EKG-ul – ce este şi cât costă?

0
102

Sursă foto: https://pixabay.com/ro/

 

De foarte multe ori aţi auzit termenul de EKG, dar poate nu ştiţi foarte multe despre acesta. Medicii folosesc foarte mulţi termeni pe care pacienţii nu îi înţeleg, însă despre acesta trebuie să ştiţi câteva lucruri importante.

Ce este?

EKG-ul sau electrocardiograma reprezintă un test pe care medicul îl recomandă pentru a verifica sănătatea inimii şi pentru a putea descoperi eventualele probleme. Cu ajutorul unor mici plasturi lipiţi pe piele în zona pieptului, braţelor şi picioarelor. Aceştia vor înregistra activitatea electrică a inimii, iar un tehnician va interpreta rezultatul.

Nu este un test dureros şi este destul de rapid, iar în urma lui medicul poate descoperi dacă aveţi un ritm cardiac bun, dacă fluxul de sânge nu este unul tocmai bun, ceea ce poate duce la ischemie sau poate descoperi unele aspecte anormale. În urma unui EKG se poate descoperi un atac de cord, dacă muşchiul inimii este mai gros decât trebuie şi care este nivelul exact de calciu sau de potasiu.

Procedeul este unul simplu, aşa cum am menţionat şi sunt folosiţi 10 electrozi cu plăcuţe adezive care se lipesc pe piele. Pe toată durata testului se vor transmite imagini pe o hârtie, sub formă de grafic, a impulsurilor electrice din inimă. Întregul proces durează în jur de 10 minute, iar cel mai mult durează aplicarea electrozilor şi finalizarea testului. Înregistrarea impulsurilor durează doar câteva secunde.

Aşa cum am menţionat, electrocardiograma este un procedeu simplu pentru care nu trebuie să vă faceţi griji deoarece nu există riscul de a vă curenta. Acesta nu vă introduce energie electrică în organism, ci doar înregistrează activitatea inimii. Cel mult veţi simţi un disconfort în momentul în care veţi dezlipi electrozii de pe piele şi vă vor provoca o mică iritaţie care va dispărea până a doua zi. Acest lucru este valabil în cazul persoanelor cu piele sensibilă.

Există anumite situaţii în care medicul vă poate recomanda un EKG, dar acesta se face numai cu recomandarea sa:

–          Aritmii

–          Dureri puternice în piept sau un atac de cord

–          Palpitaţii

–          Puls prea rapid

–          Respiraţii scurte

–          Ameţeli şi stare de confuzie

–          Stare generală de slăbiciune

Cât costa un EKG?

Preţul unui EKG diferă în funcţie de clinica la care alegeţi să mergeţi, dar se încadrează între 150 şi 200 lei. Există situaţii în care medicul vă recomandă un EKG de urgenţă, iar dacă nu vă aflaţi într-o situaţie prea bună cu banii, solicitaţi un credit rapid şi rezolvaţi această problemă. Nedepistate, problemele legate de inimă pot fi fatale sau pot duce la apariţia unor afecţiuni pentru care sa vă trataţi toată viaţa.

Nu trebuie să faceţi ceva anume pentru a vă pregăti în cazului unui EKG, dar trebuie sa informaţi medicul în legătură cu orice medicament aţi consumat. Există numeroase medicamente care pot provoca palpitaţii, dureri în piept sau alte simptome pe care medicul să le asocieze cu problemele la inima.

Electrocardiograma trebuie efectuată la anumite intervale de timp indicate de medic, iar acesta va face o comparaţie între ele pentru a vedea dacă există îmbunătăţiri. În cazul în care descoperă anumite anomalii, medicul vă poate recomanda teste suplimentare pentru un diagnostic corect ţi pentru a scăpa de orice îndoială.

Este un procedeu pe care îl poate face oricine, nu este foarte costisitor şi nu ocupă mult timp. În plus, problemele de inimă sunt cele mai periculoase, mai ales că inima trebuie protejată sub orice formă. Mergeţi la medic de îndată ce simţiţi că ceva nu este în regulă şi povestiţi tot ceea ce simţiţi şi care simptome sunt cele mai frecvente. Depistate din timp, afecţiunile la inimă pot fi tratate şi puteţi trăi cu ele.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.