privat – ele toate formează un conglomerat care la un moment dat trebuie să comunice extrem de bine şi eficient astfel încât cetăţenii noştri să fie mulţumiţi atât de sistemul public cât şi de sistemul privat. Sigur, reforma produce durere şi traume, dar, atunci când nu este coordonată şi nu sunt articulate lucrurile, s-ar putea să se producă dezechilibre.

Sper ca Ordonanţa 48 privind descentralizarea să producă efecte bune. Ea este începută de cel puţin zece ani, dar acum încercăm să o ducem la capăt. S-au făcut câteva modificări recent în Comisia de sănătate astfel încât şi Opoziţia şi Puterea din comisie au putut să-şi spună punctul de vedere pentru a scoate o lege care să satisfacă sistemul medical în general şi pacientul în special. Sunt multe lucruri de corectat, multe lucruri de adăugat, sunt în permanenţă atitudini pe care trebuie să le luăm. Dar nu lăsăm niciodată garda jos, astfel încât activitatea noastră să fie eficientă. În Comisia de muncă au fost legile legate de sistemul de pensii şi pachetul de legi care trebuie implementat şi care să aducă o coerenţă în sistemul de muncă, să putem să scădem foarte mult munca la negru şi la gri, să putem să creştem numărul de contracte de muncă, să putem ca oamenii care lucrează să-şi plătească taxele şi impozitele, astfel ca într-o perioadă scurtă sau medie de timp să nu mai avem probleme cu plăţile care se întâmplă în sistem”.
• Cum vă implicaţi în activitatea politică de la nivelul PDL Vâlcea?
„Din calitatea de secretar general al PDL Vâlcea, mă interesează toată activitatea politică de organizare la nivelul teritoriului. Asta încercăm să facem după alegerile pe care le-am avut în toamnă. Vrem să descentralizăm foarte mult activitatea prin aceste colegii care le-am înfiinţat în teritoriu şi să punem multă bază şi eficienţă pe ele astfel încât munca noastră să aducă roade şi beneficii pentru cei care locuiesc în zonele respective şi, sigur, imaginea noastră să crească pentru că am făcut ceva pentru comunităţile din oraşele şi comunele respective. În privinţa susţinerii pe care o avem faţă de cei care au proiecte şi accesează fonduri europene, suntem tot timpul lângă ei şi îi învăţăm. Sigur, suntem în prag de alegeri naţionale şi aşteptăm candidaţii de la nivel naţional să vină în teritoriu, aşteptăm să ni se prezinte moţiunile cu care vor veni în faţa noastră şi care este perspectiva partidului pentru următorii ani”.
• Care sunt obiectivele PDL Vâlcea în perspectiva alegerilor locale din 2012?
„Obiectivul principal şi imediat sunt alegerile locale, să consolidăm sprijinul faţă de organizaţiile noastre, faţă de primarii şi viceprimarii PDL, dar şi faţă de primarii altor partide, care sunt buni şi au proiecte – în definitiv, oameni care sunt aleşi ca adevăraţi gospodari. La nivelul organizaţiilor noastre, trebuie să avem în vedere întărirea acestor organizaţii, aducerea de oameni noi şi împrospătarea eşicherului politic local. La nivel naţional, tot ce ţine de aceste pachet legislativ legat de muncă, de sănătate, de descentralizare, de eficientizarea actului medical, vom fi tot timpul prezenţi şi nu cred că există un impediment în a ne spune convingerile noastre şi care sunt cele mai bune metode şi măsuri astfel încât să fie luate în considerare de Ministerul Sănătăţii”.
• Care a fost subiectul ultimelor interpelări pe care le-aţi adresat membrilor Guvernului?
„În luna aprilie, am adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, pe tema măsurilor de stopare a exodului personalului medical. Spuneam în interpelare că «una dintre problemele cu care se confruntă sistemul sanitar actual este a numărului mare de medici care au ales să lucreze în afara României, iar conform statisticilor tot mai multe cadre medicale au solicitat certificate pentru a-şi desfăşură activitatea în alte ţări. Este adevărat şi Ungaria şi Bulgaria se confruntă cu situaţii similare, dar consider că trebuie adoptate măsuri care să reducă acest fenomen, în caz contrar România riscă să rămână fară medici în doar câţiva ani. Criza mondială care a generat recesiune şi la noi, a accentuat problemele sistemului sanitar românesc, dar exodul medicilor trebuie privit cu îngrijorare. Având în vedere gravitatea problemei semnalate aş dori, domnule ministru, să-mi comunicaţi dacă există la nivelul ministerului o situaţie clară a medicilor, dar şi a asistentelor medicale care au plecat să lucreze în alte ţări şi dacă există soluţii pentru a reduce fenomenul»”.
• Ca om de specialitate, cum aţi descrie scandalul care s-a creat în jurul desfinţării Spitalului din Bălceşti?
„Sigur, face parte din acest pachet de reformare a spitalelor, aşa cum au fost ele povestite de ani de zile. Nimeni n-a crezut că Ministerul Sănătăţii va lua o astfel de măsură. S-a privit cu o oarecare superficialitate. Dacă exista mai multă înţelegere din partea factorilor locali şi a Consiliului Judeţean Vâlcea, dacă se priveau mai atent problemele din această localitate şi dacă exista o inteligenţă necesară şi exista mult mai multă preocupare faţă de acest fenomen local, cred că lucrurile ar fi evoluat altfel. Oricum, ne propunem să existe în partea de sud a judeţului, în locul Spitalului Bălceşti, o zonă medicală sub diferite forme astfel încât cetăţenii să nu fie văduviţi de o măsură tranzitorie locală şi care să-i asigure cel puţin momentan pacientului tot ceea ce are nevoie”.
• Din calitatea de vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România, cum vedeţi situaţia din acest domeniu?
„Colegiul Farmaciştilor din România trece şi el printr-o perioadă care a avut mult de lucru, au fost evaluate toate farmaciile din judeţul Vâlcea şi din ţară. Am avut deplasări prin fiecare farmacie şi a trebuit să vedem la faţa locului cum se implementează regulile de bună practică farmaceutică de către fiecare farmacie, astfel încât lucrurile care au fost stabilite la nivel naţional, privind aceste oportunităţi, să fie rezolvate la nivel local. Am avut o mare satisfacţie pentru că am participat la multe controale în teritoriu şi am constatat o mare deschidere şi o mare receptivitate din partea colegilor mei faţă de acest proiect. Vreau să-i felicit sincer pentru marele devotament şi profesionalism de care au dat dovadă. Asta pentru că ne interesează ca cei care stau în spatele tejghelei să consilieze pacientul de aşa măsură încât să primească toate informaţiile farmaceutice şi medicale de care are nevoie”.
• Cum vă implicaţi în rezolvarea problemelor de la Oltchim?
„Mi-am dorit şi îmi doresc foarte mult să se rezolve situaţia de la Oltchim, dar şi de la Arpechim Piteşti, pentru că oamenii din spatele acestor societăţi au nevoie de investiţii şi locuri de muncă stabile. Tot timpul încercăm să convingem conducerile noastre naţionale ale PDL, dar şi miniştrii, că este nevoie ca Oltchim să funcţioneze în continuare”.

(Petre Coman)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.