Despre CAMATARII de la CETELEM! Cardurile de la CETELEM te fac dator vandut pe viata!

0
96

 

Multe IFN-uri (instituţii financiare nebancare) acţionează pe piaţa de credite de consum ca nişte cămătari legali, folosindu-se de disperarea şi de lipsa de educaţie economică a clienţilor. În goana după profit, IFN-urile încalcă legea, fără să fie trase la răspundere de autorităţile competente. Un astfel de caz este cel al unui client al Cetelem, care, în urma contractării unui credit, a primit, fără contract sau alte informaţii adiţionale, un card de fidelitate care acţionează ca şi card de credit. Din cauză că nu a fost informat cum să utilizeze cardul şi care sunt costurile acestuia, clientul s-a trezit cu datorii de 12.000 de lei.

Un client al Cetelem, instituţie nebancară membră a grupului financiar BNPParibas, trage un semnal de alarmă după ce a fost nevoit să restituie, pentru un credit de 1.300 de lei, nu mai puţin de 12.000 de lei! Astfel, în urma contractării unui credit în valoare de 1.300 de lei de la Cetelem pentru o achiziţie, acesta a primit simultan un card de fidelitate care acţiona ca mijloc de plată a împrumutului, dar putea fi utilizat şi ca un card de credit. Acest fapt intră în directă contravenţie cu Legea 193/2000 care stipulează în mod clar că „orice contract încheiat între comercianţi şi consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate”. Practic, din cauză că respectivul card conţine două instrumente financiare, clientul poate suferi prejudicii, acesta nemaiştiind care rată trebuie plătită, când şi cu ce dobândă.

Clientul în cauză, după efectuarea plăţii creditului, a continuat să folosească cardul de credit. Deşi returna bani la intervale regulate, acesta a fost înştiinţat de angajatorul său că a primit un ordin de executare silită de la biroul unui executor judecătoresc, prin EOS KSI. În urma contestaţiei făcute la judecătorie, clientul a aflat că trebuie să achite, pentru 3.000 de lei extraşi de pe card, nici mai mult, nici mai puţin de 12.000 de lei, plus 1.600 lei taxa executorului judecătoresc. Clientul menţionează că respectiva executare a fost făcută pe contractul iniţial de creditare, care fusese achitat. Pentru cardul primit de la Cetelem nu există nici un fel de contract. Mai mult, cardul nu afişa la ATM niciodată limita de creditare, ci doar suma retrasă.

Cetelem te reclamă la vecini

IFN-urile din România practică, mai nou, metode neortodoxe de intimidare a clienţilor pentru a-şi recupera banii. Cetelem nu se desprinde de acest trend, ajungând să-şi hăituiască rău-platnicii, cu scopul de a-i intimida. Au fost situaţii în care recuperatorii angajaţi de Cetelem i-au contactat pe vecinii clienţilor datornici, spunându-le acestora că cei care au întârziat plăţile sunt „căutaţi internaţional”. Mai mult, Cetelem îşi ameninţă constant clienţii cu trimiterea dosarului la Biroul de credite, situaţie în care aceştia ar fi trecuţi pe lista neagră a băncilor şi a altor IFN-uri.

După mai multe încercări de a obţine un punct de vedere cu privire la acordarea creditelor, reprezentanţii Cetelem au transmis un răspuns redacţiei: „situaţia prezentată nu este posibilă”. De aceea, compania are nevoie de mai multe informaţii din partea clientului.

Sursa: https://www.puterea.ro/economie/cardurile_cetelem_te_fac_dator_vandut-36175.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.